Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tolmács, gasztroblogger, főzőiskola-vezető

2010. július 6.

A Tintaleves című főzőblog szerzője olyan ismert lett gasztro körökben, hogy egy főzőiskola munkát ajánlott neki. Várady Eszter mert váltani, az ELTE finnugor tanszékének volt tanára, ma a hobbijának él: a főzésnek.

A háromgyerekes anyuka Pasaréten lakik, háziasszonyként és szervezőként is piacpárti. Néhány hónapja nagy fordulatot vett az élete. Feladta a fordítást és a hobbija lett a munkája. Az Essencia főzőiskola kérte fel, hogy legyen a vezetője.

Könnyű volt "átváltozni"?

Féltem, hogy háromgyerekes anyaként, középkorú nőként tudok-e váltani, helyt állok-e majd az új szakmámban. A munkatársaim és a főzőiskola tulajdonosai is bíztak bennem, így sikerült. Eredeti szakmám szerint finn fordító és tolmács vagyok, korábban az ELTE finnugor tanszékén tanítottam. A szervezői munkában bölcsész végzettségem nagy segítség, de emellett elengedhetetlen, hogy naprakész legyek a főzés terén, rengeteg gasztrofolyóiratot olvasok.

-

Néhány éve fedeztem fel az interneten, hogy nagyszerű gasztroblogok indultak. Ezeket nagyon szívesen olvastam. Három és félévvel ezelőtt gondoltam arra, hogy indíthatnék hasonló, internetes főző oldalt. Úgy éreztem, érdekes lenne megosztani tapasztalataimat azokkal, akik szeretnek a konyhában kísérletezni. Tintaleves címen elkezdtem írni, és egyre többen olvasták a bejegyzéseimet.

Az internetes naplónak köszönheted, hogy felfedeztek…

Bizony, sok mindenkit megismertem. Nem is sejtettem, hogy a ’gasztrobloggerkedés’ életforma, vagyis élénk társasági élet folyik rajta keresztül. Az olvasókkal, és gasztrobloggerekkel – legtöbbjük harminc év körüli nő – rendszeresen találkoztam, részt vettünk különböző főzőeseményeken, akciókon, egyszóval érdekes világba cseppentem.

Borzasztó jó érzés volt, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel ’töményen együtt lehettem’. Olyan dolgokról beszélgettünk, amelyek tényleg csak azokat érdekelhetnek, akik imádnak főzni. Mondjuk például az, hol lehet a legjobb koriandert kapni Budapesten. A blogomon keresztül ismertek meg az Essencia főzőiskola tulajdonosai is. A hobbim annyira ’elhatalmasodott’ rajtam, hogy amikor felkértek szervezőnek, már úgy éreztem, szeretnék és mernék is munkát váltani.

Mióta hobbija a főzés?

Szerintem az első recepteket a legtöbben az anyukájuktól tanulják meg. Rám mindenesetre nagy hatást tett, utána pedig egy olasz barátnőm – őt egy angol nyelvtanfolyamon ismertem meg – nyűgözött le a tudományával. Alig egy óra alatt háromfogásos vacsorát hozott össze egy óriási társaságnak, a legkisebb erőfeszítés nélkül. Megdöbbentett, hogy így is lehet főzni, ráadásul nagyon jót.

Tanul még újat a főzőiskolában a ’nagy nevektől’, vagy már mindent tud?

-Nagyon sokat tanulok! Amíg nem dolgoztam itt, azt hittem, sokat tudok. A főzés kimeríthetetlen műfaj, mindig tartogat új meglepetéseket! Az iskola profi séfjei sok különleges receptet osztanak meg velünk. Most fejeződött be egy tíz alkalmas tanfolyamunk, ismert szakemberek tartották, mindhárman élvonalba tartozó séfek: Bíró Lajos, Vomberg Frigyes, és Bicsár Attila.

Sokan akarnak profiktól tanulni?

Óriási volt az érdeklődés, és miután befejeződött, nagyon jó volt a visszhangja, ezért szeptembertől új sorozat indul ugyanezekkel a séfekkel. Az úgynevezett demo konyhai tanfolyamon húszan vehetnek részt. Magyarországon ez a fajta – amerikai típusú – konyha kevésbé ismert, mégis nagyon szeretik. A tanfolyam alapanyag - és technológia központú. A séfek minden alkalommal egy kiválasztott téma köré - például lehet ez a tojás -, építik fel a tananyagot: hogyan használható alapanyagként, kötőanyagként, hogy készülhet belőle főétel.

Főleg olyanok jelentkeznek a kurzusokra, akiket komolyan érdekel a gasztronómia, tovább akarnak fejlődni, kíváncsiak arra, hogy a nagy nevek, hogyan főznek.

A főzőiskolai tanfolyamok menüközpontúak, három fogást tanulnak meg főzni a résztvevők. Párban főznek és a végén természetesen meg is ehetik saját főztjüket.

Kik jönnek a tanfolyamra: amatőrök, profik, férfiak, nők?

Akik már tudnak, és nagyon szeretnek főzni. Aki nem szeret, azt nagyon nehéz lenne rábeszélni egy ilyen kurzusra. Hogy férfiak vagy nők? Több úr is megkérdezte már, amikor jelentkezett a tanfolyamra, hogy ugye nem ő fogja egyedül képviselni a férfiakat. A válaszom eddig mindig az volt, hogy nem, sőt! Előfordul, hogy több férfi jelentkezik, mint nő. Arra törekszünk, hogy olyan tanfolyamokat tudjunk ajánlani, amelyek a nemzetközi főzés trendeknek megfelelnek.

Ugyanakkor nagy szívfájdalmunk, hogy a magyar témájú órák iránt kisebb az érdeklődés. De feladatunknak tekintjük, hogy a magyar ételekről is tanítsunk, hogy lehetőség legyen Budapesten a magyar konyháról tanulni. Félévente egy ilyen kurzust tudunk megtartani.

A különleges ételekről szóló, nemzetközi konyhát bemutató tanfolyamok viszont nagyon keresettek. Így például a mediterrán konyhát bemutató speciális kurzusok: az olasz tésztagyúrást bemutató vagy a francia bisztró konyha is nagyon népszerű.

Finn nyelvet tanított, a Kalevala Baráti Kör tagja. Próbálta a finn konyhát népszerűsíteni?

Igen, de kevés sikerrel. A finn és általában a skandináv konyha különlegességét a tiszta, friss alapanyagok adják, mint például az erdei bogyók, halak, ezeket nehéz itthon biztosítani. Másrészt nehéz egy teljesen új konyhát megszerettetni, még ha egyre nagyobb nemzetközi sikereket is érnek el az északi szakácsok.

Honnan szerzi be a főzés alapanyagait a második kerületi háziasszony, és honnan az iskola?

A második kerületben élek gyerekkorom óta: szeretek Budán sétálni, és vásárolni is. A friss alapanyagokat a budai piacokról szerzem be. Egyik kedvencem a Fény utcai piac, imádom a hangulatát. Sonkását mindenkinek ajánlhatom, nagyon komoly választékot tartanak, és a piac aljában működő Ezerfűszer nevű boltba is érdemes benézni. Szeretem a Lövőház utcai arab csemegeüzletet, és a Törökvész úti Jókenyér-boltot is. Lelkesen látogatom a hidegkúti biopiacot, ahol a termelőktől közvetlenül vehetem meg a zöldséget, gyümölcsöt. A Szega Camembert valamennyi üzlete a kerületben található: sajtokat, paillasse kenyeret veszek náluk.

Az iskola szintén piacról szerzi be a friss húst, és a zöldséget. A különleges alapanyagokat delikátesz boltokból vesszük meg. Ha valamit nem találunk, utána járok, honnan rendelhető meg.

Miért felel még a beszerzésen kívül?

Elsősorban a tanfolyamok lebonyolítása, és egyéb rendezvények szervezése a feladatom: például céges vacsorákat, borkóstolókat tartunk.

A séfekkel én veszem fel és tartom a kapcsolatot. Kitaláljuk, mi legyen egy-egy tanfolyam témája, egyeztetünk a receptekről. Előfordul például, hogy a séf receptjavaslata nem elég „főzőiskolás” – pl. nálunk nincs elég idő az elkészítésére - , ilyenkor együtt találunk ki újat.

Tanfolyamok, rendezvények, vásárlás: hét napból hetet dolgozol?

Sokat, így például éppen a blogomra már nem jut időm, hiszen a gyerekeimmel is szeretnék együtt lenni. Nem könnyű, de a helyemen érzem magam, szeretem a munkám, és az új napirendemhez a gyerekeim is kezdenek hozzászokni. A nagyfiam például már meg tud sütni egyedül is egy hátszínt telefonos segítséggel. Tetszett a lelkesedése, ezért születésnapján főzőtanfolyammal leptem meg. Kicsit féltem, hogy örül-e majd az ajándéknak, de hál’ istennek nem sértődött meg, lelkesen jár az órákra.

 

Várady Eszter kedvenc főzőblogjai:

www.izbolygo.hu

www.chiliesvanilia.blogspot.com

www.edesem.blogspot.com

www.sajtkukac.hu

www.flat-cat.hu

www.habolondneszeddle.blogspot.com

Gasztronómia: Görög szó. Jelentése: ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig az étkezés kultúrája.

Blog: internetes napló