Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Népszerű volt a termelői piac

2013. július 5.

A Kerület Napja alkalmából június 15-én a Marczibányi téren az önkormányzat – egyelőre egy kísérleti alkalommal – termelői piacot szervezett, a hazai termékeket kedvező áron kínáló népszerű máriaremetei piac mintájára.


Reggel 7 órakor nyitotta ki a kapuit a Marczibányi Téri Művelődési Központ udvarán tartott termelői piac június 15-én. A termelők már jóval korábban ott voltak, hogy mire az első vásárlók megérkeznek, a pultjukra, asztalukra helyezzék a friss zöldséget, gyümölcsöt, mézet, lekvárokat és füstölt kolbászt.

Fekete Gábor és lánya Erdőkertesről érkeztek:

– Háztáji kertünkben, fóliasátrak alatt termesztjük a különféle csírákat – mesélte Fekete Gábor. – Ez a fő specialitásunk. Őseink is ismerték és fogyasztották már a csírákat, a csíramálé vidéken ma is népszerű étel.
Az erdőkertesi gazdálkodó kíváncsian tett eleget Szilágyi Zsolt felkérésének: – Máriaremetén, a Cserkészház kertjében szervezett termelői piacon is rendszeresen árusítunk. 

Palackozott házi sört kínált Irtzl Gábor Pilisvörösvárról:

– Sörfőzdénk 1993 óta működik, termékeinket kizárólag tiszta alapanyagokból készítjük, nincs bennük adalékanyag, nincsenek tartósítva, nem pasztőrözünk. Világos sörünk 5 százalékos, és van igazi barna sörünk is. A főzdénknél és termelői piacokon értékesítjük a söröket, ennek az az oka, hogy maximum 10-12 nap után el kell fogyasztani őket.

 

 


Szintén csak termelői piacon árul Válentiné Báldos Éva és férje, ők a Nógrád megyei Szandaszőlősről hoztak frissen vágott baromfit.

– Termékeink árának kialakításakor elsősorban a minőség számít, de jelen esetben a kereskedelem néhány láncszeme kimarad a fogyasztó és a termelő között, nálunk olcsóbban lehet beszerezni a húst, mint a csarnokokban vagy az üzletekben. 

 

 

 

 

 


Mátra-környéki gazdaságukból hozott zöldséget a gyöngyösi Molnár házaspár, akik – ahhoz képest, hogy ez az első alkalom a Marczibányi téri piacon – elégedettek a forgalommal. Más, leginkább vidéki piacokhoz képest kicsit később kelnek errefelé az emberek – osztja meg velünk tapasztalatát Molnár Tiborné.

A művelődési központ udvarán hamar szóba elegyednek az árusok és a vásárlók. A Dömös melletti tanyáról érkezett Detky Ildikótól például szinte mindenki megkérdezi, hogy mi az a lapály, Ildikó ugyanis a szarvas- és mangalicatermékek mellett lapálykolbászt is árul. Kiderül: a lapály a mangalicához hasonlóan őshonos sertésfajta, csak az érdekes nevű (és mint megtudtuk: nagy fülű) disznónak több a húsa.

Dolhai István, a II. Kerületi Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta: a várakozásoknak megfelelően alakult a piac, jó minőségű árukat kínáltak a termelők, és a környékről nagyon sokan jöttek érdeklődni, vásárolni. A művelődési központ infrastruktúrája is jól vizsgázott. 

Tóth Ildikó

Mészárosné Begela Éva és kislánya, Orsolya, a Toldy gimnázium 11. osztályos tanulója, a Fenyves utcában laknak. Mutatják, hogy kosarukban már van kolbász, gomba, leveszöldség és tojás is.

– Vettünk epret is, lekvárt főzünk belőle. A II. Kerületi Önkormányzat értesített bennünket a mai piacról. Az önkormányzat kupont is biztosított számunkra, amellyel kedvezményt vehettünk igénybe. Így sokkal jobb áron, nagyjából 30%-kal olcsóbban tudtunk itt mindent megvenni.

Módos Rita és férje a Budai Polgárban olvasták a termelői piacról szóló hirdetést. Sok vásárlóhoz hasonlóan, ők is szívesen jönnének máskor is, ha lenne ilyen piac.

– 14 hónapos Tamás fiunk majdnem az összes itt vásárolt ételből fog kapni: a meggyből, a tökből, az uborkából és a házi szörpből is. Ha egy gyors fejszámolást végzünk, szerintem több ezer forintot spóroltunk most azzal, hogy a termelői piacon vásároltunk.

Dr. Villányi Ottónak és feleségének, Mártának a piac igazi vonzerejét a helyi termékek jelentették: – Kifejezetten örülünk annak, hogy a környékről jövő gazdák termékeit vehetjük meg, és nem Portugáliából vagy Spanyolországból származó gyümölcsöt. Kolbász már van a szatyrunkban, és most spárgát fogunk venni.

 

Ajpek Orsolya, egy hetilap fotósa, dolgozni jött a piacra de aztán ő is beállt a sorba:

– A munkahelyemen kérték, hogy jöjjek ki, és készítsek fotót. Hallottam, hogy régebben is működött itt egy piac. Nagyon szívesen járnék ide, ha máskor is megrendeznék, mert nagyon jók az árak, és frissek a zöldségek, gyümölcsök.

Volt_egyszer_Budan_boritok_162.jpg