Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Értékőrzők a Napraforgó utcában

2018. február 5.

Nemcsak városrészünk, hanem Európa egyik ékköve a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep, amely 1931 óta csaknem eredeti állapotában őrzi a kor modern stílusjegyeit.

 

Az utcában lakók egyesületet alapítottak, hogy gondozzák a neves építészek munkáit, és ismertté tegyék a különleges hangulatú negyedet. Visszautasíthatatlan meghívásnak tett eleget szerkesztőségünk, amikor a közelmúltban ellátogatott a Napraforgó utca egyik házába, amit Hajós Alfréd neves építész és első magyar olimpiai bajnokunk tervezett. Nemcsak azért, mert Groó Dóra és Megyeri Gábor otthona fantasztikus időutazással ér fel, hanem mert részesei lehettünk egy frissen alakult értékőrző egyesület első, hivatalos összejövetelének.

– Annyira új a szervezet, hogy épp csak megszáradt a pecsét a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület bejegyzésén, maga az ötlet azonban már régi, csak a szabadidő hiányzott a megvalósításhoz – mondta el lapunknak a megbeszélésen Megyeri Gábor alapító, aki maga is a II. kerületben nőtt fel. – Feleségem születése óta itt él, családja volt az első tulajdonosa ennek a háznak, így érthetően szívünkön viseljük az utca és a környék sorsát. Mindketten cégvezetők voltunk, tudtuk, hogy nagy feladat egy jól működő és aktív egyesület működtetése, de nemrég nyugdíjba mentünk, így egy kicsit több az időnk. Most hasznos szolgálatot, jó munkát végezhetünk a közösségért. Megosztottuk ezt a gondolatunkat az utcában lakókkal, akik támogatták az ötletet, és sokan csatlakoztak is az egyesülethez, melynek fő célja, hogy segítségével ápoljuk a Bauhaus-irányzat és a kor építészeti szellemiségében épült villanegyed hagyományait, kulturális értékeit. Ehhez tartozik az is, hogy óvjuk az eredeti állapotot, szépítsük a környezetet és lehetőség szerint másokkal összefogva fejlesszük lakóhelyünket, ezáltal gyarapítva kerületünket.

Az egyesület tagjai vallják, hogy együttműködve nemcsak megőrizhetik a II. kerület eme különleges hangulatú szegletét, hanem a múltat jobban feltárva újabb részleteket tudhatnak meg a közel kilencven éve épült negyed történetéről.

– Például Bécsben és Stuttgartban is áll a Bauhaus jegyében épült telep, de azok a háború alatt károkat szenvedtek, míg a II. kerületi egybefüggő szigetet megkímélte az idő – emelte ki Megyeri Gábor. – Az épületek már védettek, és egy-két korábban végzett, nem túl szerencsés átalakítástól eltekintve megőrizték eredeti formájukat. Civil szervezetünk célul tűzte ki azt is, hogy felhívja a figyelmet a kor modern építészetére. Jövőre lesz százéves a Bauhaus irányzat és eszme. Az évforduló alkalmából szeretnénk csatlakozni külföldi programokhoz, és itthon is méltó módon megemlékezni. Reméljük, hogy találunk hozzá partnereket is.

A Hajós Alfréd-féle házat megépülése óta a családja lakja, sőt, akkor még a terveket is egyeztetni tudták az építésszel, de van olyan lakó is az utcában, aki már negyven éve, közvetlen az első tulajdonostól vette meg villát. Szintén itt lakik a házakat építő kivitelező egyik távoli rokona is.

– Saját, gyerekkori emlékeim mellett, ahogy elmélyedtünk az utcatörténelemben, úgy derültek ki további érdekességek, ezeket szeretnék összegyűjteni és elérhetővé tenni az érdeklődők számára – hangsúlyozta Groó Dóra. – Sok dokumentum megvan a telepről, így az első tulajdonosok adatai, a tervek, és fennmaradt a Tér és Forma építészeti lap száma, amely az átadás után épületről épületre bemutatja a Napraforgó utcai negyedet. Biztosak vagyunk benne, hogy másoknak is van archív felvétele vagy anyaga a házakról, az építészekről, vagy az egykori lakókról. Köszönettel vennénk, ha erről írnának nekünk, vagy megosztanák velünk ezeket az info@napraforgoutca.hu e-mail-címen. Az eredeti képekről és dokumentumokról másolatot készítünk, hogy elérhetővé tegyük majd őket az egyesület készülő honlapján. SZEG