Kedves Szomszéd
Két család – egy cukrászda2012. szeptember 18.
Régi, baráti kapcsolaton alapul, és a hagyományokra nagy hangsúlyt fektet a pesthidegkúti Frer cukrászda. A tizenhat esztendeje működő üzlet mára a II. kerület szerves részévé vált. ![]() A cukrászda társtulajdonosa, Erdélyi Gábor hosszú távra tervez, és bízik benne, hogy egyszer az unokák veszik át a stafétabotot.
A süteményes recepteken kívül még ma is sokan arról kérdezik Erdélyi Gábort, a Frer cukrászda egyik tulajdonosát: vajon mit takarhat Hidegkút kedvelt üzletének neve. – A cukrászdát a Frank és az Erdélyi család alapította 1996-ban. Az elnevezést a két családi név kezdőbetűiből formáltuk. Jó barátommal, Frank Jánossal azt megelőzően harminc évig dolgoztunk együtt a szállodaiparban. Ő, sajnos, már nem lehet közöttünk, de felsége, Frank Jánosné és fia, Frank Tamás velünk dolgozik ma is. Hidegkútiak vagyunk, sőt a házunkat is úgy építettük, hogy az alsó szinten elférjen a cukrászda. Az alapító nem titkolja: a kor divatjától eltérően nem a gyors meggazdagodás híve, vallja, a legfontosabb a minőségi munkába vetett hit. Az alapítók fiai – Erdélyi Balázs és Frank Tamás – már évek óta a csapat oszlopos tagjai, és a mester szeretné, ha egyszer majd az unokák vennék át a cukrászda üzemeltetését – felhasználva a megannyi receptet és felgyűlt tapasztalatot. – Évtizedekkel ezelőtt olyan szállodákban dolgoztunk, ahol rend, tisztaság és fegyelem uralkodott, mi most ezt kamatoztattuk saját üzletünknél – mondta el Erdélyi Gábor. – Vannak termékek, amelyeket nem lehet olcsóbbá tenni, ha a minőségből sem szeretnénk engedni. Mi hosszú távra tervezünk, ezért is dolgozunk a már régóta bevált beszállítókkal. Csak halkan említem meg, hogy a dió kilója most 2600 forint. Vajon egy „olcsó Esterházy tortába” mit tehetnek? Mi a hagyományoknak megfelelően a pogácsatésztát lisztből, vajból, tojásból, élesztővel begyúrjuk este, és másnap használjuk fel. Nem kell nekünk a „puhán tartó” adalékanyag és a többi varázspor.
A cukrász kitért rá: hasonlóképp ügyelnek arra, hogy csak az előírásoknak megfelelő alapanyagokat használjanak, és távol tartsák az üzlettől a mesterséges élelmiszer-színezékeket és -adalékanyagokat. – Ha mindenki ízlésének nem is lehet maradéktalanul megfelelni, de biztosak vagyunk abban, hogy csak az a jó vendég, aki elégedett. Az ízlésvilágot kell behatárolni, úgy, hogy az emberek ne csak édes ízt érezzenek, hanem a sütemények minden alkotóeleme kitűnjön a süteményekből. Több mint nyolcvanféle termékünk van, és egyszerre közel húszféle fagylalt várja a vevőket a pultban. A választékos, szép árukészlettel igyekszünk megfelelni a hidegkúti és hűvösvölgyi közönségnek. Eddigi munkánkat a Cukrász Ipartestület 2010-ben Aranyhabverő díjjal jutalmazta.
Erdélyi Gábor szavaiból kiderült: a nyáridőben enyhülést adó fagylaltok minőségéért is felelős fia, Balázs indult a Frer cukrászda képviseletében az Év fagylaltja 2012. versenyen és közönségdíjat nyert az étcsokoládés fekete ribizli fagylalttal. Reklámot nem vesznek igénybe: a legjobb hírverés, ha a vásárlók elmondják, hogy honnan van a finom sütemény. – Ez egy konzervatív városrész, és mi is ragaszkodunk hagyományokhoz, ami érezhető süteményeinken, ettől függetlenül egy-egy új ízzel színesítjük a palettánkat. A vendégkör vegyes, Hűvösvölgytől az agglomerációs településekig terjed. Jó látni például a törzsvendég szülők gyerekeinek felnövését a születéstől az első fagyizásig. A pultnál és az asztaloknál nálunk meg lehet beszélni a családokat érintő vagy akár a kerület életével kapcsolatos eseményeket. Egy-egy sütemény mellett sokan szívesen mesélnek életükről, de a kéréseink is gyakran meghallgatásra találnak. Legutóbb a cukrászda előtti, balesetveszélyes szakasz miatt kértem Láng Zsolt polgármester úr és Csabai Péter VÖK-elöljáró úr segítségét, mert felhőszakadások idején mindig megállt a víz több tíz centiméter magasan az úttesten. Még az őszi esőzések előtt a polgármester úr és az elöljáró úr közbenjárására – akiknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki – a Fővárosi Önkormányzat kibővítette az átfolyót. Erdélyi Gábor megemlítette, hogy magánszemélyként és cukrászként is otthon érzik magukat a II. kerületben, ahol lokálpatriótaként a helyi közösség aktív tagjai. – A cukrászdánk tortáit szelték már fel számos helyi civil szervezet ünnepségén, de a Templomkerti esték kulturális rendezvénysorozat jubileumi tortája is nálunk készült, a Kultúrkúriában pedig ugyancsak a mi tortánkat vette át Kocsis Zoltán a 60. születésnapjára tartott ünnepségen. Természetesen nemcsak a munka során, hanem a magánéletben is sok minden köt bennünket Pesthidegkúthoz. A máriaremetei bazilika egyházközségi tagja vagyok, így sok helyi esemény szervezésében részt vettem már. SZEG |
|