Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Kerékpáros rekord a Bem rakparton

2021. február 5.

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 százalékkal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben.

Soha nem mértek még 2,77 millió kerékpározót ezeken az útvonalakon – írja cikkében a Magyar Kerékpárosklub.

Az aszfaltba telepített érzékelők felett még télen is többen kerékpároztak: arányaiban decemberben nőtt legjobban a biciklis forgalom az előző év azonos hónapjához képest, helyenként 29 és 95 százalék közti emelkedést produkálva. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény.

A budai rakparti kerékpárút a legnépszerűbb útvonal. A Bem rakparton éves kerékpáros rekord dőlt meg, ráadásul most először mértek 1 milliónál nagyobb forgalmat: míg 2019-ben 936 ezer, 2020-ban 1,08 millió a mért adat, ami 15 százalékos növekedést jelent Budapest legforgalmasabb, fejlesztésre váró kerékpáros útvonalán.

A Kerékpárosklub szerint a növekedést egyszerre okozhatta, hogy a koronavírust sokan a távolságtartást biztosító biciklis közlekedéssel akarják elkerülni, illetve a kerékpározás a lezárások alatt is könnyen elérhető szabadidős tevékenységet nyújt. Egyre többen ismerik fel, hogy kerékpárral elkerülhetők a dugók, és parkolóhelyet sem kell keresni – írja a Magyar Kerékpárosklub.