Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2020. január 22.

Mozogni muszáj – vallja a kerületünkbe nemrég költözött fiatal gyógymasszőr, aki mozgásszervi problémákkal küzdőknek segít hatékony technikával enyhíteni, vagy ha lehet, megszüntetni a kínzó fájdalmakat.

 

Czakó Soma jelenleg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben dolgozik gyógymasszőrként, illetve saját rendelője van a Hűvösvölgyi úton. Örül neki, hogy mára egyre többen kedvelik a különféle masszázsokat, de hasznosnak tartaná, ha ismeretünk lenne arról is, melyik mire jó és milyen tudás áll mögötte. Szakmai tudását egyebek mellett angol nyelvű szakirodalommal fejleszti, és az a célja, hogy páciensei elégedetten, megkönnyebbülve távozzanak rendelőjéből.

– Mindig is emberekkel akartam foglalkozni, valamilyen módon nekik segíteni. Gyerekkoromban nagy terveket szőttem arról, hogy majd egészségközpontokat hozok létre a világ távoli pontjain, és ott gyógyítom a népeket. A segítő szándék mellett az angol nyelv is

motivált, mert az általános iskolában csodálatos angoltanárom volt, aki nagyon megszerettette velem a nyelvet. Azután a véletlen összehozott egy gyógymasszőrrel, aki mesélt erről a szakmáról és magyarországi helyzetéről. Az ő szavai indítottak el a pályán. Már a kétéves képzést is nagyon élveztem, az elméleti részt a sok anatómiával és a gyakorlatit is.

Czakó Soma gyógymasszőr

Egy jó masszőrnek pontosan ismerni kell az emberi testet. Ha valaki bejön hozzám, először azt nézem meg, hogy milyen a mozgása, hogyan jár, mennyire tudja az ízületeit szabadon, fájdalommentesen mozgatni – sokszor nem is ott van a baj forrása, ahol a fájdalmat érezzük. Emellett nagyon fontos az empátia, valamint a titoktartás: ami a szalonban elhangzik, az ott is marad. A vendég számára akkor jó a masszázs, ha a végén érzi, hogy jobb lett, könnyebb lett a fájó testrész mozgatása, a masszőr számára pedig, ha nem merül ki a masszírozástól, csak azt érzi, jól átmozgatta az izmait, hiszen nem erőből masszírozunk, hanem a megfelelő technikával. A hagyományos passzív technikák mellett aktívakat is használok, ami azt jelenti, hogy a vendég is végez bizonyos mozdulatokat a kezelés alatt. A kettő együtt nagyon hatékonyan tud működni.

Egy masszázstól még nem lehet csodát várni. Nagyon fontos, hogy a mindennapokban is figyeljünk a megfelelő testtartásra és mozgásra. Nem mindegy például, hogyan ülünk – sokszor hosszú órákat a számítógép előtt –, illetve, hogy mennyit mozgunk. Már ha csak nem villamossal tesszük meg azt a két megállót, hanem gyalog, akkor is sokat tettünk az egészségünkért. A testünk mozgásra lett szabva, ha nem mozgunk, biztos, hogy jönnek a problémák, a fájdalmak. Én is igyekszem sokat mozogni, gyalogolni, kirándulni, de legfőképp úszni. Ez a kedvenc sportágam, a legmesszebbmenőkig kikapcsol, új energiákkal tölt fel, és ez az, amit bátran ajánlok mindenkinek: a vízben való mozgás tehermentesíti az ízületeket, ugyanakkor remekül átmozgatja az izmokat.

Fél éve költöztem ide Budára, a II. kerületbe, amit imádok. Olyan szerencsém van, hogy abban a házban alakíthattam ki a rendelőmet, ahol lakom. Élvezem, hogy sok zöld vesz körül, hogy a környéken gyönyörű helyekre lehet kirándulni. Nagyon szeretem a kilátókat: jó érzés fentről lenézni az alattunk elterülő városra.