Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Legnagyobb szenvedélyem az utazás

2021. január 3.

Utazni, világot látni, megismerni idegen tájakat, kultúrákat, embereket, talán mindannyiunk legnagyobb vágyai közé tartozik.

A világjárvány most még azoktól is elvette ennek lehetőségét, akiknek különben lenne pénze, ideje és főleg kalandvágya bejárni a Földnek minden zegzugát. De ha már nem kerekedhetünk fel, megkértünk egy igazi világjárót, meséljen magáról és utazásairól, hadd tartsunk vele mi is – legalább a képzelet szárnyán.

Kisgyörgy Éva 138 országban járt, útjairól a II. kerületbe jön haza, ahol szintén mindig talál magának felfedeznivalót.

– Bő tíz éve lakom a II. kerületben, és nagyon megszerettem ezt a városrészt. Idén, amikor jóval kevesebbet tudtam utazni, nagyon sokat csatangoltam, és szinte utcáról utcára fedeztem fel saját kis környékemet. Legnagyobb kedvencem a Napraforgó utcai kísérleti Bauhaus-lakótelep, amit egyszerűen nem tudok megunni, gyakran elsétálok arra.

Ön az első bloggerek egyike – hogyan jutott eszébe annak idején, hogy ebbe, az akkor még újnak számító tevékenységbe belevágjon?

Amikor elkezdtem az utazásaimról írni – úgy 25 éve – nem voltak még mai szóval bloggerek. Kezdetben csak barátoknak küldtem ímélekben az utazási élményeket, majd ezekből összeállítottam egy weboldalt. A közösségi média térhódításával indult el az, hogy nemcsak rokonok és barátok, hanem a szélesebb nagyközönség is olvasni kezdte az írásaimat, és ma már több tízezres olvasótáborom van. Jó két évtizeden át pénzügyi területen dolgoztam, csak az utóbbi tíz évben lett az utazóbloggerség és az újságírás a fő tevékenységem.

Mit kapott új foglalkozásától?

Nyitottságot, hogy elfogadjam a világot olyan sokszínűnek, amilyen, és mivel az utazások során nagyon sok váratlan helyzetbe keveredik az ember, ez a hétköznapokra is felvértez, hogy gyorsan és rugalmasan reagáljak a változó körülményekre. Talán ennek köszönhetem azt, hogy a járvány idején sem süppedtem búskomorságba, hanem igyekeztem feltalálni magamat. Nagyon sokat utaztam itthon, és ezzel nemcsak magamat kötöttem le, de az olvasóimnak is sikerült hasznos, nagyon keresett tartalmakat gyártanom, hiszen most ők is leginkább itthon töltötték a vakációjukat.

Ki tud emelni a számtalan utazásból néhányat, a „legeket”?

A legnagyobb szerelmem New York, ahol két évig tanultam ösztöndíjjal, de azóta is nagyon sokszor visszatértem. Természeti szempontból Új-Zéland és Norvégia a legcsodálatosabb, de nagyon szeretem a portugál szigeteket is, Madeirát és az Azori-szigeteket. Japán a „legkülföldibb” – egy élet se lenne elég felfedezni és megérteni. És talán ezen majd sokan meglepődnek, de Irán és Kolumbia a két legvendégszeretőbb ország, amelyben megfordultam.

Honlapján a gasztronómiának is nagy figyelmet szentel. Szeret főzni, megkóstolni idegen ízeket?

Főzni kevésbé szeretek, de enni nagyon is! A nagyon furcsa dolgokat azért elkerülöm, egyszer kínáltak meg békalevessel, amit csak udvariasságból gyűrtem le, pontosabban a békákat nem, csak a léből szürcsöltem. Kiemelkedő élménynek ismét Japánt kell említenem, ahol mindig minden rendkívül friss és nagy gonddal van elkészítve, ott még egy sima vasúti büfében vásárolt szendvics is felér egy gasztronómiai élménnyel.

A jelenlegi járványhelyzetben, sajnos, lehetetlenné vált az utazás. Mit csinál egy világutazó a pandémia idején?

Nem estem ki a ritmusból, csak az úti célokon változtattam. Külföld helyett az első, szigorúbb hetekben csak a kerületben sétálgattam, aztán kiterjesztettem ezt egynapos kirándulásokra, túrákra, nyáron és ősszel pedig keresztbe-kasul beutaztam az országot. Van itthon is bőven izgalmas látnivaló, egy vérbeli utazó egy házblokknyi területen is talál elég érdekességet. Sikerült azért pár külföldi utat is szervezni a nyárra, kétszer Ausztriában töltöttem pár napot, majd körbeutaztam Svájcot a csodálatos panorámavonatokkal.

Közeledik a karácsony. Hogyan szokta tölteni az ünnepeket?

Bár én képes lennék szinte folyton úton lenni, az ünnepeket mindig itthon töltöm, az a szeretteimről szól. Sajnos, a szüleim már nem élnek, de ilyenkor barátokkal töltöm az ünnepeket, nem szeretnék szilveszter éjjelén idegen emberekkel egy távoli földrész bárjában koccintani. Lehet, hogy legnagyobb szenvedélyem az utazás, de nagyon fontosak a gyökereim is.

Péter Zsuzsanna

Kisgyörgy Éva úti beszámolóit, étterem- és kávéházajánlatait, utazással kapcsolatos hasznos tanácsait, egyéb írásait, valamint rengeteg gyönyörű fotóját a honlapján, a travellina.hu-n találhatják az érdeklődők.