Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Mátyás király vadászkastélya

2018. október 6.

Kivételes élményben volt része azoknak, aki a Mátyás-emlékév alkalmából a részt vettek az épületbejáráson. 

A Hűvösvölgyi út 78. szám alatti területre nyerhettek bebocsátást az érdeklődők, oda, ahol a középkori királyi vadászkastélyok alapfalai állnak.

A lakópalota pinceszintjének megmaradt falai és padlója

A megjelent száznál több ember az egyesület által szervezett előadásokon a terület múltjáról, az egykori királyi vadászatokról és lakomákról tudhatott meg érdekességeket, de a programban szerepelt reneszánsz kamarakórus, Mátyás-mesék és még solymászat is.

A rendezvényen részt vett Gór Csaba, a terület önkormányzati képviselője is 

A múltidézést segítették azok a látványos molinók, melyeken a területről előkerült faragványok és töredékek képeit, térképeket, hasonló korabeli épületeket, illetve az egykori vadászatokat ábrázoló metszeteket, festményeket láthattuk. A rendezvényen részt vett Gór Csaba, a terület önkormányzati képviselője is.

A Nyék-Kurucles Egyesület vezetője, Subainé Veronika a terület gazdag múltját ismertette 

A résztvevők a területet kezelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. jóvoltából a gaztól és veszélyes fáktól megtisztított területen megcsodálhatták az egykori mulatópalota alapfalait, amelyeket II. Ulászló emelt, illetve a Zsigmond király által épített, majd utóbb Mátyás király és II. Ulászló megbízásából kibővített vadászkastély romjait is.

Az egykori kút ma is megvan – innen merték Mátyás királynak is a vizet

A legnagyobb élmény az volt a résztvevők számára, hogy a helyszínen állva maguk elé képzelhették az egykori csodálatos panorámát – a házak közt ma is ellátni a szemközti Apáthy-szikláig – és a valaha volt reneszánsz kertet.