Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A Scitovszky-villa

2016. május 20.

 A lengyel származású Scitovszky János nőtincsi földbirtokosnak, Nógrád vármegye alispánjának hat gyermeke közül Scitovszky Béla belügyminiszter (1878-1959), dr. Scitovszky Tibor (1875-1959) a Magyar Általános Hitelbank vezérigazgatója és külügyminiszter lett.

 Ő 1925-ig a Nyúl utca 5. szám alatt lakott, ekkor költözött át a Fillér utca és a Lorántffy Zsuzsanna út sarkán épült neobarokk stílusú reprezentatív villába, melyet a vízivárosi Herquet Rudolf építőművész tervezett és Gábriel Ferenc felelős építőmester kivitelezett.

 

A szolidsárgára vakolt egyemeletes, manzárdtetős épület zsalugáteres, sűrű osztású ablakaival, erkélyajtóival a párizsi városi paloták hangulatát idézte. Az alagsor közepén keresztfolyosó vezetett át, a ház mindkét végén kerti kijárattal. Az utca felől nézve jobbra helyezkedett el a házmesterlakás, balra a melléklépcső, a festett parasztbarokk bútorokkal berendezett konyha és a kamra, a hátsó oldalon pedig a zöldség- és borpince, szintén kertre nyíló ajtóval. A földszinten volt a nagy szalon, jobbra a könyvtár (úriszoba), a tölgyfa burkolatú helyiséget kristálycsillár világította meg. A főbejárattól balra esett a tálaló és a tágas ebédlő.

 

A fekete-fehér padlójú, márványhatásúra festett előcsarnokból két lépcsőfokkal feljebb indult a szépen ívelt lépcső. Az emelet utcafrontját a hall (ahonnan le lehetett látni a földszintre), két gardrób és két fürdőszoba foglalta el. Kerti traktusát a három háló (jobbra a női, középen a nagy méretű úri, balra a fiúháló) töltötte ki. A tulajdonos hálószobája melletti fürdőszobában a lépcsős talapzatra állított kényelmes kádat fehér carrarai márvánnyal burkolták, a padló már­vány­­in­tar­zi­á­ját szintén egyedileg tervezték. A manzárdszintre kerültek a kiszolgálóhelyiségek (mosókonyha, vasalószoba, két személyzeti szoba), valamint egy nagyobb és egy kisebb vendégszoba közös fürdővel.

A többnyire antik berendezést Scitovszky Tibor felesége, Hódosi Johanna Párizsból hozatta erősen franciás ízlésének megfelelően, de a központi fűtéssel felszerelt villa belső kialakításában magyar mesterek is közreműködtek. A díszes kályhákat viszont Scitovszkyné Ausztriából „csempésztette be” férje megkerülésével, de mivel a szállítóhajókat felfedezték a vámosok, kisebb botrány kerekedett belőle. A nyugalmazott külügyminiszter 1941 nyarán tovább komfortosította a házat, gőzölt bükkfából készült, gombkormányzású liftet szereltetett a melléklépcsőház orsójába. Az Elevátor Felvonó- és Gépgyár négyszemélyes kabinját négy lóerős svájci Brown Boveri motor hajtotta a pincétől a tetőtér szintjéig.

1946-ban Scitovszky Tibor és felesége a villát bérbe adta az Egyesült Királyságnak, ezután Amerikában élő fiukhoz utaztak „látogatóba”. Scitovszky Los Angelesben hunyt el, ifjabb Scitovszky Tibor világhírű közgazdász lett. A budai épületben csaknem teljes egészében megmaradt az eredeti enteriőr. A berendezés egy részét maga Scitovszky Tibor vitte át még a negyvenes évek elején a Bimbó úton fenntartott „legénylakásába”. Miután Scitovszkyék nem tértek vissza Amerikából, az államosított házat az angolok tovább bérelték, a bútorokért pedig a családnak fizettek. Végül hosszas egyezkedés után 1964-ben megvették a berendezést özvegy Scitovszkynétől, az ebédlő XVI. Lajos stílusú garnitúráját azonban római külszolgálatra szállították. Néhány évvel később a ház is az Egyesült Királyság tulajdonába került, és ma is a mindenkori brit nagykövet rezidenciája.

 

Verrasztó Gábor