Képekkel
Képek nélkül
Nyomtatás
Citrom- és szőlőszüret a Rózsadombon?
2012.04.17. kedd16 :08

Marjai Zoltán restaurátor, de hobbiját olyan magas fokon űzi, hogy egy laikus azt gondolná, született kertész. Teraszán a gyümölcsöktől roskadozó citrom- és fügefáktól kezdve a fűszernövényekig minden virágzik, télen-nyáron.

Meg szerettem volna számolni, összesen hány citrom lóg a fákon, de harmincnál abbahagytam…

Nagyon jó a termés! Ezek a fák hat éve vannak nálam, egy Velencei-tónál élő kertésztől vettem. Érdemes párban tartani őket, úgy jobban teremnek. Kétszer szüretelek. Télen, ha nem megy öt-hat fok alá a hőmérséklet, a zárt teraszon is terem a citrom. Nem csak vizuális látványt nyújtanak, nagyon zamatos a termésük! Össze se lehet őket hasonlítani a bolti citromokkal, sokkal-sokkal finomabbak. Szinte minden háziasszony, cukrászda, étterem a viasszal kezelt, ehetetlen citromhéjjal süt-főz. Ezek az igaziak. Nálam a fák csak lemosó permetet kapnak, a gomba ellen. Egyenként, szivaccsal mosom meg őket. Ha ligetem lenne, nyilván nem győzném, de így megtehetem. Fontosnak tartom, hogy ha ételt készítek belőlük, annak külön liturgiája legyen. Például a citromos sorbetet hozzá illő tányéron, mentával tálalom. De isteniek a citromok lemon tart-ban (citrompitében), vagy citromjamnek is!

Régóta érdekli a kertészkedés?

Már gyerekként belekóstoltam. Édesapám Szarvason egész nagy kertet művel. Rengeteg féle haszonnövény terem nála. Fiatalon egyenesen utáltam a kertben dolgozni, de azért az nagyon más volt. A valódi földművelés óriási fizikai munka.

Hobbikertészként felszabadult vagyok és halmozom az örömöket! Csak olyan növényt termesztek, amit valamiért nagyon szeretek.

 

Úgy tűnik, a növénynevelés a génjeiben van ...

Dehogy! Nincs botanikai hátterem. Az autodidakták minden hibáját elkövettem. Megvettem tetszetős növényeket, amik egyszer virágoztak, majd kidobhattam őket. A megfigyelés nagyon fontos! Keleti fekvésű balkonunk van, rá kellett jönnöm, hogy csak bizonyos növények szeretik, tűrik, mások, ha megfeszül az ember, akkor sem maradnak meg. 

Például a pálma, a füge, és a szőlő...

A füge nem számít akkora varázslatnak, honos Magyarországon. Budán a törökök óta van sok. Egy kertészet összegyűjtötte a hazánkban fellelhető fügefajtákat, és 36-ot számolt össze, köztük például az egyik legkiválóbbat, a Babits fügét. Egyébként minden erőteljes növény, amely robusztusan nő, alkalmas konténerbe, vagy bonsainak, illetve irányított nevelésre. 

Másik kedvencem a nagylevelű japán naspolya. Hét éve jártunk Rómában, és a Szent István Házban szálltunk meg. A kertjében burjánzó  naspolyáról szereztem a magot. Külföldön a feleségem kavicsokat, én magokat gyűjtök.

Mekkora a legnagyobb dézsa?

Maximum 50 kilósig megyek el. Nem lehet, folyton ki-be pakolni a balkont. Nyáron egy-két veszélyes hónap van, ilyenkor bevetek minden házi praktikát. Fejjel lefele fordított vízzel teli üveget állítok a dézsákba, a földbe víztartó zselégömböket keverek. Jól átáztatom a földlabdát, a tálcába vizet öntök, így három-négy napig kihúzzák a kánikulában. 

Egyszer kipakolja őket és ősszel vissza a fedett részre.

Részleteiben azért gyakrabban mozgatom őket. Fogok néhány cserepet, kicsit arrébb rakom, és már más a balkon hangulata. Ha bulit rendezünk, az asztal környezetét a növények segítségével mindig másképp alakítom ki, ilyenkor díszletként működnek. Jöhetnek a lampionok, és az apró fények, vagyis ezer és egy módja van, hogyan varázsoljunk saját, egyedi hangulatot a balkonunknak. Azt hiszem, ezt a részét szeretem a legjobban a balkonkertészkedésnek!

NZSA

Citrom- és szőlőszüret a Rózsadombon?
2012.04.17. kedd16 :08

Marjai Zoltán restaurátor, de hobbiját olyan magas fokon űzi, hogy egy laikus azt gondolná, született kertész. Teraszán a gyümölcsöktől roskadozó citrom- és fügefáktól kezdve a fűszernövényekig minden virágzik, télen-nyáron.

Meg szerettem volna számolni, összesen hány citrom lóg a fákon, de harmincnál abbahagytam…

Nagyon jó a termés! Ezek a fák hat éve vannak nálam, egy Velencei-tónál élő kertésztől vettem. Érdemes párban tartani őket, úgy jobban teremnek. Kétszer szüretelek. Télen, ha nem megy öt-hat fok alá a hőmérséklet, a zárt teraszon is terem a citrom. Nem csak vizuális látványt nyújtanak, nagyon zamatos a termésük! Össze se lehet őket hasonlítani a bolti citromokkal, sokkal-sokkal finomabbak. Szinte minden háziasszony, cukrászda, étterem a viasszal kezelt, ehetetlen citromhéjjal süt-főz. Ezek az igaziak. Nálam a fák csak lemosó permetet kapnak, a gomba ellen. Egyenként, szivaccsal mosom meg őket. Ha ligetem lenne, nyilván nem győzném, de így megtehetem. Fontosnak tartom, hogy ha ételt készítek belőlük, annak külön liturgiája legyen. Például a citromos sorbetet hozzá illő tányéron, mentával tálalom. De isteniek a citromok lemon tart-ban (citrompitében), vagy citromjamnek is!

Régóta érdekli a kertészkedés?

Már gyerekként belekóstoltam. Édesapám Szarvason egész nagy kertet művel. Rengeteg féle haszonnövény terem nála. Fiatalon egyenesen utáltam a kertben dolgozni, de azért az nagyon más volt. A valódi földművelés óriási fizikai munka.

Hobbikertészként felszabadult vagyok és halmozom az örömöket! Csak olyan növényt termesztek, amit valamiért nagyon szeretek.

 

Úgy tűnik, a növénynevelés a génjeiben van ...

Dehogy! Nincs botanikai hátterem. Az autodidakták minden hibáját elkövettem. Megvettem tetszetős növényeket, amik egyszer virágoztak, majd kidobhattam őket. A megfigyelés nagyon fontos! Keleti fekvésű balkonunk van, rá kellett jönnöm, hogy csak bizonyos növények szeretik, tűrik, mások, ha megfeszül az ember, akkor sem maradnak meg. 

Például a pálma, a füge, és a szőlő...

A füge nem számít akkora varázslatnak, honos Magyarországon. Budán a törökök óta van sok. Egy kertészet összegyűjtötte a hazánkban fellelhető fügefajtákat, és 36-ot számolt össze, köztük például az egyik legkiválóbbat, a Babits fügét. Egyébként minden erőteljes növény, amely robusztusan nő, alkalmas konténerbe, vagy bonsainak, illetve irányított nevelésre. 

Másik kedvencem a nagylevelű japán naspolya. Hét éve jártunk Rómában, és a Szent István Házban szálltunk meg. A kertjében burjánzó  naspolyáról szereztem a magot. Külföldön a feleségem kavicsokat, én magokat gyűjtök.

Mekkora a legnagyobb dézsa?

Maximum 50 kilósig megyek el. Nem lehet, folyton ki-be pakolni a balkont. Nyáron egy-két veszélyes hónap van, ilyenkor bevetek minden házi praktikát. Fejjel lefele fordított vízzel teli üveget állítok a dézsákba, a földbe víztartó zselégömböket keverek. Jól átáztatom a földlabdát, a tálcába vizet öntök, így három-négy napig kihúzzák a kánikulában. 

Egyszer kipakolja őket és ősszel vissza a fedett részre.

Részleteiben azért gyakrabban mozgatom őket. Fogok néhány cserepet, kicsit arrébb rakom, és már más a balkon hangulata. Ha bulit rendezünk, az asztal környezetét a növények segítségével mindig másképp alakítom ki, ilyenkor díszletként működnek. Jöhetnek a lampionok, és az apró fények, vagyis ezer és egy módja van, hogyan varázsoljunk saját, egyedi hangulatot a balkonunknak. Azt hiszem, ezt a részét szeretem a legjobban a balkonkertészkedésnek!

NZSA

II. kerületi portál