Hirdessen a Budai Polgár Online-on!
Helytörténet
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Muráti Lili elfogása

2013. szeptember 23.
Hangjával, szépségével és humorával bűvölte el a nézőket a harmincas évek filmbálványa.„Általában a határozott, kissé kacér, de nagyon is tudatos nő típusát alakította a filmvásznon, aki minden helyzetben feltalálja magát, és mindent önállóan megold."

 

"Azért lett akkora sztár, mivel ebből a fajta temperamentumos színésznői karakterből ő volt lényegében az egyetlen a korabeli Magyarországon.”

Muráti Lili magánéletét is ugyanilyen céltudatosság jellemezte. Vaszary János színigazgatóhoz csak azzal a feltétellel ment hozzá, ha függetlensége megmarad: egy házban, de külön lakásban laktak. A kapufeljárón is két autó állt. Muráti Lili nem politizált, de nyíltan vállalta jobboldali nézeteit, és tovább játszott a német megszállás alatt.

 

Vaszary János írja naplójában, hogy 1944 karácsony estéjén menekültek el Budapestről a bombázások elől, de még Esztergomig sem jutottak, amikor elromlott az autójuk. A város már elesett, ezért gyalog indultak vissza Hidegkút felé, ahol házról házra járva egészen tavaszig bujkáltak. Az újságokból tudták meg, hogy mindkettőjüket nyilasnak bélyegezték.

Muráti Lilit és férjét többször elfogták az oroszok, de mindig szerencséjük volt. Egyszer a szovjet politikai rendőrség (GPU) művészetkedvelő kihallgató tisztjének kezébe kerültek. Az őrnagy cigarettát, italt és ételt hozatott nekik, és mivel hosszú ideje nem tisztálkodtak, átengedte a fürdőszobáját is. Vacsora után elvitte a házaspárt a Vízivárosba, a Donát utca 4. szám alatti, lebombázott villájukhoz, hogy a romos épületben összeszedjék az ékszereket. Az értékeken megosztoztak, két nap múlva pedig szabadon elmehettek.

Ezután hűvösvölgyi házakban próbáltak rejtőzni, 1945 márciusában pedig a máriaremetei kolostorban kaptak menedéket. A negyedik napon itt tartóztatta le őket Érdy Sándor, egy fiatal, ambiciózus nyomozó. A „hőstettről” így tudósított a korabeli sajtó:

„A budai II. kerületi mintarendőrség nemcsak arról nevezetes, hogy elfogta Murait, a nagykátai hóhért, Eckl századost, a százszoros gyilkost, hogy megakadályozta Budán a járványt a hullák eltakarításával, és hogy értékes szociális intézkedéseket tett, de arról is híres, hogy kétnapi nyomozás után elfogták a Hűvösvölgyben bujkáló Muráti Lilit és Vaszary Jánost. Balázs József, a rendőrség vezetője a Lugossy-Major főcsoportot bízta meg az ügy lefolytatásával. […] A rendőrség most felkutatja, hogy Murátiék hova dugták »A pénz nem boldogít« jelszóval szerzett vagyonukat, ebből mennyit fordítottak a nyilas-fasiszta uralom támogatására.”

 

A Bimbó út 7. szám alatti rendőrkapitányságról azonban a GPU kihozta Muráti Lilit és Vaszary Jánost, de Budapest továbbra sem volt biztonságos számukra. Újabb kihallgatások és fogda várt rájuk. Kilenc hónapig egy erdei ház padlásán húzódtak meg. 1946 nyarán három magyar repülőtiszt segítségével jutottak át Bécsbe. 

A koholt vádak és a népbírósággal fenyegetőző politikai rendőrség elől külföldre szökött Muráti Lili a rendszerváltás után visszakapta magyar állampolgárságát, és kitüntették a Köztársasági Érdemrend középkeresztjével. Madridban halt meg 2003. április 17-én, kilencvenegy évesen.

Verrasztó Gábor