Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Hajrá, Roli!

2018. március 19.

 Benedek Roland egészen kicsi kora óta autórajongó. Tizenkét éves, de már nemzetközi hírnevet szerzett gokartosként, legutóbb a Hollandiában rendezett terem gokart Európa bajnokságon hetedik lett.

 A Törökvész úti iskola diákja a közeljövőben szeretné megszerezni a magyar bajnoki címet. Benedek Roland egészen kicsi kora óta autórajongó. Tizenkét éves, de már nemzetközi hírnevet szerzett gokartosként, legutóbb a Hollandiában rendezett terem gokart Európa bajnokságon hetedik lett. A Törökvész úti iskola diákja a közeljövőben szeretné megszerezni a magyar bajnoki címet.

Két éve ünnepelte tizedik születésnapját, nagyszülei gokartozással lepték meg. Nagyon megtetszett neki, nem sokkal később megdöntötte a junior pályacsúcsot. Ezután benevezett az országos amatőr gokartbajnokságra. Akkor még csak két pótülés és egy szivacs segítségével érte el a gáz- és a fékpedált. Eredményesen versenyzett, ezért a BLB Sodi Racing Team Hungary bevette versenygokartos csapatába. Roland a mini max amatőr kategóriában harmadik helyezést ért el. – Nagyon jó érzés 110 kilométeres sebességgel versenyezni, mész a szembeszéllel és átéled a sebességet – mesélte a fiatal pilóta, aki országos versenyeken tavaly többször is dobogós helyezést ért el. A gokartokban nincs biztonsági öv, azért, hogyha a jármű ütközik, akkor azt a vezető minél gyorsabban el tudja hagyni. – Nagyon figyelmesnek kell lenni. Az osztrák bajnokságon egy kanyarban beérkezett mögém egy versenyző és a gokartja felugratott a kerekemre. Egy másik versenyen esett az eső, az előttem lévő elhibázta a kanyart, nem lehetett kikerülni, ezért kisodródtam vele a fűre – sorolta Roland a veszélyes helyzeteket, amelyeket átélt már.

A kisfiú édesapja, Benedek Gábor hozzáfűzte, hogy az első vészhelyzet láttán egy pillanatra megállt a szíve, és erősen elgondolkodott azon, hogy engedje-e a fiát versenyezni. – De Roli meg se rezzent, kipattant a gokartból, fogta és visszatolta a pályára, ment tovább, mintha mi sem történt volna – magyarázta nevetve. Az édesapja szerint Rolinak ma már nagyon nagy a rutinja és bízik a reflexeiben is. Megjegyezte, reméli, hogy a jövőben támogatókra találnak, mert a versenygokart árát nehéz kigazdálkodni.

Osztálytársai is büszkék Rolandra, volt olyan barátja, aki versenyre is elkísérte és egy nagy táblát vitt magával, amin az állt, hogy „Hajrá Roli!”.

A gokartversenyző tanulmányait is komolyan veszi, eddig minden évben kitűnő bizonyítványt vihetett haza, sőt, polgármesteri kitüntetésben is részesült, mint jó tanuló, jó sportoló. Elárulta, hogy ha felnő, szeretne profi versenyző lenni, de a lemezlovasság és az ügyvédi szakma is érdekli. Közeli célkitűzései: versenygokartban a legjobb ötbe kerülni, az országos amatőr bajnokságon pedig a bajnoki cím megszerzése. nzsa