Page 19 - BP2011-09vegleges

Basic HTML Version

2012/17 – szeptember 7.
ARCKÉP
19. OLDAL
A süteményes recepteken kívül még ma is
sokan arról kérdezik
Erdélyi Gábort
, a Frer
cukrászda egyik tulajdonosát: vajon mit ta-
karhat Hidegkút kedvelt üzletének neve.
– A cukrászdát a Frank és az Erdélyi csa-
lád alapította 1996-ban. Az elnevezést a két
családi név kezdőbetűiből formáltuk. Jó ba-
rátommal,
Frank Jánossal
azt megelőzően
harminc évig dolgoztunk együtt a szálloda-
iparban. Ő, sajnos, már nem lehet közöt-
tünk, de felsége,
Frank Jánosné
és fia,
Frank
Tamás
velünk dolgozik ma is. Hidegkútiak
vagyunk, sőt a házunkat is úgy építettük,
hogy az alsó szinten elférjen a cukrászda.
Az alapító nem titkolja: a kor divatjától
eltérően nem a gyors meggazdagodás híve,
vallja, a legfontosabb a minőségi munkába
vetett hit. Az alapítók fiai –
Erdélyi Balázs
és
Frank Tamás – már évek óta a csapat osz-
lopos tagjai, és a mester szeretné, ha egy-
szer majd az unokák vennék át a cukrászda
üzemeltetését – felhasználva a megannyi
receptet és felgyűlt tapasztalatot.
– Évtizedekkel ezelőtt olyan
szállodákban dolgoztunk, ahol
rend, tisztaság és fegyelem ural-
kodott, mi most ezt kamatoztat-
tuk saját üzletünknél – mondta
el Erdélyi Gábor. – Vannak ter-
mékek, amelyeket nem lehet ol-
csóbbá tenni, ha a minőségből sem
szeretnénk engedni. Mi hosszú távra
tervezünk, ezért is dolgozunk a már rég-
óta bevált beszállítókkal. Csak halkan
említem meg, hogy a dió kilója most
2600 forint. Vajon egy „olcsó Ester-
házy tortába” mit tehetnek? Mi a
hagyományoknak megfelelően a
pogácsatésztát lisztből, vajból, to-
jásból, élesztővel begyúrjuk este,
és másnap használjuk fel. Nem
Két család – egy cukrászda
Régi, baráti kapcsolaton alapul, és a hagyományokra nagy hangsúlyt fektet a pest­
hidegkúti Frer cukrászda. A tizenhat esztendeje működő üzlet mára a II. kerület szerves
részévé vált. A cukrászda társtulajdonosa, Erdélyi Gábor hosszú távra tervez, és bízik
benne, hogy egyszer az unokák veszik át a stafétabotot.
kell nekünk a „puhán tartó” adalékanyag és
a többi varázspor.
A cukrász kitért rá: hasonlóképp ügyelnek
arra, hogy csak az előírásoknak megfelelő
alapanyagokat használjanak, és távol tart-
sák az üzlettől a mesterséges élelmiszer-
színezékeket és -adalékanyagokat.
– Ha mindenki ízlésének nem is lehet
maradéktalanul megfelelni, de biztosak va-
gyunk abban, hogy csak az a jó vendég, aki
elégedett. Az ízlésvilágot kell behatárolni,
úgy, hogy az emberek ne csak édes ízt érez-
zenek, hanem a sütemények minden alko-
tóeleme kitűnjön a süteményekből. Több
mint nyolcvanféle termékünk van, és egy-
szerre közel húszféle fagylalt várja a vevőket
a pultban. A választékos, szép árukészlettel
igyekszünk megfelelni a hidegkúti és hű-
vösvölgyi közönségnek. Eddigi munkánkat
a Cukrász Ipartestület 2010-ben
Aranyhab-
verő díjjal
jutalmazta.
Erdélyi Gábor szavaiból kiderült: a nyár-
időben enyhülést adó fagylal-
tok minőségéért is felelős fia,
Balázs indult a Frer cukrászda
képviseletében az
Év fagylaltja
2012.
versenyen és közönségdí-
jat nyert az étcsokoládés fekete
ribizli fagylalttal. Reklámot nem
vesznek igénybe: a legjobb hírve-
rés, ha a vásárlók elmondják, hogy
honnan van a finom sütemény.
– Ez egy konzervatív városrész, és
mi is ragaszkodunk hagyományokhoz,
ami érezhető süteményeinken, ettől
függetlenül egy-egy új ízzel színesít-
jük a palettánkat. A vendégkör
vegyes, Hűvösvölgytől az agglo-
merációs településekig terjed.
Jó látni például a törzsvendég
szülők gyerekeinek felnövését
a születéstől az első fagyizásig. A pultnál és
az asztaloknál nálunk meg lehet beszélni
a családokat érintő vagy akár a kerület éle-
tével kapcsolatos eseményeket. Egy-egy
sütemény mellett sokan szívesen mesélnek
életükről, de a kéréseink is gyakran meg-
hallgatásra találnak. Legutóbb a cukrászda
előtti, balesetveszélyes szakasz miatt kér-
tem
Láng Zsolt
polgármester úr és
Csabai Pé-
ter
VÖK-elöljáró úr segítségét, mert felhő-
szakadások idején mindig megállt a víz több
tíz centiméter magasan az úttesten. Még az
őszi esőzések előtt a polgármester úr és az
elöljáró úr közbenjárására – akiknek ezúton
is köszönetünket fejezzük ki – a Fővárosi
Önkormányzat kibővítette az átfolyót.
Erdélyi Gábor megemlítette, hogy ma-
gánszemélyként és cukrászként is otthon
érzik magukat a II. kerületben, ahol lokál-
patriótaként a helyi közösség aktív tagjai.
– A cukrászdánk tortáit szelték már fel
számos helyi civil szervezet ünnepségén, de
a
Templomkerti esték
kulturális rendezvény-
sorozat jubileumi tortája is nálunk készült,
a Kultúrkúriában pedig ugyancsak a mi tor-
tánkat vette át
Kocsis Zoltán
a 60. születés-
napjára tartott ünnepségen. Természetesen
nemcsak a munka során, hanem a ma-
gánéletben is sok minden köt bennünket
Pesthidegkúthoz. A máriaremetei bazilika
egyházközségi tagja vagyok, így sok helyi
esemény szervezésében részt vettemmár.
szeg