Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Szeretnénk nagyon jó szomszédok lenni

2018. február 26.

Iain Lindsay-t közel két éve nevezték ki az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetévé, azóta a magyarok igencsak megkedvelték. Közvetlen és kedves személyisége mellett köszönhető ez annak is, hogy nagyszerűen beszéli a nyelvünket.

Néha magyarul szavalja kedvenc József Attila-verseit, tavaly októberben pedig a kommentelőktől kért tanácsot a magyar nyelvvizsgájához. Remekül ismeri mára szinte az egész országot és a magyar kultúrát, de szívesen bemutatja egy videóban a Skót Budapestet is – skót népviseletben járva a fővárost. A nagyköveti rezidencia immár hetven éve a Lorántffy úton, míg a nagykövetség épülete tavaly óta szintén a II. kerületben, a Füge utcában található. Először a magyar nyelvvel kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztem, amire szép magyarsággal válaszolt:

– 36 évvel ezelőtt diplomataként a londoni egyetemre jártam, ahol egy évig tanultam japánul, és akkor úgy gondoltam, nagyon-nagyon nehéz a japán nyelvtan. De a magyar nyelvtan még nagyobb kihívást jelent számomra. Ennek ellenére nagyon örülök, hogy jó lehetőségeim voltak magyarul tanulni Pécsett, majd Debrecenben, ahol egy magyar orvos-, illetve pedagóguscsaládnál laktam. Magyarul reggeliztünk, magyarul ebédeltünk és magyarul vacsoráztunk! De még mindig tanulok, hetente egyszer-kétszer van magyarórám.

Amikor nyelvvizsgázott magyarból tavaly októberben, szinte az egész ország drukkolt önnek. Sikerült a felsőfokú nyelvvizsgája?

Részben. Három részből kettő sikerült, a szóbeli és az olvasott szöveg értése, de sajnos a hallott szöveg értése még nem. Áprilisban újra próbálkozom!

Merre dolgozott a világban?

Mielőtt Japánba mentem volna, fél évet Lengyelországban dolgoztam, itt találkoztam a feleségemmel, aki szintén diplomata. Japánban egyébként összesen nyolc évet töltöttem, Ausztráliában hármat. Tizenöt évvel ezelőtt Romániában dolgoztam, majd Hong-Kong, Bahrein, végül Magyarország következett.

Ha jól tudom, az angol rendszerben meg kell pályázni a nagyköveti posztot is. Tehát ön konkrétan ide akart jönni?

Amikor Romániában dolgoztam, néhányszor ellátogattam Magyarországra, és Budapestet csodálatos városnak találtam. Hong Kong és Bahrein után szerettünk volna visszatérni Európába a feleségemmel, mert fiunk Londonban dolgozik. Emellett diplomáciai szempontból is érdekesnek találtam a két ország közötti kapcsolatokat. Egyébként ez még a Brexit-referendum előtt volt, 2014 végén, amikor részt vettem a meghallgatáson. A nyelvtanfolyamok után 2016 tavaszán jöttem Budapestre.

A nagykövetség épülete nemrég költözött a II. kerületbe, de szintén itt található a nagyköveti rezidencia. Mik a benyomásai a II. kerületről?

Csodálatos és nagyon szép hely. A II. kerület igen változatos: a folyóparttól a hegyekig, a kertvárosias részig minden megtalálható itt. A feleségemmel különösen szeretjük azt a részt, ahol élünk, sokat sétálunk a kerületben. Az tényleg csodálatos, hogy a házunktól félórás sétával az Árpád-kilátóhoz érünk, ugyanakkor 6-7 perc alatt leérünk az üzletekhez, a Fény utcai piacra, az éttermekhez, vagy a metróhoz a Széll Kálmán térre, még a Füge utcai nagykövetséghez is el tudok sétálni. Hetente egyszer kedves husky keverék kutyámat is elhozom az irodába, aki imádja a havat, olyankor fel-le rohangál a kertben.
Az irodámból látom a Sas-hegyet az Arany János Gimnáziummal és a Várat a Mátyás-templommal. Az V. kerületi Harmincad utcai épületünk hatalmas és gyönyörű volt, de nagyrészt kihasználatlan, a környék pedig március és december között turistákkal volt tele. Egyetlen élményt hiányolok csak a költözés óta: korábban naponta átmentem a Dunán.

Vannak kedvenc helyei is a II. kerületben?

A Rózsadomb különleges környék, szombatonként a Fény utcai piac után a Márkus vendéglőben szoktunk ebédelni a Lövőház utcában, majd irány az egyik kedvenc helyem, az Auguszt cukrászda.

Beszélgetésbe is elegyedik magyarokkal? Fel szokták ismerni?

A Fény utcai piacon inkább a feleségemnek szoktam átadni a nyelvgyakorlási lehetőséget, és a cukrászdában is mindig beszélgetünk. Sokszor felismernek, néha aláírást kérnek tőlem. A feleségemmel nemrég éppen egy kávézóban ültünk, amikor két diák odajött, hogy csinálhatnak-e egy szelfit velem. Azt hiszem, érkezésem után néhány héttel készítettem el az első bemutatkozó videómat.

A közösségi média eszközeit könnyedén használja. Tudja, hogy azt a videóját mostanra majdnem negyedmillióan látták? Ez a megtekintési szám megszokott nagykövetek és diplomaták esetében?

Nem, ez elég szokatlan, pedig számunkra nagyon fontos a közösségi média. Érdekesség, hogy Európában az én Instagram-fiókom rendelkezik a legtöbb követővel az összes brit diplomata közül. Nagyon népszerű volt az a videóm is, amit egy éve a skót költőről, Robert Burnsről készítettem Skót Budapest címmel, amelyben skót szoknyában jártam be Budapestet. Azt is majdnem kétszázezren nézték meg.

Skóciából származik. Ha három látnivalót ki kellene emelni, mit javasolna, mit nézzen meg ott egy magyar turista?

A skótok hasonlítanak a magyarokra abban, hogy nagyon büszkék a kulturális örökségükre. Ugyan csak ötmillióan vannak, de még nagyjából egymillióan élnek az Egyesült Királyság más részein. Nagyon büszkék vagyunk az identitásunkra, a kultúránkra, a zenénkre, a költészetünkre. Sok Skóciában járt magyar barátom azt mesélte, hogy meleg szívvel fogadták őket. Ugyanez volt az én tapasztalatom is itt, a magyarokkal. Ha választanom kell három látnivalót, az egyik az edinburgh-i vár a város közepén, ami egy hegyen áll, és fantasztikus látványt nyújt. A másik Edinburgh-ban a New Town, melyet a 18. század közepétől a 19. század közepéig építettek, és a korai várostervezés egyik mesterműve. A harmadik természetesen Skócia hegyei és „lochjai” mellett a híres whisky-lepárlók. A whisky Skócia nemzeti itala. De

Iain Lindsay nagykövet fogadta Láng Zsolt polgármestert a brit nagykövetség Füge utcai épületében

nagyon sok romantikus kastélyunk is van.

Egy kicsit otthon érzi már magát Budapesten is?

Teljes mértékben, most Budapest az otthonom. Nagyon jól érzem itt magam, nagyon szeretem ezt a várost. Megkérdeztem a magyartanáromat, mondhatom-e egy helyre is, hogy „imádom”, mert én ezt érzem Budapesttel kapcsolatban. Mostanra már sok magyar barátom is van, és nem csak politikusok vagy diplomaták, sőt. Otthon érzem itt magam.

Szabadidejében mit csinál?

Ez leginkább a hétvégékre korlátozódik. Az új kutyánkkal rengeteget sétálunk, de szeretünk moziba is menni, és járunk néha éttermekbe, kávézóba és bárokba is – de tudom, hogy amit mi angolul „bárnak” hívunk, az nagyon más, mint a magyar „kocsma”. Az egyik kedvenc helyünk a Majorka a Városmajorban, lesétálunk a kutyával, hideg időben néha iszunk egy forralt bort. Nyáron szeretek golfozni. A rögbi nem éppen népszerű sportág Magyarországon, de van egy nagyszerű csapat Esztergomban, az ő meccseiket is szívesen megnézem. Nyáron nagy örömmel megyek a Balatonra, szeretem a balatoni életérzést! Az északi és a déli partit is. Balatonszemes nagyon bájos hely, barátainknak házuk van ott. Az északi parton a Káli-medencét és a Balaton-felvidéket kedvelem, Szigliget, Badacsony és Tihany a kedvenceim.

A bejáratnál az aulában láttam II. Erzsébet királynő portréját külön állványon kitéve. Személyesen is találkozott már vele?

Öt-hat alkalommal, és nagyon hálás vagyok, hogy volt lehetőségem találkozni Őfelségével. Amikor a kormánytól kitüntetést kaptam, ő méltatott a díj átvételekor. Nagy-Britanniában van egy hagyomány: mielőtt a nagykövetet kinevezik, meglátogatja a királynőt, formálisan ezzel válik hivatalossá a kinevezése. A ceremóniát úgy hívják, „kissing hands”, manapság persze már nem csókolunk kezet, csak fogad a királynő. Amikor pedig Bahreinben voltam nagykövet, a bahreini király gyakran látogatott Londonba és Windsorba, többször találkoztam a királynővel a bahreini király társaságában.

Magyarország és az Egyesült Királyság kapcsolatát hogyan értékelné?

Nagyon jónak, elmondhatjuk, hogy erősebb, mint valaha. A két kormány közti kapcsolat nagyon szoros. Sokszor hasonlítom a két ország bilaterális kapcsolatait egy jéghegyhez – csak a tetejét láthatjuk, de a tenger alatt, számunkra nem látható módon van a nagyobb része. Sokan a jéghegyről persze rögtön a Titanic katasztrófájára asszociálnak, de nagyon fontos megemlítenünk: a Titanic süllyedt el, nem a jéghegy (nevet). A jéghegy teteje az, amikor a két ország miniszterelnöke találkozik, ugyanakkor nem feltétlenül látható, mégis fontos, hogy a múlt hónapban Szijjártó Péter külügyminiszter jött hozzám reggeli találkozóra, beszélgetni a két ország kapcsolatairól, de az sem látható, ha megköttetik egy kereskedelmi megállapodás, és hasonlóan fontos, ha Rod Stewart koncertezik Magyarországon. A hivatalos kapcsolatok mellett sok-sok nem hivatalos kapcsolat van a magyar és brit emberek között. Soha korábban nem élt ilyen sok magyar Nagy-Britanniában, és Magyarországon sem élt és látogatott ide még ennyi brit, mint manapság. A Magyarországon élő brit közösség számát 5 és 10 ezer közé teszik, de a turisták száma valóban lenyűgöző: a Budapestre érkező külföldiek közül a legtöbben Nagy-Britanniából jönnek. A nagykövetség számára évente az egyik legnagyobb feladatot a Sziget Fesztivál adja, ahová 10-12 ezer brit jön. Elég gyakran elvesztik az útlevelüket, így nagy kampányt folytatunk előtte és a fesztivál alatt is.

És soha olyan sok brit vállalat sem működött Magyarországon, mint mostanában. A Vodafone, a Tesco, a Provident, a Danubius Hotels 55 ezer magyart alkalmaz. Az oktatási kapcsolatok is erősek, soha nem tanult még ennyi magyar diák angol egyetemeken. Nemrég hallottam, hogy a Fazekas Mihály Gimnázium egyetlen osztályából öten kezdték meg egyetemi tanulmányaikat Cambridge-ben. Ez egészen elképesztő. Nagykövetként szeretném azt elérni – és ezen dolgozom –, hogy amikor innen elmegyek, elmondhassam: a magyar és a brit kapcsolatok jobbak és erősebbek, mint amikor érkeztem. Ez az én személyes ambícióm.

A nagykövetségük igen sokrétű feladatokat lát el.

Amikor átköltöztünk a Harmincad utcából a Füge utcába, bár kisebb az épület, a dolgozók száma mégis a harmadával emelkedett. Akkor még volt néhány üres asztal, mostanra már egy sincs. Számomra ez egy szép jele annak, hogy tevékeny, ambiciózus csapat vagyunk, és emellett igyekszünk kreatívok is lenni. A kulturális munkán felül végzünk kereskedelmi, befektetési, politikai és gazdasági munkát, valamint konzuli feladatokat is. Bár nem mi vagyunk a legnagyobb követség Magyarországon, de úgy vélem, a nagykövetségek közül nekünk van a legszélesebb tevékenységi körünk.

A II. kerülettel is szoros együttműködést sikerült kialakítaniuk?

1947 óta, vagyis több, mint hetven éve a Lorántffy Zsuzsanna úton található a nagyköveti rezidencia. Már az érkezésem előtt együttműködtünk a II. Kerületi Polgármesteri Hivatallal is, mert több felújítási munkát is el kellett végezni ott. A Füge utcai nagykövetség épülete korábban a holland nagykövetségé volt, amit átalakítottunk. A kilencvenes évekbeli holland biztonsági előírások már nem feleltek meg a mai brit követelményeknek, így például magas kerítést kellett építenünk. Sok egyeztetésünk volt a II. kerülettel, találkoztam Láng Zsolt polgármesterrel is, aki néhány hete az elkészült nagykövetséget is megtekintette. Nagyon jó az együttműködésünk. Szeretnénk részesei lenni a II. kerületi közösségnek, ez fontos számunkra. Emellett tudjuk, hogy ez egy csendes lakóövezet, és mi szeretnénk nagyon jó szomszédok lenni.

Ludwig Dóra