Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Budai polgárok a kerületből...

2019. augusztus 29.

Úszás, kerékpározás, kajakozás és futás – a négy sportág együttese a quadratlon, aminek világbajnokságát júliusban Kaposváron rendezték meg.

És ahol korosztályában második helyezést ért el a kerületünkben élő kiváló sportoló, a többszörös ironman és magyar bajnok triatlonista, Pálmafy Marianna. A sportember számára nincs lehetetlen; vallja, hogy mozogni sohasem késő, kellő motivációval és kitartással bármit elérhetünk.

Pálmafy Marianna edző, triatlonista, ironman

– 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás, 4,5 km kajakozás és 5 km futás – ezek voltak a kaposvári világverseny távjai. Nagyon szerettem volna megnyerni, és jó esélyeim is voltak, de másfél héttel a verseny előtt kifordult a bokám, és onnantól nem tudtam edzeni. Ennek ellenére – bár nagyon küzdelmes volt – de összeszedtem minden erőmet és végigcsináltam.

Elsősorban úszóedző vagyok, de spinning­oktatóként is dolgozom és ironmanversenyekre is készítek fel sportolókat. Gyerekekkel és idősekkel egyaránt szívesen dolgozom. Tizenegy éves korom óta a sport az életem. Öt évvel ezelőtt határoztam el, hogy megtanulok kajakozni, és idén már meg is volt az első versenyem egy tíz kilométeres távon, ahol volt olimpikonokkal versenyeztem és végük a negyedik helyen végeztem. Hatalmas élmény volt!

Tizennyolc éves korom óta élek a II. kerületben, a Hűvösvölgyben. Amikor ideköltöztem, már intenzíven sportoltam, az itteni utcákban készültem fel a futóversenyekre. Akkoriban még csodabogárnak néztek, volt, aki szóvá is tette megdöbbenését. Szerencsére mára nagyot változott a világ, rengetegen sportolnak és a II. kerületben kiváló lehetőségek vannak hozzá, ezen a téren óriási a fejlődés. A rekortán futópályák mellett a Nagyréten nemrég kialakított kézilabdapályát nagyon kedvelem, mert sprintelésre és futóiskolázásra is teljes mértékben alkalmas. Szívügyem a máriaremetei uszoda, nagyon várom, hogy elkészüljön. Időseknek, gyerekeknek, sportolóknak és amatőröknek egyaránt tökéletes helyszínt biztosít majd a megfelelő mozgáshoz. Nagyon szépen kialakították a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot és a Panoráma Sportközpontot, és egyre népszerűbbek a kültéri fitneszparkok is. Ha már fiatalon sportos életmódot folytatunk, azzal rengeteg későbbi problémát meg tudunk előzni. A sport kitartóbbá tesz, és segítségével nemcsak fizikailag, de szellemileg is nagyobb teljesítményre leszünk képesek. Idősebb korban sem szabad abbahagyni a mozgást, mert jótékony hatással van egész szervezetünkre, fitten, fiatalon tart. Hat évvel ezelőtt ismertem meg egy akkor 65 éves, gerincsérvvel küzdő hölgyet. Spinningre jött le hozzám, és én meggyőztem, hogy többre is képes: triatlonost neveltem belőle, aki tavaly, hetvenévesen az év veterán versenyzője lett, idén pedig, miután megtanítottam kajakozni, korosztályában világbajnok lett. Mondom, semmi sem lehetetlen!