Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
2017. június 2.
01._2007_ben.jpg
 A Ferenc-hegyre futó Törökvész-dűlő (ma Búzavirág utca) felső részét 1940 nyarán egyedül Reichardt Gyuláné polgári leányiskolai tanár villája uralta, szemközt pedig a Budapesti Kertészeti Rt. rózsadombi telephelye volt.

2017. május 22.
budai_katolikus_kor2kicsi.jpg
 A Budai Katolikus Kör 1902-ben alakult meg, egyházi elnökének Kanter Károlyt, a Budavári Palota plébánosát választották, a világi elnöki tisztséget pedig Pallavicini Ede őrgróf töltötte be.

2017. május 10.
vadrozsa.jpg
A tavaly újranyitott Vadrózsa étterem elkötelezett a magyar szakácsművészet hagyományai iránt, de a modern konyha újításaira is nyitott. Földvári Gábor lokálpatrióta tulajdonosnak a gasztronómia mellett kerületünk is sokat jelent.

2017. május 10.
templomemeles_gorogkatolikus_Fo_utca_(9).jpg
Magyar mérnöki szabadalommal sikerült megemelni és megmenteni a pusztulástól a Fő utcai Szent Flórián görögkatolikus templomot. A parókia archívumának képein megelevenednek a nyolcvan évvel ezelőtti, izgalmaktól sem mentes események.  

2017. március 10.
_J1A1343_.jpg
Loebl Izor, a belgrádi születésű papírkereskedő az előző századfordulón telepedett le Budapesten, majd feleségével a Nyúl utca 10. szám alatt egy többgenerációs, „mézeskalács” stílusú nyaralót építtetett Popper Zsigmond tervei szerint.  

2017. március 6.
kodaly_portre
A II. kerület posztumusz díszpolgára, Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulójára emlékezünk március 6-án. Legkedvesebb alkotóhelye a Völgy utcában megbúvó kis villa volt.  

2017. február 23.
1
Az 1956-os  forradalmat követő megtorlás a pasaréti református gyülekezetet is elérte. Egy halálos áldozat és a lelkipásztorral együtt hat bebörtönzött – mindez csak a jéghegy látható csúcsa volt.

2017. február 3.
ferencestemplom.JPG
Százezer könyv, ötszáz éves bullák, ritka pecsétek és megmentett festmények között dolgozik Fáy Zoltán, a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár igazgatója, aki a Margit körúti rendház ódon falai között beszélt az intézmény múltjáról és jelenéről.  

2017. január 26.
fenyokerteszet.jpg
 A budai hegyvidéken nem jellegzetes faféleség a fenyő: ezeken a lankákon, ahol valamikor végeláthatatlan szőlőskertek voltak, az örökzöldek nem őshonosak. Ahol mégis vannak, ott főleg telepítésnek köszönhetik létüket. 

2017. január 17.
0071.jpg
 Kilencven éve született Záray Márta, aki férjével, Vámosi Jánossal már életében legendává vált. Az előadóművész házaspár első közös lakása a Margit körúton volt, majd az ötvenes évek végén a Rózsadombon építettek maguknak villát.

1 / 15Következő