Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Környezettudatosnak lenni megéri

2019. május 7.

Világszerte április 22-én van A Föld napja. A környezetvédelem nem csupán egy felkapott téma, hanem, sajnos, égetően időszerű is.

Könnyebb áttolni a felelősséget a nagyokra, és azt mondani, én túl kevés vagyok ahhoz, hogy ezen változtassak. De egyre többen ébrednek rá, mennyire fontos a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” gondolata. Ha melegszik az idő, sokan választják az autó helyett a kerékpárt vagy a gyaloglást, a piacra már rengetegen járnak saját szatyorral, kosárral és dobozokkal, hogy ne vigyenek haza feleslegesen tíz-húsz nejlonzacskót. A szemetet egyre kevésbé menő eldobálni, vagy nem szelektíven gyűjteni. Ma már nemcsak a „tudatos” vásárlók választják szívesen azokat a boltokat, amelyek vállaltan próbálnak tenni környezetükért. Büszkék vagyunk rá, hogy vannak olyan kerületiek, akik még a Margit körútra is tudnak oázist varázsolni, hogy szebbé tegyék a lakóhelyüket. A II. Kerületi Önkormányzat számára is hosszú évek óta kiemelten fontos célkitűzés a zöldfelületek védelme. Mint arról már beszámoltunk, a kerület nemrég alkotta meg a zöldvédelmi rendeletet, de az ingyenes ágaprítási és komposztálási program, a vadgesztenyefák permetezésének támogatása, a kedvezményes muskátlivásár, a közterület-szépítési pályázat, vagy az ingyenes veszélyeshulladék-gyűjtések mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük környezetünket. Lapunk pedig cikkekkel szeretné felhívni a figyelmet azokra, akik azon dolgoznak, hogy a II. kerület Budapest zöldszíve maradhasson, hiszen a harmadik évezred nagy kérdése az lesz, meg tudjuk-e őrizni bolygónkat az utánunk jövőknek.

Szemet gyönyörködtető látvány fogadja a járókelőket a Margit körút Átriummal szembeni oldalán. Valaki gondosan ápolja a háza előtti zöldsávot, ahol már kinőtt a fű és vidámra nyírt bokrok állnak a fák mellett. Mindenképp köszönet illeti, hiszen ő már magáévá tette a környezetszépítés és -gondozás fontosságát és ezt meg is osztja minden arra járóval. Példája talán követőkre talál

Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka csomagolásmentes boltja, a Fő utcai ne pazarolj 2019-ben Az év boltja lett a kis szakboltok kategóriájában. Ide átgondoltan, szatyrokkal, üvegekkel érdemes érkezni, cserébe bármilyen mennyiségű árut – akár egy ételhez való mennyiséget is – lehet vásárolni. Aki beleszédült a kínálatba, az a galérián leülhet egy nyugodt kávéra.

– A ne pazarolj ez esetben nem felszólítás, hanem figyelemfelhívás – mondja Magyar-Hikisch Ági, az egyik alapító tulajdonos. – Élelmiszermérnök vagyok, a címkéket vásárláskor már akkor is elolvastam, amikor még nem gondoltam, hogy a csomagolás ennyire problémás. Mindig vállalkozni szerettem volna, és egy külföldi példa alapján olyan helyet létrehozni, ahol mindent egy helyen meg lehet venni, ami egy háztartásba kell. Nemes Réka cserkész barátnőmmel karöltve 2018-banhoztuk létre ezt a boltot. Mindehhez az indíttatást az adta, hogy élhető bolygót szeretnék hagyni a gyerekeimre.

Úgy gondolom, nagyon picit kell csak mindenkinek odafigyelnie, és akkor az egyik dolog hozza maga után a másikat. Például, hogy nem teszek egy darab almát két-három nejlonzacskóba, amit aztán otthon kidobok. Hordok magammal kulacsot, ételes dobozt és evőeszközt is, hogy ne kelljen műanyaggal ennem, akár egy gyorsétteremben sem. Ezek praktikus és nem hátráltató dolgok.

Mikor az első gyerekemet, a most kétéves Hannát vártam, már tudtam, hogy nem akarom kőolajszármazékokat tartalmazó krémmel kenni a bőrét, ezért kevertem neki popsikrémet. A hozzátáplálásnál alapvető volt számomra, hogy helyi és szezonális ételeket egyen. 

Mivel a szemléletformálás is a profilunk, műhelyfoglalkozásokat és különböző programokat is szervezünk minden korosztálynak. A héten például fogászati témánk volt, amihez kapcsolódott a lebomló fogkefe és a természetes anyagokból készült fogkrém. Fenntarthatósági témájú kerekasztal-beszélgetések is vannak a környezetbarát alternatívákról.

Magyar-Hikisch Ági azt is elmondta, beszállítóik hozzájuk hasonló szemléletűek. A megvásárolható áruk zöme bio vagy vegyszermentes és elsősorban magyar. A zöldségek kistermelőktől származnak, a tisztítószerek újratölthető kannákban érkeznek. 

– Úgy gondolom, egyre növekszik a tudatosan élők száma. Fontos a pozitív hozzáállás. Ha mi példát mutatunk, és látják, hogy ez jó, egyre többen fognak követni minket – vallja Ági.

 

Bogdány Margó üzlettulajdonos Bimbó úti zöldség- és gyümölcsboltjába szívesen térnek be a vásárlók. A kedves és udvarias kiszolgálás mellett azt is tudják, hogy a Bogdány család közvetlenül a kistermelőktől veszi meg az árut. 

– Rossz látni, mennyi nejlont használunk. A boltokban sok helyen nejlonzacskók vannak kitéve a vásárlóknak, miközben sokat hallhatunk a hírekben arról, hogy a tengerek és óceánok is tele vannak műanyag hulladékkal.

Úgy vélem, mindenki tehet valamit – még ha csak egy apró lépést is – azért, hogy megóvja környezetét. Mi családi vállalkozásban működtetjük zöldség-gyümölcs üzletünket, és mert fontos számunkra a környezettudatosság, úgy határoztunk, hogy kiiktatjuk a műanyagot. Otthon már régóta eszerint igyekszünk élni, a bevásárláshoz én is mindig saját táskát viszek. A boltban már egy hónapja folytatjuk ezt a gyakorlatot, és nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk. Ha valaki betér hozzánk, a kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt kis kosárba tudja összeszedni, majd a lemérés, fizetés után saját szatyrába vagy kosarába teheti az árut. Mi csak újrahasznosított alapanyagból készült papírzacskót tartunk a kisebb termékeknek, illetve nagyobb papírtáskát, amit igény szerint meg lehet vásárolni. 

A vevők nagy örömmel fogadták a változást, nem hiányolják a nejlonzacskót, sőt, sokan mondják, hogy ezentúl ők is jobban odafigyelnek a környezettudatosságra, más boltba is saját táskával mennek vásárolni. Nagyon örülnék annak, ha a jó példa ragadós lenne, és a nagyobb boltokból is eltűnnének a nejlonzacskók.

Fontosnak tartom a zöldgondolkodást. Vigyáznunk kell a természetre, hogy azt még az unokáink is élvezhessék. A boltunk kirakatába kiragasztottunk egy matricát: Zöldnek lenni megéri – ez áll rajta, és ezt gondolom én is.