Életmód
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Házasság hete

2021. február 12.

A házasságkötés a legnagyobb személyes döntés az életben. Idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

A rendezvény kapcsán a házasságra felkészülés fontosságáról, a jegyesoktatásról Bodroghelyi Csabával és feleségével, Légár Katalinnal beszélgettünk, akik 31 éve házasok, hat gyermek szülei és négy gyermek nagyszülei.

Bodroghelyi Csaba: – Gyerekkorom óta az országúti ferences templomhoz tartozom, ahol erős, családokból álló közösség van, így nemcsak vasárnaponként, hanem egyéb programokon is találkozunk. A jegyesoktatás is a plébánia projektje, amit tizenöt éve Gorove László és felesége, Krisztina, valamint korábbi plébánosunk, Achilles atya indított el. A program módszertanát írott tananyag, gyakorlatok formájában adták át az önkéntes jegyessegítőknek, és azóta is alapja a jegyesoktatásnak.

Légár Katalin: – Tíz estéből áll a felkészítő, témánként egy-egy 45 perces előadással kezdődik, majd egy tanúságtevő pár a saját életéből a témához kapcsolódóan elmeséli a tapasztalatait, kudarcait és az ismételt egymásra találásait is. Az alkalmak egyik feléhez kiscsoportos beszélgetés, játék, kérdéssor is tartozik, a másik felében megadott kérdéseket beszélnek át a párok kettesben. Egy felkészítésen nagyjából 35 pár tud részt venni, és még ennél is több önkéntes segíti őket a közösségből, beleértve az előadókat, tanúságtevőket, a kiscsoportvezetőket és a hátterezőket. A kurzus a házasság sarkalatos témáit érinti: a család, ahonnan jöttem, kommunikáció, ünnepeink, szexualitás, pénzkezelés, konfliktusok kezelése, miben más férfi és nő?, elektronikus eszközök használata, gyermekvállalás, családtervezés. A gyereknevelés kérdései már tudatosan nincsenek benne a tematikában.

Központi előadásai idén online lesznek követhetőek.

Miért van szükség jegyesoktatásra, egyáltalán felkészülésre házasságkötés előtt? Nem elég a szerelem?

Csaba: – Az ember életének legnagyobb személyes döntése a házasságkötés. Tehát nem célszerű teljesen az ösztöneinkre hagyatkozva belemenni, talán felelőtlenség is tudatosság nélkül.

Katalin: – Ez egy keresztény szemléletű felkészítés, de vannak vegyes, hívő-nem hívő párok is. Ami elhangzik, illeszkedik a katolikus erkölcstan elveihez. Ez a szigorúbb értékrend olyan, mint egy szakadék fölött a függőhídon átmenni: ha van korlát, nagyobb valószínűséggel átér az ember. Így fogom fel az egyház szigorúnak tűnő, de megtartó szabályait. Hogy ettől tartósabb lesz-e a házasság, nem tudom, mindenesetre megalapozottabb döntést tudnak hozni a párok, ha minden kardinális kérdés előjön és beszélniük kell róla. Több olyan jegyespár volt, amely ennek hatására nem házasodott össze.

Csaba: – Sokkal jobb, ha egy pár útjai házasságkötés előtt válnak szét, mint ha két gyerekkel a hátuk mögött. Nagyon sok a jó visszajelzés, főleg arról, hogy itt végig kell beszélniük a dolgaikat. Volt egy ismerősöm, aki már hét éve együtt élt valakivel. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy mikor fogtok összeházasodni, azt válaszolta, erről még nem beszéltünk...

Változott-e valami az elmúlt évtizedekben?

Csaba: – Tíz éve még több mint fele arányban jelentkeztek jegyesoktatásra olyan párok, amelyek nem éltek együtt, mostanában ez már csak húsz százalék. Van, aki pocakkal jön, van, aki két gyerek után. És sokan harminc fölöttiek. A hagyományos hívő modell szerint a házasság előtt nem kellene nemi életet élni, összeköltözni pedig semmiképp sem. A nem hivatalos statisztikák szerint azoknál a pároknál, amelyek házasságkötés előtt tartósan együtt éltek, nagyobb arányú a válás. Nagyon fontos lenne, hogy ne a szexszel kezdjenek, mert amikor elkezdődik, az olyan erős élmény, ami felülírja a szellemi egymásra hangolódást. Ez olyan, mint amikor valaki az erős paprikával indítja az ebédet, és emiatt nem érzi a rozé és a szürkebarát közötti finom ízkülönbséget.

Katalin: – A szex biokémia is, olyan folyamatokat indít el, amik meggátolják ennek a kötődésnek a megszakítását, tehát nem vesszük rögtön észre, hogy az élet más területein esetleg nem vagyunk összevalók.

Egy felkészítésen nagyjából 35 pár tud részt venni, és még ennél is több önkéntes segíti őket a közösségből (a képek a járvány előtt készültek)

Mit mondtak, mondanak a gyerekeiknek? Beleszólhat-e a szülő a gyerek életébe?

Csaba: – Beszélni szoktunk róla, de megadjuk nekik a szabadságot. Tudják, mit gondolunk, és ez elég. A szülői házból többet jelent a minta és az, hogy jó közegben, hasonszőrű emberek között mozogjanak.

Katalin: – Elmondtam nekik, nem kell egyből fejest ugrani, mert hosszú az élet.

Mi kell a jó házassághoz önök szerint?

Katalin: – Nagy humorérzék, felejteni tudni a rosszat, megbocsátás, szabadon hagyni a másikat, hogy legyen énideje. A másik gyermeknevelési módszerének tiszteletben tartása a gyermekek előtt, amit inkább zárt ajtók között kellene megbeszélni. Ezen mi is sokszor elbukunk.

Csaba: – Áldozatvállalás. Ma az élményközpontú társadalom miatt nagyon nehéz az örömteli áldozatvállalás. Ha ez nincs, mindennek vége. Nem mindegy, hogy vonakodva szállok-e be a munka után a családi estébe – ami nem feltétlen jelent lazítást –, vagy örömmel. Az is lényeges, hogy a gyerek ne előzze meg a házastársat. Szoktam figyelni, hogy kinek szednek először levest a vasárnapi ebédnél, és ha a játszótérre megérkezik az apuka, ki kapja az első puszit: a feleség-e vagy a kölyök. Az egyéni statisztikám, sajnos, nem jó.

Egy felkészítésen nagyjából 35 pár tud részt venni, és még ennél is több önkéntes segíti őket a közösségből (a képek a járvány előtt készültek)

Idős szülőként is kísértünk óvodába, iskolába gyereket, úgy tapasztaltam, a mai szülői generáció más, mint mondjuk húsz éve. Olyan modell alakult ki, ami felemészti a szülőket; a gyerek kiszolgálása, a gyerek szenvedésétől való rettegés határozza meg az életüket. A szülő a gyerek komornyikja lesz, nem pedig fölötte álló tekintély, aki megmondja, hogy most éppen nem kapsz csokit, mert apa anyával beszélget. Az anya-apa elsőbbségének meg kellene lennie a családban.

A járvány hogyan módosítja idén a jegyesoktatás programját?

Csaba: – Az előadások online lesznek, februárban kezdődnek és húsvét utánig tartanak. Szombatonként pedig kisebb létszámban lesz a kiscsoportos foglalkozás, külön-külön helyiségekben. Azt a létszámot vesszük figyelembe, ami a családi összejövetelekre is érvényes. Zsoldos Szilvia