Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A jövő: hulladékmentes bevásárlás

2021. április 2.

Azt mondják, a járvány visszavetette az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására tett lépéseket, nem beszélve a naponta hulladékként megjelenő maszkokról és egyéb védőfelszerelésekről.

Április 22-én van A Föld napja, bár nem csak egy napon kellene törődnünk bolygónkkal. Van, aki ezt már felismerte: mint arról már korábban beszámoltunk, a Fő utcában 2018 őszén nyílt meg a csomagolásmentes ne pazarolj bolt és kávézó, amely a járványhelyzetben hulladékmentes házhoz szállítást is vállal.

– Az volt a célunk, hogy minél több ember számára váljon elérhetővé a csomagolásmentes kisebb-nagyobb bevásárlás úgy, hogy egy helyen be lehessen szerezni mindazt, ami ehhez szükséges. Már több mint ötszáz féle termékünk van – tájékoztatta lapunkat a két alapító, Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka. – 2020 tavaszán azonban a koronavírus-járvány minket is gyors döntésre kényszerített. Mivel amúgy is régi álmunk volt egy házhoz szállítással működő online webshop, belevágtunk. Ma már heti több alkalommal szállítjuk ki a náluk leadott rendeléseket.

A webshopban minden megtalálható, ami a boltban is, a friss pékárutól kezdve a termelői zöldségeken át a tejtermékekig, a lehető legkevesebb hulladékot termelve.

– Bár tudjuk, hogy a papírzacskó és az üvegtárolók újrahasznosíthatóak, mégis hisszük, hogy az újrahasznosításnál is van jobb megoldás, ez pedig az, ha nem is keletkezik hulladék. Ezért bevezettük a betétdíjas, visszaváltható üveges tárolók rendszerét, ami pofonegyszerűen működik. Az online vásárlás során a rendszer segít és hozzáadja a bevásárlás összegéhez a szükséges tárolók egyszeri díját. A futár már ezekben szállítja ki a termékeket. Ha kiürülnek, akkor a legközelebbi vásárláskor vissza lehet adni őket a futárnak, és az értéküket jóváírjuk a következő rendelés végösszegéből, vagy személyesen is le lehet vásárolni az üzletben. Az üvegek minden esetben fertőtlenítő mosáson esnek át, csak ezután használják őket újra – tették hozzá az alapítók.

Lassan mindannyian szeretnénk újra önfeledten piacra és boltba járni, de most a biztonság a legfontosabb. Ha olyan vállalkozástól rendelünk házhoz, amely ezt hulladékmentesen teszi, kitartóan küzdve a fenntarthatóságért, mi is tettünk bolygónk megóvásáért.

A ne pazarolj boltból egészséges és adalékanyag-mentes helyi termékek rendelhetők, amivel nemcsak magunknak, hanem a bolygónknak is jót teszünk, mindezt hulladékmentes házhoz szállítással: www.nepazarolj.hu.