Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egy kötetben a kerület emléktáblái

2014. június 27.

A Budapesti Városvédő Egyesület II. kerületi csoportja feltérképezte, rendszerezte s végül kötetbe rendezte a kerületünkben található emléktáblákat. A Veli bejtől a ferences mártírokig című könyv a napokban jelent meg.

A kötet megjelenését  a II. Kerületi Önkormányzat, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara II. kerületi csoportja, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A könyv bemutatóját a gyönyörűen felújított Lukács fürdő galériájában tartották – nem véletlenül. Mint kiderült, egy helyen itt található a legtöbb emléktábla, és ez még akkor is igaz, ha az úgynevezett hála-táblákat nem számítjuk bele.

A könyves eseményen részt vett Dankó Virág alpolgármester és a Lukács igazgatója, Éva Mariann is, aki a bemutatót követően körbevezette a vendégeket a fürdőben. A séta résztvevői élőben is megcsodálhatták az uszoda nagyméretű majolika emléktábláját, a medencék melletti falon elhelyezett, a Lukács egykori híres vendégeit megörökítő emléktáblát, illetve azt az öt domborművet, amely a fürdőben gyakran megfordult legendás színművészeknek, Garas Dezsőnek, Kállai Ferencnek és Latinovits Zoltánnak, valamint a két halhatatlan írónak, Ottlik Gézának és Örkény Istvánnak állít emléket.

A kötetet Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a helytörténeti munka fontos mérföldköveként értékelte, felhívta a hallgatóság figyelmét épített környezetünk megóvásának fontosságára és e tevékenység nehézségeire. Sajnálatosnak nevezte, hogy vannak olyan emléktáblák, amelyek eltűntek és a sorsukról nem tudni semmit, és olyanok is, amelyek pontatlan vagy félrevezető információt tartalmaznak.

A könyv összeállításának ötlete Tőry Klára fotótörténésztől származik, aki elmondta, hogy kerületünkben szerencsére nagyon sok, arra méltó személyiség kapott emléktáblát: harminckilenc író és költő, harminc tudós, húsz zenész, tíz képző- és iparművész, illetve építész, tíz politikus, tíz színművész, hét egyházi személy, hét katonatiszt, valamint hat sportoló. Tőry Klára mesélt a gyűjtőmunkáról, illetve arról, hogy ennek a tevékenységnek sosem lehet a végére érni. A gyűjtés tavaly decemberi lezárását követően kapott emléktáblát például a nemrég elhunyt népzenész, Halmos Béla. 

A szép kivitelű és praktikusan összeállított kötet a Budapesti Városvédő Egyesület gondozásában jelent meg. Megtekinthető a www.varosvedo.hu oldalon is.

Péter Zsuzsanna

 

A könyv kerületünk számos árusítóhelyén megvásárolható. Kapható a Szent Antal Könyvesboltban (1024 Margit krt. 23.), a Marczibányi téri Művelődési Központban (1022 Marczibányi tér 5/a), a Veli bej fürdőben (1023 Árpád fejedelem útja 7.), a Lukács fürdőben (1023 Frankel Leó út 25–29.), a Budagyöngye üzletházban, a Vince Könyvesboltban (1026 Szilágyi Erzsébet fasor 121.), a Széphalom üzletház újságárusánál (1028 Hidegkúti út 167.), illetve a Hűvösvölgyi BKV végállomás újságárusánál.

A kötet ára 1500 Ft.

Szerző: Common, Admin