Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Létszámbővítés a jobb betegellátásért

2020. február 3.

Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés a Budapesti Szent Ferenc Kórházban

A Budapesti Szent Ferenc Kórház VEKOP-7.2.4-17-2017-00029 pályázatának célja a Budapesti Szent Ferenc Kórház humánerőforrás-fejlesztése. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A 149,84 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt keretében az intézmény tervezetten 9 fő egészségügyi dolgozót vesz fel, valamint 1 fő új munkakörben történő foglalkoztatását biztosítja. Ezáltal jelentősen csökkennek az egyenlőtlenségek az egészségügyi ellátás hozzáférése kapcsán, jelentősen csökken továbbá a Kórház esetében megjelenő betöltetlen állások száma.

Hazánkban az utóbbi időben a zavartalan betegellátást nagyban befolyásolják olyan jellemző tendenciák, mint a korai pályaelhagyás, vagy a külföldi munkavállalás, de a szakma elöregedése is hasonló vákuumot teremt az egészségügyi munkaerőpiacon. A projekt az újonnan felvett dolgozók számára munkalehetőséget jelent, a már az intézményben dolgozóknak a rájuk eső terhelés enyhülését, a betegek számára pedig érzékelhetően az ellátás színvonalának és a rájuk jutó humán kapacitásnak a növekedését.

A projekt egyik tartalmi pillére úgynevezett mobil teamek létrehozása négy szakterülethez köthetően (korai rehabilitáció, cukorbetegség, palliatív ellátás és kiégésszindróma-kezelés). A mobilteamek szervezésével elkerülhető a fölösleges beteg-utaztatás és az időveszteség. Így elérhető, hogy az ellátandók a helyszínen minél gyorsabban kaphassák meg a legprofesszionálisabb egészségügyi segítséget. A plusz munkaerő felvétele és a mobilteamek felállítása és működése összességében a várakozási idők csökkenését is eredményezi.