Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szeretünk a II. kerületben élni

2019. augusztus 13.

A közösségek teszik annyira szerethetővé kerületünket.

Szeretünk a II. kerületben élni – egy idei reprezentatív kerületi közvéleménykutatás eredménye alapján lakosságunk 97 százaléka jó helynek, ideális otthonnak tartja a kerületet. De vajon miért? Erről kérdeztünk itt élő, itt dolgozó, ismert és kevésbé ismert embereket, olyanokat, akik ide születtek, és olyanokat is, akik később választották otthonuknak a II. kerületet. A csodás természeti adottságoknál csak egy dolog kapott nagyobb hangsúlyt: az itt élő közösség ereje és összetartása.

Dr. Láng Zsolt polgármester

Születésem óta, 46 éve a II. kerületben élek. Szüleim, gyermekeim mindennapjai is ide kötődnek. Egyszerre vagyok polgára és polgármestere ennek a kerületnek, ami nagyon megtisztelő és örömteli feladat. Azért a közösségért dolgozhatok nap mint nap, amelytől sokat kaptam életemben és amelynek a mai nap is aktív részese vagyok.

Remélem, hogy az a szemlélet, amelyben tizenhárom éve végzem a munkámat kollégáimmal, mára érezhető az itt élők számára. A mindennapi építkezés az önkormányzati feladatok összes területén, átgondolt fejlesztéseink, köz- és zöldterületeink rendbetétele és folyamatos megújítása, a helyi civil, közösségi élet támogatása, mindezek lakóhelyünk szeretetéből és jövőbe vetett hitünkből erednek és táplálkoznak.

Sokan mondják, hogy Budapesten, egy nagy világvárosban nehéz megszólítani az embereket, nehéz szorosabb közösségeket kialakítani. Bizonyára van ebben igazság, de én mégis hiszem, hogy egy olyan városrészben, mint a II. kerület, ez lehetséges. Mert miközben éljük mindennapi életünket, magunk és családunk hétköznapi feladatait végezzük, szükségünk van a hazaérkezés örömére, a tágabb otthon, a lakókörnyezet érzelmi közelségére.

Egy idei közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a kerületünkben élők 97 százaléka szeret itt élni és szeretné, ha gyermekei és unokái is itt élnének. Ez a megdöbbentően magas szám a legnagyobb ösztönző számunkra a mindennapi munkában.

Mindemelett pedig a II. kerület Budapest gyönyörű, zöld szigete, aminek a mindennapokban élvezhetjük a szépségeit és amire méltán lehetünk büszkék.

Rózsa György televíziós műsorvezető

37 éve élünk a kerületben, 1983-ban itt született meg a kislányunk, Csilla. Nagyon szeretem ezt a városrészt, leginkább azért, mert két arca van. Egyrészt rengeteg gyönyörű műemlék van itt, szép házak, régi villák, ipartörténeti és egyéb emlékek, másrészt viszont ez egy folyamatosan változó kerület – az én legnagyobb örömömre! Mindig „mozog”, változik, de mégis egy békés, zöld kerület maradt. Szeretem, hogy nagyon odafigyelnek arra, mi zavarja az embereket, és akkor javítanak, például építenek körforgalmakat, most éppen az utcánkban, az Ördögárok utcánál, amikkel tényleg könnyebbé és balesetmentesebbé teszik a közlekedést. Az utóbbi években rengeteg gyönyörűség épült: a Mechwart liget szépen átalakult, a Margit körúton hatalmas zöld parkot alakítanak ki (szerencsére nem egy újabb lakóparkot), a Millenáris Parkba költözött a Nemzeti Táncszínház, mögötte nagyon szépen rendbehozták az egykori lövészegylet székházát, sétálóutcát csináltak a Lövőház utcából – mindenki imádja, én is! Ami a közvetlen környezetemet, a II/a kerületet illeti: szerencsére már rég nem a városrész mostohagyereke. Építettek egy remek kis szolgáltatóházat, a Hüvit, nagyon szeretem a Klebelsberg Kultúrkúriát, egyre többet járok oda, mert nagyon jó műsorok vannak. Nemsokára megnyílik a gyönyörű uszoda a Máriaremetei úton, amely az egész városrészt feldobja, nekem kedvenc helyem lesz – innentől kezdve nem is megyek majd ki a kerületből! Szinte nem is kívánkozik el az ember máshová. Jó itt nekem, ez a falum, a városom – a szeretett II. kerületem.

Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke

Másféléves koromban költözött ide a családom, a Keleti Károly utcában és a Bimbó úton nőttem fel egy, a szecesszió idején épült házban. Pont ez az egyik varázsa a kerületnek, hogy nagyon szép, régi épületek vannak itt, mint például a Gül Baba türbéje, miközben új, modern házak is épülnek. De a változatosság nemcsak ebben mutatkozik meg: parkok, erdők, kilátók, belvárosias utcák, családi házas övezetek váltakoznak – ez egy nagyon élhető hely. Sok mindent itt, helyben megtalál az ember, nemcsak azt, ami a mindennapokhoz, de azt is, ami a szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz kell, és a természet is itt van a közelünkben. Ez a kerület nekem az otthonosság érzését jelenti, hiszen itt nőttem fel, itt is dolgozom, a Központi Statisztikai Hivatalban, amely ennek a városrésznek szintén meghatározó jelensége: 1898 óta áll az épület a valamikori Oszlop, ma Keleti Károly utcában. A Buday László és a Fényes Elek utca szintén neves egykori statisztikusokról van elnevezve – gyerekkoromban utóbbit még Tégla utcának hívták és egy nagyon jó kis fagyizó volt ott. A II. kerületben régóta működő neves közintézmények rangot és stabilitást is jelentenek, de a stabilitás megvan az emberekben is: sokan már évtizedek óta élnek itt, sok az ismerős arc az utcán. Ez jó érzés, otthonossá teszi a városrészt.