Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ünnep a koronavírus árnyékában

2020. december 23.

Nyakunkon a karácsony – a nagy bevásárlások és vendégjárások ideje. Idén azonban az ünnepeket, ahogy minden mást is, felülír a még mindig nagy intenzitással jelen lévő koronavírus-járvány.

Bár a bevásárlóközpontok nyitva vannak, nem ajánlatos nagy tömegben, zárt helyen huzamosabb időt tölteni, és annak is egészségügyi kockázata van, ha felkerekedik a család, hogy végiglátogassa a távolabb élő rokonságot.

E. Tóbiás Sárát, a II. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ pszichológusát kérdeztük, hogyan készüljünk lelkileg a szokásostól eltérő ünnepekre.

E. Tóbiás Sára

– A karácsony tükre az eltelt évnek is. Ilyenkor előtérbe kerül mindaz, amit egész évben magunkkal hordozunk – jó és rossz dolgok egyaránt –, és lehetőségünk van összegezni, feldolgozni is a történteket – hangsúlyozta a pszichológus. – Ez az év feladta a leckét. Fontos lenne magunkba nézni, hogy meglássuk: mit tanultunk magunkról és kapcsolatainkról ebben a pokoli helyzetben. Emberi kapcsolataink minősége nem a találkozásokon múlik, inkább azon, hogy hogyan tudunk az elzárkózásban is közel maradni, hogyan kommunikálunk egymással, mennyire tudunk figyelni a másikra, és ebben az odafordulásban sikerül-e meggyógyítani valamit kapcsolatainkban. Ha jól „vizsgázunk” ezekben a kérdésekben, az szívmelengető érzés a még mindig fennálló nehéz helyzet és a kényszerű távolság ellenére is. 

Nehéz annak, aki egyedül él, és most talán az ünnepekre is magára marad, de ugyanilyen nehéz az összezártság is – ahogy ezt sok család idén megtapasztalhatta.

– Az összezártság kiélezte a nézeteltéréseket, és a felszínre törő konfliktusok sok keserűséget és fájdalmat okoztak – számol be tapasztalatairól a szakember. – Ugyanakkor sok pozitív fejlődéstörténetet is látok, olyan kapcsolatokat, ahol régi sebek tudtak szépen gyógyulni. A nehéz helyzet nem állított lejtőre mindenkit, és ez azon is múlt, ki hogy tudott szembenézni problémáival, saját felelősségével.

Az is segítségünkre lehet az elszigetelten töltendő ünnepek elviselésében, hogy március óta hozzáedződtünk a szokatlan életmódhoz: javult megküzdési stratégiánk, jobban tűrjük az amúgy nehezen viselhető monotonitást, tudatosabban kezeljük a kipattanó konfliktusokat, egyszóval már nem ér minket felkészületlenül mindaz, ami a megszorításokkal jár.

Különböző lelki alkatúak lehetünk: extrovertáltak, kifelé fordulók vagy introvertáltak, befelé figyelők. E. Tóbiás Sára szerint a mostani helyzet az utóbbiak számára viselhető könnyebben. – Bármelyik csoporthoz is tartozzunk, a járvány nyomán kialakult helyzet egyik nagy veszélye a depresszió, ami mindenkit utolérhet, de leginkább az idősebb korosztályt érinti. Érdemes már előre felkészülni arra, hogy ne engedjük elhatalmasodni a negatív gondolatokat, igyekezzünk tudatosan megküzdeni velük. Ehhez hatékony segítséget nyújthat egy nagyon egyszerű kis gyakorlat, amit érdemes naponta tíz percig végezni (lásd részletesen a keretes leírásban). A légzőgyakorlat lényege, hogy a figyelem koncentrálásával a rossz gondolatok kimosódnak elménkből, és utána másként látjuk azt a helyzetet, ami aggodalmat vagy pánikot keltett bennünk. Segítségével rugalmasabbá tesszük az idegrendszert, ami stressz esetén csak nehezen tud a kibillent helyzetből nyugalmi állapotába visszatalálni. Olyan edzése ez az idegrendszernek, mint a rendszeres mozgás testünk izmainak.

Az említett légzőgyakorlat jó bevezetője lehet a meditációnak, ami az egyik legkiválóbb eszköze elménk lecsendesítésének, a stresszes állapot megszüntetésének. Ennek tudományos hátteréről a szakember elmondta, MRI-felvételeken jól látszik, hogy amikor aggodalmasak vagyunk, az érzelmi központunk tartósan megnagyobbodik. A meditáció hozzájárul az érzelmi központ zsugorításához, azaz tanítja az idegrendszert, hogy „elengedje” a rágódást. És mint minden tudásnak, ennek is az ismétlés az anyja, azaz a meditáció rendszeres gyakorlásával juthatunk el egy kellemes, stresszmentes, nyugodt lelkiállapothoz – amire így, karácsony táján talán még inkább vágyunk.

Légzésfigyeléses koncentrációs gyakorlat: lélegezzünk nyugodtan, folyamatosan. A ki- és belégzésre koncentrálva kezdjük el számolni a kilégzéseket egytől huszonegyig, majd vissza huszonegytől egyig. Ezt ismételjük meg háromszor. Naponta végezzük a gyakorlatot. A légzésfigyelés lelazítja a cikázó gondolatokat, segít a stressz- és az indulatkezelésben, hatékony pánikbetegség esetén, megelőzi, hogy a rossz gondolatok spirálként húzzanak le minket.

Péter Zsuzsanna