Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A Regent-ház árnyékában

2020. január 10.

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. január 22-én hajnalban hatalmas robbanás rázta meg a Rózsadomb lábát, közel háromszáz áldozatot követelve: felrobbant a Margit körút 43. és a 45. számú (Keleti Károly utca 1.) bérház. 

Utóbbi a bombabiztosnak hitt híres Regent-ház volt, míg a mellette állt épület méltatlanul feledésbe merült.

Pollák Manó építész Margit körút 43. szám alatti telkét egy háztulajdonos részvénytársaság, a Modern Bérház Rt. vásárolta meg, Kénoszt Vilmos igazgató és társai hatemeletes bérpalotájának. Kénoszt maga is műépítész volt, de az 1928. november 14-én átadott bérházat az egyik társtag, Gyárfás Antal tervezte. A szolidan szecessziós, minden felesleges díszítőelemet mellőző homlokzat hétszobás, dupla komfortos luxuslakásokat rejtett.

A Margit körút 45., a Regent-ház

A bérház beosztása tükrözte a kor társadalmi viszonyait: „A padlás térben: 1 szoba, 1 fülke, és 1 fürdőszobából álló viceházmester lakást, 1 mosókonyha, 1 mángorló, 2 előtér és 1 klosett helyiségeket, a VI, V, IV, III, II és I. emeleteken egyenként 7-7 szoba, 2-2 hall, 2-2 előszoba, 2-2 cselédfülke, 2-2 konyha, 2-2 fürdőszoba, 2-2 kamra, 2-2 klosett helyiségeket […] földszint: 1 szoba, 1 konyha, 1 kamrából álló házmester lakás […], 1 lépcsőház előcsarnok kapubejáróval […] helyiségeket” engedélyezett az elöljáróság. Azt is megkötötte, hogy „A lépcsőházi korlátok karfákkal és lecsúszkálás ellen gombokkal látandók el.”

A Modern Bérház Rt. palotájáról fénykép eddig nem került elő, lakóival együtt annyira feledésbe merült, mintha meg sem épült volna. A tűzfalához épített Regent-házzal együtt robbant fel.

A Margit körút és a Keleti Károly utca jobb sarkán hajdanán egy német kisiparos műhelye állt. Halála után örökösei eladták a „vityillót”, de az új tulajdonos hamarosan továbbadta a fővárosnak. 1933-ban a Bimbó úton lakó Vágó Rezső szén- és fakereskedő, részvénytársasági igazgató (Vágó Rezső Rt., Kohinoor Szénkereskedelmi Rt., Otár Tüzifaárusító Rt., Centrum Kereskedelmi és Ipari Rt.) százhúszezer pengőért vásárolta meg az ingatlant, ahová gazdag embereknek akart „mesepalotát” építeni.

A Margit körút 43. és 45. számú házak romjai

A Fenyves és Fried Építésziroda valóban reprezentatív, ugyanakkor „építészetileg kevésbé merész” bérházat tervezett Vágónak. 1935 márciusában kezdődött a földmunka, a kubikusok a legkorszerűbb légvédelmi előírásoknak megfelelő, négy méter mély pincét ástak. Az óvóhely az utcáról nem látszott, légaknák biztosították a szellőzést. A pincefödémre emelték a 29 méter magas házat, amelyhez 135 tonna betont, téglát és üveget használtak fel.

A 870 ezer pengő összköltséggel 1936-ra elkészült ház homlokzatát fehér műkőlapok borították, a lépcsőházból üveghengerben futó liften lehetett feljutni az emeletekre. Matthaeidesz Konrád írta a Budai Polgárban: „Az exkluzív, a kor követelményeinek mindenben megfelelő bérházban a bérleti díj is többszöröse volt a budapesti átlagnak. […] Akkoriban ez volt a magyar főváros egyik legszebb bérpalotája. Itt lakni társadalmi rangot jelentett.”

Földszintjén a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank fiókintézetet, Németh Erzsébet pedig virágszalont nyitott, de volt Meinl Gyula kávékimérés, és itt működött a névadó Regent Café Restaurant, Bock Lajos tulajdonos vezetésével. A kávéházban esténként Sántha Ilona énekelt, Kárpáti Endre zongorázott, és gyakran fellépett Hella de Pinedo, egykori bécsi primadonna is.

A Margit körút 43. homlokzati tervrajza

A lakók a főváros ostromakor a pincébe hordták legszükségesebb holmijukat és értékeiket (még bútorokat is), ahol viszonylagos kényelemben tudtak élni, és a bank trezorterme is bombabiztos menedéknek számított. A Budát védő Széna téri német parancsnokság azonban 1945. január 10-én lefoglalta az épület alsó szintjét a kávéházzal és a bankkal együtt, ahol 80 tonna kézigránátot, tüzérségi lövedéket, aknát stb. tároltak.

1945. január 22-én hajnali negyed háromkor felrobbant, majd kigyulladt a Regent-ház. Soha nem derült ki, mi történt a fegyverraktárral, bombatalálat érte-e vagy maguk a németek robbantották fel, nehogy a rengeteg lőszer a szovjet csapatoké legyen.

A hétemeletes bérpalota összeomlott, az alázuhanó hatalmas tömeg pedig betemette a pincét, illetve áttörte a mennyezetét, de legtöbben a tűzvészben, az óvóhelyre betört perzselő hőségtől haltak meg. Senki sem élte túl a katasztrófát. A Regent-ház és a Margit körút 43. közel háromszáz, többnyire azonosítatlan áldozatát közös sírba temették a Farkasréti temetőben.

Verrasztó Gábor