Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
2018. augusztus 27.
a_vadaszkastely_romjai_a_Huvosvolgyi_uton.jpg
 Mátyás királynak, ahogy azt júniusi számunkban olvashatták, csodálatos, fallal kerített vadaskertje volt Budán, kerületünkben. A vadászterülethez egyúttal vadászház, mi több, vadászkastély is dukált: most ennek eredünk nyomába.

2018. június 18.
01.jpg
Százhatvanhárom esztendeig állt a mostani Margit körút 29. szám alatt a "Czibulka-ház". Az épület bontását minden valamirevaló fővárosi napilap elsiratta.  

2018. május 25.
magnas1
Kőrössy Albert Kálmán műépítész, mint Lechner Ödön tanítványa, kezdeti neobarokk stílusát elhagyva a magyaros szecesszió egyik jeles képviselőjévé vált. A Török utca 8. szám alatti bérházat Bíró Gyula építőmesternek tervezte, aki több épületét is kivitelezte. 

2018. május 25.
hid
Nemrég olvashattak a Budai Polgárban az Ördög-árok régi (és újabb) hídjairól. Illő, hogy most a kerület másik vízfolyásáról, a Paprikás-patakról és a felette átívelő hidakról is megemlékezzünk, hisz ezek kivételes értékei a fővárosnak is.

2018. május 7.
fortepan_61673.jpg
A Nagy Lajos téren, ezt bátran kijelenthetjük, immáron generációk sora nőtt fel. De mióta van itt park? Ennek eredtünk nyomába – mostani megújulásának apropóján.  

2018. május 4.
verhalom
A négy Tóth fivér (Tóth Árpád hittantanár, dr. Tóth Ernő magánzó, Tóth Gábor dohánytőzsde-tulajdonos és dr. Tóth Gyula hittantanár) még az előző századfordulón kilenc egymás melletti telket örökölt a Vérhalom téren. 

2018. április 3.
schittenhelm_kapolna.jpg
 Előző számunkban láthattak egy archív képet Schittenhelm Ede sírjáról, amely eredetileg a Bimbó út és az Alvinci út találkozásánál egy kis kápolna mellett állt. Most annak járunk utána, hogy mi lehetett ez a kis épület az egykori szőlőhegyen, és mi lett a sorsa.

2018. március 19.
Schittenhelm_Ede_1939_40.jpg
 Vajon mi történhetett kerületünkben 1848. március idusán és utána, a szabadságharc hónapjai alatt? Sokunkban felmerülhet a kérdés, a válasz azonban elég egyszerű: semmi különös…

2018. február 26.
Mandula_utca.jpg
 Kálmán József krisztinavárosi műszaki- és gépnagykereskedő 1918-ban házasodott össze Tauszig Ilona úrhölggyel. Mint gazdag és alaposságra törekvő ember, semmit sem bízott a véletlenre.

2018. február 5.
Kozma_Lajos_.jpg
Nemcsak városrészünk, hanem Európa egyik ékköve a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep, amely 1931 óta csaknem eredeti állapotában őrzi a kor modern stílusjegyeit.  

Előző2 / 18Következő