Meg szerettem volna számolni, összesen hány citrom lóg a fákon, de harmincnál
abbahagytam…
Nagyon jó a termés! Ezek a fák hat éve vannak nálam, egy Velencei-tónál élő kertésztől
vettem. Érdemes párban tartani őket, úgy jobban teremnek. Kétszer szüretelek.
Télen, ha nem megy öt-hat fok alá a hőmérséklet, a zárt teraszon is terem a citrom.
Nem csak vizuális látványt nyújtanak, nagyon zamatos a termésük! Össze se lehet
őket hasonlítani a bolti citromokkal, sokkal-sokkal finomabbak. Szinte minden
háziasszony, cukrászda, étterem a viasszal kezelt, ehetetlen citromhéjjal süt-főz.
Ezek az igaziak. Nálam a fák csak lemosó permetet kapnak, a gomba ellen. Egyenként,
szivaccsal mosom meg őket. Ha ligetem lenne, nyilván nem győzném, de így megtehetem.
Fontosnak tartom, hogy ha ételt készítek belőlük, annak külön liturgiája legyen.
Például a citromos sorbetet hozzá illő tányéron, mentával tálalom. De isteniek
a citromok lemon tart-ban (citrompitében), vagy citromjamnek is!
Régóta érdekli a kertészkedés?
Már gyerekként belekóstoltam. Édesapám Szarvason egész nagy kertet művel. Rengeteg
féle haszonnövény terem nála. Fiatalon egyenesen utáltam a kertben dolgozni, de
azért az nagyon más volt. A valódi földművelés óriási fizikai munka.
Hobbikertészként felszabadult vagyok és halmozom az örömöket! Csak olyan növényt
termesztek, amit valamiért nagyon szeretek.
Úgy tűnik, a növénynevelés a génjeiben van ...
Dehogy! Nincs botanikai hátterem. Az autodidakták minden hibáját elkövettem.
Megvettem tetszetős növényeket, amik egyszer virágoztak, majd kidobhattam őket.
A megfigyelés nagyon fontos! Keleti fekvésű balkonunk van, rá kellett jönnöm,
hogy csak bizonyos növények szeretik, tűrik, mások, ha megfeszül az ember, akkor
sem maradnak meg.
Például a pálma, a füge, és a szőlő...
A füge nem számít akkora varázslatnak, honos Magyarországon. Budán a törökök
óta van sok. Egy kertészet összegyűjtötte a hazánkban fellelhető fügefajtákat,
és 36-ot számolt össze, köztük például az egyik legkiválóbbat, a Babits fügét.
Egyébként minden erőteljes növény, amely robusztusan nő, alkalmas konténerbe,
vagy bonsainak, illetve irányított nevelésre.
Másik kedvencem a nagylevelű japán naspolya. Hét éve jártunk Rómában, és a Szent
István Házban szálltunk meg. A kertjében burjánzó naspolyáról szereztem a magot. Külföldön a feleségem kavicsokat, én magokat gyűjtök.
Mekkora a legnagyobb dézsa?
Maximum 50 kilósig megyek el. Nem lehet, folyton ki-be pakolni a balkont. Nyáron
egy-két veszélyes hónap van, ilyenkor bevetek minden házi praktikát. Fejjel lefele
fordított vízzel teli üveget állítok a dézsákba, a földbe víztartó zselégömböket
keverek. Jól átáztatom a földlabdát, a tálcába vizet öntök, így három-négy napig
kihúzzák a kánikulában.
Egyszer kipakolja őket és ősszel vissza a fedett részre.
Részleteiben azért gyakrabban mozgatom őket. Fogok néhány cserepet, kicsit arrébb
rakom, és már más a balkon hangulata. Ha bulit rendezünk, az asztal környezetét
a növények segítségével mindig másképp alakítom ki, ilyenkor díszletként működnek.
Jöhetnek a lampionok, és az apró fények, vagyis ezer és egy módja van, hogyan
varázsoljunk saját, egyedi hangulatot a balkonunknak. Azt hiszem, ezt a részét
szeretem a legjobban a balkonkertészkedésnek!
NZSA