Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Fedák Sári és a libanoni cédrus

2012. augusztus 2.

A Hűvösvölgyi úttól alig fél kilométerre, az erdő szélén vezető Kondor út 5−7. szám alatti beépítetlen telken áll egy százhúsz éves libanoni cédrus. Ez a libanoni cédrus fajának egyik legidősebb példánya az egész Kárpát-medencében.

Csak a soproni Lővérekben és az Alcsúti Arborétumban maradtak fenn hasonlóan öreg példányok. A Kondor úti fa magassága tizenkét, törzsének kerülete három méter.

A Fővárosi Önkormányzat – mint kezelő – 1990-ben kerítést emelt a cédrus köré, 1999-ben pedig kiemelkedő tájképi jelentőségét felismerve védett természeti értékké nyilvánította, egyúttal pedig 2347 négyzetméternyi természetvédelmi területet rendelt mellé. 

Az információs táblát a cédrust körbevevő kerítés mögé helyezték, ami a betűk mérete miatt nem olvasható. Mivel a famatuzsálem viszonylag távol esik a forgalmasabb turistautaktól, környéke elhanyagolt, csak földúton, az erdő felől lehet megközelíteni.

 

Csak szájhagyomány, hogy a cédrus Fedák Sári villájának kertjéhez tartozott volna. Viszont egy ingatlanközvetítő cég a Hűvösvölgyi út 77. számú házat tartja a néhai díva nyaralójának, amihez valaha színházterem is tartozott. A villa egyik lakásában egy szobrász élt, aki megformázta Fedák Sárit, a szobor ma is a kertben áll. Az épület mostanra sokat veszített fényéből: „állaga karbantartott, de igazi, régi pompájának visszaállításához általános felújításra lenne szükség. […] bárki, aki fogékony a művészetek szinte bármely ágára, azt a nappaliban biztosan megcsapja majd az elmúlt idők alkotóinak közel százéves lehelete. Az emberben egyszerre ébred a vágy, hogy mindent megújítson e lakásban, és mindent ebben az állapotban őrizzen meg az utókor számára.”

 

Az ünnepelt színésznő igazi otthona azonban Pestszentlőrincen volt. Még 1917-ben megvásárolta szüleinek az aszfaltgyáros Biehn János villáját, ő azután költözött be, hogy elvált Molnár Ferenctől: „Fedák Sári a világhírű magyar művésznő átalakíttatta nagy költséggel a Gyöngyvirág utca 20. szám alatt lévő villáját, melynek a kedélyesen hangzó Vityilló nevet adta. A villa átalakítási munkáját Straubinger József helybeli építőmester végezte. A magunk részéről a legteljesebb örömünknek adunk kifejezést a fölött, hogy a nagy népszerűségre szert tett és világhírűvé emelkedett művésznő községünket választotta állandó lakhelyéül” – írta a Pestszentlőrinci Hírlap 1929. október 4-én.

VERRASZTÓ GÁBOR