Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A védőoltás fontos támasza szervezetünknek

2021. április 2.

Magyarországon tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a betegek, a kórházban kezeltek, és ami a legszomorúbb, az elhunytak száma napról napra nő.

Mára világossá vált, hogy a járványt csak akkor fékezhetjük meg, ha minél többen beadatják maguknak a vírus elleni valamelyik vakcinát. Az oltással szembeni kezdeti bizalmatlanság mostanra jórészt megszűnt, egyre többen regisztrálnak és várják – türelmesen vagy türelmetlenül –, hogy végre sorra kerüljenek.

Tordai Teri Kossuth-díjas színművész és lánya, Horváth Lili Jászai Mari-díjas színművész az elsők között jelezte, hogy szeretné beadatni magának a védőoltást.

Horváth Lili: – Édesanyámmal együtt az elsők között regisztráltunk. Engem az AstraZeneca vakcinájával oltottak, és annyi immunválaszt tapasztaltam, hogy egy napig gyengélkedtem. De ez a kis rossz nem mérhető ahhoz a megbetegedéshez, amit a koronavírus okozhat. Megnyugtató érzés beoltva lenni, és azt remélem, hogy ha minél többen és minél hamarabb megkapják a védőoltást, akkor már nem kell sokat várnunk arra, hogy az életünk visszaálljon régi kerékvágásába. Ez mindannyiunk érdeke. A színházi szakmát is nagyon bezárta a járvány, a színházak kérik is dolgozóikat, hogy jelezzék, ki esett már túl az oltáson.

Aki esetleg még hezitálna, azt bátorítom, hogy regisztráljon, vállalja az oltást, mert ez az egyetlen módja a vírus legyőzésének. Mindegy, hogy milyen vakcinát kapunk – bár lehet, hogy idővel kiderül, melyik oltóanyag a leghatékonyabb –, mert mindegyik ad védettséget és segít megállítani a járványt. Azt is fontos tudni, hogy a védettség nem azonnal alakul ki, ehhez szükséges néhány hét, ami alatt nagyon fontos, hogy ugyanúgy betartsuk a maszkviselés és távolságtartás szabályait.

Tordai Teri: – Nagyon örülök, hogy az oltással kapcsolatban kerestek meg, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy mindenki oltassa be magát. Háziorvosomtól, dr. Somos Évától kaptam meg az oltási értesítést. Ő kiváló orvos, akihez hosszú évek óta ragaszkodom, mert mindig bizalommal fordulhattam, fordulhatok hozzá. Bár nem vagyok hisztérikus alkat, a rengeteg ijesztő hír hallatán már nagyon vártam, hogy beoltsanak. Március elején kaptam meg az első oltást, és március végén mehetek a másodikért. Kínai vakcinát kaptam, de eszem ágában sem volt azon morfondírozni, hogy melyik oltóanyag milyen, hogy mit kérek és mit nem. Bíztam az orvosomban, és számomra csak az volt a fontos, hogy oltással az immunrendszerem erősítést kapjon. Miután megkaptam, megnyugodtam, biztonságérzetem is megnőtt, de ettől függetlenül természetesen hordom a maszkot, használom a fertőtlenítőszereket.

Sokat sétálok a kutyámmal, lehetőleg erdőben, és mélyeket szippantok a jó levegőből, hogy ezzel is hozzájáruljak a tüdőm egészségesen tartásához – ezt mindenkinek ajánlom, ahogy azt is, hogy beszélgessünk jó dolgokról. Kedves kollégáimmal, Esztergályos Cecíliával és Koncz Gáborral naponta ezt tesszük, persze csak telefonon.

Jó volna, ha minden korosztály hasonlóan gondolkodna a védőoltással kapcsolatban, ami fontos támasza szervezetünknek, és fegyelmezetten viselkedne a saját és a többi ember egészsége érdekében. Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, hiszen egy eddig teljesen ismeretlen ellenséggel néz szembe az emberiség, de bíznunk kell az orvostudományban és a kutatókban, akik a legjobb tudásuk szerint próbálnak segíteni.

Péter Zsuzsanna