Környezetünk
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szabályosan kerékpárral is!

2020. július 3.

Az elmúlt időszakban több kerékpáros baleset is történt kerületünkben. A rendőrség a közlekedés többi résztvevőjének biztonsága érdekében körültekintésre és a közlekedési szabályok betartására kéri őket.

 

Az elmúlt napokban több baleset történt városrészünkben, amelynek nemcsak a részese, hanem az okozója is kerékpáros volt. Mint azt a II. kerületi Rendőrkapitányságon lapunknak elmondták, a jó idő beálltával, a kerékpározási lehetőségek bővülésével, a kerékpárutak kialakításával megszaporodtak a biciklistákat ért balesetek, de a szabálytalan kerékpárosok miatt beérkező bejelentések száma is.

– A panaszosok gyalogosok voltak, akiket a járdán, vagy a gyalogátkelőhelyen veszélyeztettek kerékpárosok – tájékoztatott Móré Szabolcs alezredes, a II. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője. – Sajnos, aki nyitott szemmel jár a városban, tapasztalhatja, hogy a kerékpárosok között is vannak, akik fittyet hánynak a közlekedési szabályokra, amivel balesetveszélyes helyzetet teremtenek. Nemcsak másokra, hanem magukra is veszélyesek lehetnek. Pedig a városban főleg felnőttek kerekeznek.

Az alezredes elmondta, hogy a II. kerület kerékpárútjain többnyire rendben zajlik a forgalom, gond leginkább a járdákon és a zebrákon adódik.

– Néhányan vagy nem ismerik, vagy nem akarnak tudni a kerékpárosokra vonatkozó szabályokról. A legfontosabbakat emelném ki: járdán – azt is legfeljebb 10 km/órás sebességgel – csak akkor lehet kerékpározni, ha az úttest arra nem alkalmas, egyébként tilos. Nem indok a sűrű forgalom, vagy az úttesten a kerékpározást tiltó tábla. A gyalogosokra és a kerékpárosokra egyaránt veszélyes, amikor a gyalogátkelőhelyen a kerékpáron ülve hajtanak át. Zebránál le kell szállni a kerékpárról és azt áttolva szabad csak átkelni az úttesten. A gurulva haladás egyrészt veszélyezteti a gyalogosokat, másrészt a gépjárművezetők sincsenek felkészülve arra, hogy hirtelen áttekerjenek előttük a gyalogátkelőn. Az egyirányú utcákba – ahol ezt a kiegészítő tábla megengedi – behajthatnak mindkét irányból a kerékpárosok, de csak ott. Hozzátette: a közlekedési lámpa tilos jelzése a kerékpárosokra is vonatkozik, ezért áll értetlenül azon rossz szokás előtt, amivel egyesek biciklivel átszivárognak a piroson, ha éppen nem jön keresztirányú forgalom.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy ahol van kerékpárút, kerékpársáv, ott a kerékpárosoknak azt kell használniuk. Biztonságuk érdekében pedig megemlítette az örök érvényű tételt: elsőbbségünk csak akkor van, ha azt meg is adják. Tehát járjanak a kerekezők fokozott figyelemmel, és inkább mondjanak le az elsőbbségükről, ha úgy érzik, nincsenek biztonságban, például egy kereszteződésben, vagy a kerékpárúton.

A nagyobb körültekintést érdemlő II. kerületi helyszínek között megemlítette a vízivárosi utcákat és a belső városrészen átvezető kerékpársávokat, valamint a Margit híd budai hídfőjét, ahol a Pest felől érkezők az autósok között haladnak tovább a Margit körúton ahelyett, hogy a kerékpárutat választanák.