Page 11 - BP2011-09vegleges

Basic HTML Version

2013/17 – szeptember 13.
ÖNKORMÁNYZAT
11. OLDAL
Termelői piac Máriaremetén
Amáriaremetei helyi piacon (Cserkészház kertje,
1029 Hímes u. 3.) legközelebb
SZEPTEMBER
28-ÁN
7 és 12 óra között várják a vásárlókat.
Termeloi
˚
A magyar agrárium
termékei a II. kerületben
Nagy sikere volt a II. kerületi lakók körében a
Marczibányi Téri Művelődési Központ udva-
rán idén júniusban tartott piacnak. A vásáron
minőségi termékek, valódi piaci hangulat,
kedves termelők fogadták a vásárlókat, akik
a fizetéskor sem panaszkodhattak, hiszen
az árak jócskán alatta maradtak a fővárosi
piacokon megszokott összegeknek.
Dolhai István, aMarczibányi Téri Művelődési
Központ igazgatója elmondta: szeptem-
bertől négy hétvégén ismét megnyitják az
intézmény kapuit és meginvitálják a hazai
gazdákat, valamint a II. kerület lakóit egy-
egy piaci napra.
– Ősszel első alkalommal
szeptember
21-én,
majd
október 19-én
és
novem­
ber 16-án
szombat reggel 7-12 óráig lesz
termelői piac,
december 22-én
vasárnap
pedig 7.30-12.30-ig várjuk a piacozókat.
Kedvcsináló recept
Rózsadombi szilváslepény
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor,
4 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 70 dkg
magozott szilva, fahéj, kristálycukor
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukor
felével és a vajjal habosra keverjük. A fehérjét
habbá verjük a porcukor másik felével, vaníliás
cukorral, majd finoman beleforgatjuk a tojás-
sárgájás-vajas masszába, simára keverjük, a
lisztet apránként adjuk a tésztához. A keveréket
sütőpapírral bérelt tepsibe simítjuk, és egyen-
letesen szétosztva rátesszük a szilvát. Mielőtt
a 170 °C-os sütőbe helyezzük, megszórjuk
fahéjas kristálycukor keverékével. 30-35 perc
alatt készre sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni,
kockára szeletelve tálaljuk.
BARÁTI ÁRAK – JÓ HANGULAT – KÓSTOLÓASZTAL
T
e
r
m
e
l
ő
i
p
i
a
c
SZEPTEMBER 21-ÉN,
7-12 óráig
Marczibányi tér
a Marczibányi téren
További piaci idopontok
OKTÓBER 19., NOVEMBER 16.
szombat,
7–12
-óráig
DECEMBER 22.
vasárnap,
7.30 – 12.30
óráig
˚
A vidék és a város
össze­tartoznak
A II. kerületben már hagyománya van a ter-
melői piacnak. Máriaremetén, a Cserkészház
udvarán kéthetente szervez termelői piaci
napot Szilágyi Zsolt, a piac üzemeltetője.
– Pesthidegkúton hét éve rendezünk
piacot, azóta az ország számos pontján
sikerült elindítanom a kezdeményezést.
A termelői piacon eladott áru utáni bevétel
közvetlenül a termelőkhöz kerül, a pénz
így az országban marad és hazai családok,
illetve munkahelyek erősödnek általa. Ne
feledjük: a vidék és a város összetartoznak!
A helyi piacon a vásárló közvetlenül a
gazdával találkozik, ami erősíti a bizal-
mat, a minőséget és a vásárlási kedvet.
Ezzel kiküszöbölhető a közvetítő, így az
árakat a szokásos piaci napi áraknál ala-
csonyabb szinten lehet tartani. A gazdák
és az önkormányzat szeretettel várják a
magyar agrárium termékei iránt érdeklődő
vásárlókat a Marczibányi térre, ahova a
máriaremetei piacon rendszeresen árusító
gazdákat invitáltam. A piaci nap egyúttal
remek alkalmat teremt egy jó beszélge-
tésre, a gazdák kóstolóasztalánál pedig
finomságokkal várják a vásárlókat.
Finomságok magyar gazdáktól
Friss zöldségek:
sárgarépa, zeller, petre-
zselyem, kelkáposzta, édeskáposzta,
karfiol, burgonya, padlizsán, cukkini,
sütőtök, zöldpaprika, paradicsom.
Gyümölcsöket az asztalra:
alma, szőlő,
szilva, őszibarack
Baromfi, sertés-, marha- és vad-
hús:
frissen vágott tyúk, füstölt húsáru
Tejtermékek:
friss tej, túró,
tejföl, natúr és ízesített sajtok
Tartósítószer és egyéb adalékanyag
nélkül:
mézek, lekvárok, házi sör,
liszt, friss pékáru, Buda-környéki borok,
savanyúság, tojás