Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Könnyű, finom és egészséges

2022. március 11.

Hal minden mennyiségben. Év elején új, egyedi profilú üzlet nyílt meg a Margit-negyedben, amely a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul.

Lévai Zsuzsanna

Ez a Halkakas halbolt és halbár, ahol elvitelre vagy helyben fogyasztásra is válogathatunk az ínycsiklandó ételkülönlegességekből. Szerkesztőségünket az üzlet megálmodója és tulajdonosa, Lévai Zsuzsanna látta vendégül, aki annyira elkötelezett híve e finom húsú vízi állatoknak, hogy más éttermekben is halat rendel; itthon hazait, külföldön pedig nagy örömmel merül el a tenger gyümölcseinek ízvilágában. 

A fenséges falatokból álló kóstolót követően nem kérdés, hogy miért is érdemes betérni a Halkakasba, csak azt nem tudom még, hogy mit jelent az elnevezés.
- Nagy kedvencem a Picasso kalandjai című film, annak is az az epizódja, amikor a finn énekesnő, Sirkka ugyanazt a dalocskát énekli folyamatosan, az őrületbe kergetve ezzel Picassót és a nézőket is – világosít fel Zsuzsanna. – Nos, ez a dalocska nem más, mint a finn nemzeti étel, a kalakukkoa, magyarul halkakas receptje (ami egy egyszerű és nagyon kedvelt fogás: apró halakat kenyértésztába göngyölnek és kemencében megsütnek). Innen származik az elnevezés, ami jól is cseng, a külföldiek is ki tudják mondani, és mivel az emberek általában nem tudják semmi máshoz kötni, hozzánk kötődik.

Mi, magyarok nem eszünk sok halat, hiába tudjuk, hogy egészséges. Miért döntött mégis úgy, hogy haléttermet nyit?

Eredetileg üzleti kommunikáció szakon végeztem, de sokat dolgoztam a vendéglátás különböző területein. Lassan megérett bennem a gondolat, hogy szeretnék egy saját, egyedi kínálattal rendelkező helyet. Édesapám haltenyésztő, kiskorom óta sok halat eszem. Valószínűleg ezért pattant ki a fejemből az ötlet, hogy olyan éttermet nyissak, ahol csak halból, méghozzá hazai tenyésztésű halból készült ételek kaphatók. Az volt a koncepció, hogy megmutassuk, magyar halakból is lehet újszerű, izgalmas és könnyű fogásokat készíteni. Magyarország valóban sereghajtó Európában a halfogyasztás terén, és azt a kevés halat is főleg karácsonykor fogyasztjuk. Leginkább a gyorsfagyasztott halrudacskát veszik az emberek vagy a sült hekket nyáron, a Balatonon. Ezen szerettem volna változtatni.

Lévai Zsuzsanna

A Margit körúti üzlet még csak néhány hete nyílt meg, de nem ez az első Halkakas.

Valóban. Lassan tíz éve, hogy megnyitottam az első üzletet, egy halbisztrót a Veres Pálné utcában, ami jelenleg a Dohány utcában működik. Eleinte street food ételeket készítettünk, de az új helyen már izgalmasabb, bátrabb fogások is tányérra kerültek. A Halkakasok közös jellemzője a környezettudatosság fontossága, ami azt jelenti, hogy nemcsak a halakat, hanem a többi alapanyagot is hazai termelőktől szerezzük be. Nem árulunk üveges üdítőket és palackos ásványvizet, helyette kistermelők szörpjeit, csapvizet vagy szódát kínálunk, illetve a sörök és borok is kisebb hazai pincészetek termékei. Csomagolóanyagaink lebomlóak, a papíráruk újrahasznosítottak. Nem könnyű az út, amit választottunk, de az egyetlen, ami hosszútávon is fenntartható.

Miben más a Margit körúti étterem?

Régóta dédelgetett álmomat valósítottam meg, amikor egy helyen nyitottam halboltot és halbárt. A halboltban kész és félkész termékeket árulunk. Friss halat nem tartunk, mert tapasztalataim szerint, erre nincs igazán kereslet. A halfogyasztás népszerűsítéséhez elengedhetetlenül szükségesek a könnyen kezelhető, ugyanakkor finom és egészséges halételek, amelyeket azonnal fogyaszthatók. Ilyenek a halpástétomok, halkolbászok, konfitált halak, vagy az úgynevezett terrine, ami formában kihűtött fehérboros, tejszínes készítmény. Félkész termékeinket is gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. Nagyon finom például a friss fűszernövényekkel szuvidált tokhal vagy harcsa, amit otthon egy kis olaj vagy vaj felhasználásával percek alatt készre süthetünk.

És mit kóstolhatunk a halbárban?

Szintén gyorsan elfogyasztható, egészséges fogásokat. Nem sütünk semmit olajban, nincs sült hekk, vannak viszont roston készült és grillezett finomságaink, valamint gyorsételek: burgerek, quesadilla-k, tortillak, amelyekhez salátákat, grillezett zöldségeket lehet választani. Márciustól napi menüt is kínálunk, ami egy elsősorban zöldségekből készült levesből és egy halételből áll. A halbárral a környéken dolgozóknak is szerettünk volna alternatívát mutatni, akiknek nincs sok idejük a déli étkezésre, ugyanakkor könnyű és egészséges ebédet szeretnének elfogyasztani. Terveink szerint a jó idő beálltával egy kis terasszal is bővülünk, illetve a házhoz szállítást is szeretnénk beindítani.

 

Engem leginkább a szálka tart vissza a halfogyasztástól. Önöknél filézett vagy szálkás halakat lehet kapni?

Szinte minden fogásunk filézett halból készül, mert tényleg sokan tartanak a szálkától, nem beszélve arról, hogy a szálkás hal nem a gyorsétkezés fő profilja. Sokat használjuk az afrikai harcsát, ami nagyon finom húsú, könnyen filézhető és jól fűszerezhető halfajta, de készítünk például halpogácsát is, amihez a többféle halból származó húst ledaráljuk, így az garantáltan szálkamentes lesz.

Remélem, hogy aki eljön hozzánk és szereti a halat, az nem fog csalódni! A legjobban azoknak örülök, akik idegenkednek a haltól, de mégis olyan bátrak, hogy eljönnek egy kóstolóra. Az ő megnyerésük számomra fontos és izgalmas kihívás. Meggyőződésem, hogy nálunk más minőségben és más ízvilágban találkozhatnak a hallal, amit végül megkedvelnek és rendszeresen fogyasztanak majd!

Péter Zsuzsanna

A Halkakas halbolt és halbár kínálatáról, napi menüjéről és aktuális híreiről Facebook-oldalukon lehet tájékozódni: www.facebook.com/halkakashalbolt.

 

Volt_egyszer_Budan_boritok_162.jpg