Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2019. július 5.

Nemcsak gyógyszert, de egy kedves mosolyt és néhány jó tanácsot is kaphat, aki a Bimbó úti patikában váltja ki a receptjét.

Dr. Petőházi Zoltán gyógyszerész

Az ott dolgozó nagykanizsai születésű fiatalember akkor élt fél évet a II. kerületben, amikor vidékre járt dolgozni, most ugyanabban az utcában vezeti a sarki gyógyszertárat, ahol korábban lakott. Petőházi Zoltán számára az jelenti a boldogságot, ha segíthet másokon.

– Személyi jogos gyógyszertárvezetőként dolgozom a II. kerületi Bimbó patikában. A pályaválasztásom elég egyértelmű volt, mert a családomban mindenki egészségügyi dolgozó. Szüleim orvosok, az ikertestvérem természetgyógyász. Hétéves lehettem, amikor édesapám magával vitt egy kórházi vizitre. Lenyűgözött, hogy mennyire kedves és türelmes mindenkivel. Visszagondolva ez nagy lökést adott, hogy kövessem a példáját. Édesanyám háziorvos, az ő munkájában is nagy szerepet játszik a pszichológia és a kommunikáció. A szakma iránti elkötelezettségemet és az emberekhez való viszonyomat a családból hoztam. Szüleim példáját követve orvosi pályára készültem, de a gyógyszerészi munka sokrétűsége végül jobban vonzott. Egy gyógyszergyárban a gyártástól a minőségbiztosításig sokfelé dolgoznak gyógyszerészek, ugyanakkor van, aki orvoslátogatóként, marketingesként, vagy klinikai vizsgálatokat felügyelő szakemberként helyezkedik el egy cégnél. 

Az egyetemre való jelentkezésem előtt egy patikában töltött napon történt, hogy egy anyuka behozta vérző lábú kisfiát, akinek én kötöztem be a sebét. A segítségnyújtás annyira jó érzéssel töltött el, hogy eldöntöttem, gyógyszerész leszek. Az egyetem után még elvégeztem a jelenlegi Soproni Egyetem gyógyszerész-közgazdász szakát, most pedig gyógyszertár-üzemeltetést, -vezetést tanulok a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerész Karán.

A Bimbó úti patikába Pilisről kerültem, ahol két évig vezettem egy gyógyszertárat. A városban a mai napig integetnek, ha meglátnak az autómban. Szerettem ott dolgozni, de nagyon sok volt a napi két óra utazás. Most már itt is ismernek, és remélem, kedvelnek a betegek. A patika vezetése és az adminisztrációs munka mellett kevesebb időt töltök gyógyszerkiadással, pedig számomra az igazi öröm az emberekkel való foglalkozás, az, hogy segíteni tudok. Nagyon jó érzés látni, ha ez sikerül. Boldoggá tesz, ha a gyógyszer vagy táplálék-kiegészítő készítmény kiadása mellett hasznos, esetleg új információkkal látom el a vásárlót. Ha úgy távozik tőlünk, hogy a gyógyszerészi gondozás során olyasmit kapott, amitől nemcsak a napja lett jobb, hanem ő is több lett. 

Nagyon szeretek barkácsolni és zenélni. A lakásomban a vízvezeték- és villanyszerelés mellett a bútorokat is magam csinálom. Igazi feltöltődést jelent, ha gitározom és énekelek. A zene teljesen kikapcsol, olyankor szinte csak lebegek, megfeledkezem minden rosszról. Bár a munka során sok panaszt és problémát kell kezelnem, igyekszem megőrizni és másoknak is átadni egy kis derűt, hogy a beteg is és én is mosolyogva lépjünk ki a patikából.