Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Környezetbarát síkosságmentesítők

2021. január 15.

Télen nagyon fontos a járdák, kapubejárók, utcafrontok csúszásmentesítése.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet értelmében belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület, vagyis az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. Az útszóró só, sajnos, még mindig jó pár helyen kapható, ami nagyon káros a talajra, a növényzetre, a fákra, sőt a kutyák, macskák mancsaira is, így azt semmiképpen se használjuk!

Néhány környezetbarát síkosságmentesítő anyag:

• ZEOLIT (macskaalom) – üledékes eredetű kőzet, mely porózus és könnyű, kiszórva tapadást biztosít. A tél elmúltával akár az ágyásokba is söpörhető, mivel nyomelemtartalma és savas kémhatása javítja a növények tápanyagellátását. • MÉSZKŐ ŐRLEMÉNY – a talajra nézve nem káros, olvadva megemelheti annak pH-értékét, lúgosít. • HOMOK és HAMU – a hamu beszerzése viszonylag egyszerű, saját tüzelésű kályhákkal ellátott otthonoknál, családi házaknál célszerű egész évben gyűjteni, lúgosítja a talajt. A homok pedig javítja a talajszerkezetet, bizonyos mértékig szellőzteti azt. • Kalcium-klorid – oldódás közben intenzíven hőt termel, és saját tömegénél sokszorta több nedvességet képes megkötni. • ÚTKÁLI – azonnali mechanikai csúszásgátló és jelentős jégolvasztó hatása van, a visszamaradt zeolitszemcsék újrahasznosíthatók talajjavítóként fás szárú növények, virágok környezetébe dolgozva.

(Az ajánlott anyagok kertészeteknél, barkácsáruházakban szerezhetőek be.)

A járdák takarításáról, tisztán tartásáról, csúszásmentesítéséről az ingatlan tulajdonosa (használója, kezelője) köteles gondoskodni!