Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Miért is vágyna el az ember innen?

2020. június 5.

A II. kerületben szolgálatot teljesítő tűzoltók elismerésére alapított Szent Flórián-díjat a II. Kerületi Önkormányzat. Az elismerést első alkalommal Szabó Ferenc tűzoltó főhadnagy vehette át.

Az önkormányzat közelmúltban megalapított Szent Flórián-díját elsőként június 3-án a II. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Budakeszi úti tűzoltó laktanyájában adták át Őrsi Gergely polgármester. Az alkalomból a kitüntetett a Budai Polgár újságnak beszélt a hivatásáról.Szabó Ferenc tűzoltó főhadnagy 22 éve lett lánglovag, 12 éve pedig a II. kerületben tesz a városrész biztonságáért. Mint mondta, tűzoltóként keresve sem találna jobb és szebb munkahelyet.

– A VIII. kerületben kezdtem a tűzoltói pályát, majd az I. kerületben dolgoztam a Speciális Mentési Parancsnokság Budai Rohamszolgálatánál, tizenkét éve pedig a Budakeszi úti tűzoltólaktanya a második otthonom. Jelenleg a B szolgálati csoport rajparancsnoka vagyok.

Mindig is tűzoltó szeretett volna lenni?

Nem, nem mindenki akar tűzoltó lenni gyerekként, de 18-20 évesen kipróbáltam volna, végül egy tűzoltó ismerősömön át kerültem a lánglovagokhoz. Az eredeti végzettségem repülőgép-szerelő, de gépészmérnöki diplomát is szereztem. A hivatás szépségei és nehézségei mellett nem bántam meg, hogy tűzoltónak álltam.

Milyen feladatokat kell ellátnia a beosztásában?

Főként műszaki mentések, káresetek és tűzesetek felszámolását irányítom. Riasztáskor magam is felülök a szerre és irányítom a kárhelyen a munkát. A járulékos papírmunka mellett a beosztotti állomány napirendjét is koordinálom ugyanúgy, mint az oktatást és a sportfoglalkozásokat. Jó a II. kerületi csapat, de lehetne több fiatal kolléga. Kiváló a kapcsolatunk a II. kerületi önkéntes tűzoltókkal is, segítjük egymás munkáját.Milyen jellegű esetek jellemzőek a II. kerületre?

A tűzesetek száma csökken, a műszaki mentéseké nő. Ide tartoznak a balesetek, a mind gyakoribb viharkárok, de sokszor kell idős embereket otthonukból kihozni, vagy bejutni hozzájuk a hozzátartozóknak, a mentőknek, az ápolóknak. Szerencsére kevés a komoly baleset, inkább koccanás, áramtalanítás, forgalmi akadály megszüntetése, kidőlt vagy letört fa miatt riasztanak minket. Nemcsak szép, hanem a munka szempontjából is színes a városrész: kertes ház, bérház, magas épület, kórház, HÉV, metró és villamos külön-külön is kihívás lehet.

Hogyan érzi magát ennyi idő után a II. kerületben?

Nem messze lakom a kerülettől, és az itt eltöltött tizenkét év rutinja, helyismerete is azt mondatja velem, hogy nem tudnám a munkámat máshol elképzelni. De a főváros egyik legszebb kerületéből miért is vágyna el az ember? Fontosak a lakossági visszajelzések, és külön köszönöm az önkormányzat elismerését, amelyről már hallottam, de álmomban sem gondoltam volna, hogy én leszek az első díjazott. Mindez számomra azt jelzi, hogy jól és jó helyen teszem a dolgomat.

szeg