Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Modern ikerház

2010. június 8.

A Marczibányi térre felfutó Keleti Károly és Kis Rókus utca elvékonyodó saroktelkén a „Tekintetes Erdőkitermelő és Fakitermelő Rt. számára” 1936-ban készült el a cég modern stílusú ikerháza.

Az ikerház Somogyi László tervei alapján Jónás Ferenc felelős építőmester és Seenger Béla (Márvány és Kőipari Rt.) kivitelezésében készült el. A két épület szerkezetileg egymástól teljesen különálló, saját lépcsőházzal rendelkezik, a tetősíkot csak a későbbi aszimmetrikus padlástér-beépítés elemei bontják meg. A telek lejtését kihasználva a Kis Rókus utca felől a pinceszint teljes homlokzattal bukkan elő, egy-egy szoba-konyhás, előkertes lakásnak adva helyet. A magasföldszinten és mindkét emeleten (szintenként azonosan) 2-2 lakás nyílik: egy 1 szobás, főzőfülkével, illetve konyhával és egy 2 szoba hallos cselédszobával.

A bérház dupla bejárata a Keleti Károly utcai (eredetileg 36–38., ma 50–52. szám), oldalra került. Az egyforma főhomlokzat harmonikus kialakítású, mély erkélyekkel, a négyszárnyú ablakok a hangsúlyos, ívelt befejezésű, teljesen üvegezett lépcsőházi ablaksávval ritmusosan váltakozik. A terméskő lábazat és a bejárati kapuk az 1935 augusztusában módosított terv alapján épültek meg, a lépcsőházak feletti túlságosan lenyúló „füles védmű” valószínűleg rögtönzött toldás. A különböző színűre (rózsaszín és sárga) vakolt homlokzatot amforák és egy női aktszobor díszíti.

A Kis Rókus utca 39/a-b. alatti ikerház magasföldszintig érő burkolatának és háromosztású ablakainak kivételével megegyezik az előzővel. Az épületek műemléki területen állnak, 2005-ös védetté nyilvánításuk oka az ingatlanok stíluskorszakait reprezentáló együttes megőrzése.

Verrasztó Gábor

A szerző legújabb könyve, a Vendéglő az Országúton a Budai Polgár Nonprofit Kft. gondozásában a Könyvhétre jelent meg. Verrasztó Gáborral a kerület napi sokadalomban, június 12-én 10 órától találkozhatnak, ahol kedvezménnyel vásárolhatják meg a 34 kerületi történetet tartalmazó kötetetet.