Kedves Szomszéd
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Duplatöltetű energiát ad, ha szeretnek és bíznak bennem

2018. szeptember 23.

Ha elárulom, hogy az egyik televíziós sorozat legnépszerűbb bűnözője az, akivel augusztus végén beszélgettem, akkor már jó páran tudni fogják, ki is ő. 

Thuróczy Szabolcs színművész elmondta, hogyan változott meg az élete negyvenéves korában, és beszélt arról is, hogyan tette fel a koronát filmszínészi pályájára Miklósi Attila szerepe. Elmagyarázta, mi a közös a színházban és a sportban, de mesélt rejtélyes orosz maffiózóról, valódi TEK-esekről, sőt a Veli bej erejéről is.

Az Aranyélet Attilája kisebb-nagyobb csalásokból biztosítja családja jólétét

Mióta él Pasaréten?

Budán élünk régóta, négy éve költöztünk Pasarétre, a feleségem itt talált iskolát a lányainknak. Szeptember óta már a kisebbik is felsős. Olyan itt lakni, mint az olasz kisvárosokban, az embernek megvannak a törzshelyei, a kedvenc kávézója. Szeretem a Pasaréti teret a templommal. Ez a kerület város a városban, ezer arca van Hidegkúttól a Frankel Leó útig, ahol egyébként húsz évvel ezelőtt laktam. 

Forgatott már itt?

Máriaremetén a francia iskola mögött van egy kertvárosi rész, az Aranyélet első évadának sok részét ott vették fel. Nagy ajándék volt, hogy közelsége miatt hajnalonként húsz perccel tovább alhattam.

Till Attillával a Tiszta szívvel című film forgatásán

Mennyi alvással bírja ki a napot?

Ha hajnali háromkor alszom el, akkor is felkelek hétkor, mert én viszem a lányokat – Borit és Orsit – az iskolába. Bár gyalog sincs messze tőlünk a suli, ilyenkor mégis nyernek velem pár percet.

Menőnek számít, ha „apa ismert színész”?

Elszólt mondatokból derül csak ki. Amikor megkérnek, hogy szülinapos osztálytársnak írjak, mert a kedvenc színésze vagyok. A gyerekeim ezt érzékenyen és intelligensen kezelik. Kifelé élő színészek gyerekei másképp állnak hozzá. Ez is az oka, hogy nem ugrottam bele vetélkedőkbe vagy főzőműsorokba. Összeszorítana és a családomnak sem hiányzik.

Ha nem forgat, hogy telik egy napja?

Pintér Béla társulatának a tagja vagyok két évtizede, több hónapos próbaidőszakom van. Ha szabad vagyok, délelőttönként futok, úszom és szaunázom. Mindenki a Lukácsba és a Rudasba jár, kevesen ismerik az Árpád fejedelem útján lévő Veli bejt, azt hiszik, hogy csak egy szanatórium, miközben egy zseniális fürdő. Annyit érdemes tudni, hogy déltől pár órára bezár, de este kilencig nyitva tart. Nyugodt, kulturált és legfeljebb hat-hét ember van rajtam kívül a medencében, itt tudok feltöltődni.

2015-ben kezdték forgatni az Aranyéletet, a sorozat utolsó évadát októbertől vetítik. Milyen volt eddig és milyen lesz ezután az élete?

Van olyan színész, aki hisztérikusan bizonygatná, hogy már tele van a naptára, mert ez a menő – nevet. – Nekem délután öttől kezdődik az életem a Pintér Béla-előadásokban. Összesen tizenhét darabban játszom, decemberben lesz a következő premier. A kérdés első felére visszatérve, az HBO egy meleg akol volt, 2012 óta dolgoztam velük, Herendi Gábor Társas játékával kezdődött és az Aranyélet tette fel rá a koronát. Hat éven át minden nyáron forgattam, idén téli forgatások is voltak, februárban fejeztük be a munkát. Augusztusban Géczy Dávid Game Over Klub című tragikomédiájában szerepeltem.

Sok magyar film forog mostanában?

Sokáig attól szenvedtünk, hogy nincs egy darab se, most már háromhetente mehetünk filmbemutatóra. A filmszínészeknek van munka bőven. Örülök minden felkérésnek, de közben keresem a helyes egyensúlyt, nem vállalok el mindent csak azért, hogy forgassak. Ostobaság lenne.

Mi alapján dönt?

Az esendő tehetséget szeretem. Nem szimpatikus, ha valaki nagyon nyomul. Olyan is van, hogy elolvasom a forgatókönyvet és nem értem, mit akar mondani a világról, mi fáj neki. Ha valaki kizárólag szórakoztatni akar, az annyira nem érdekel. Az Aranyéletben minden, a szakmájában izgalmas személyiség találkozott. Egyszer adatik meg az életben, hogy minden összeér. Végre nem kellett finomkodni, hogy mit szabad elmondani és mit nem, és ez a művészi szabadság előhívta a szunnyadó tehetséget is.

Elek Ferenccel a Katona József Színházban az Ascher Tamás Háromszéken című előadás próbáján

Az érzelmes gengszter karaktere közel áll önhöz?

Jobb, ha ezzel azonosítanak, és nem azt mondják, hogy az a tutyimutyi kretén. Sokféle jelzőt aggattak már rám, de nem lehet egy mondatban leírni, milyen vagyok. Szerettem Miklósi Attilát játszani. Ha imádja magát az ember, az életveszély, inkább mások mondjanak véleményt róla az alakításai alapján.

Miért szerette ezt a szerepet?

Az amerikai filmekben a bűnözők azért is erős karakterek, mert hétköznapi szituációkba helyezik őket, például túlfőzik a spagettit és ettől idegrohamot kapnak. Attila is vérbeli figura. Amikor megkérdezik a szomszédot, mit gondolt róla, azt mondja: „– Kizárt, hogy milliárdokat sikkasztott, olyan aranyos volt a liftben is, krumpli volt a kezében”. Ezeket nagyon szeretem. Ha egy földtől elrugaszkodott, mű maffiózóvilágot adnak elő, az mindig puhára esik. Nálunk a TEK-esek is valódiak.

Igazi TEK-esek rohangálnak a filmben?

A lehető legvalódiabbak, és mivel mindennaposak a házunkban, a végén már név szerint köszöntöttük egymást a forgatáson. Náluk jobban senki nem tudná eljátszani a szakmájukat, miért kéne jó mozgású kaszkadőrökkel imitálni őket, ha hajlandóak szerepelni. Sőt, büszkék rá.

Sokan kérnek aláírást, mióta a sorozat sztárja?

Ma már inkább szelfit kérnek. A múltkor beültem kávézni, és egy orosz maffiózó agresszíven meghívott kávéra, mindenképp beszélgetni akart velem. Nem mondhattam nemet. Ráadásul két ujja hiányzott, abból kikövetkeztettem, hogy nem volt könnyű életű. De sokan ismernek más filmekből is.

Herendi Gábor, Till Attila és Pintér Béla a pályájának a fő rendezői?

Meghatározóak. Tilla a színházból ismert meg 2006-ban, akkor készült az első filmjére, azóta dolgozunk együtt. Mindhárom filmjében fontos szerepet kaptam. Neki köszönhető, hogy aztán Herendi meglátta bennem azt, hogy főszerepre is alkalmas lehetek. Negyvenéves voltam, amikor a Pánikot, a Csicskát és a Társas játékot forgattam. Akkoriban éreztem először, hogy elbírok nagyobb terheket. Ezt nekik köszönhetem. Ha igazán szeretnek és bíznak bennem, az duplatöltetű energiát ad.

Volt konfliktusa amiatt, hogy komoly kérdéseket feszegető előadások után népszerű filmekbe került?

Pintér Béla hogy fogadta? Nem volt küzdelem. Ezek a történetek kiforrták magukat. Pintér Béla maximalista. Nagyon sokfélét játszom a színházban, ami idegőrlő és kemény, de legalább hatvanéves koráig egy színésznek ezt bírnia kell.

Könnyen elengedik a forgatásokra?

Csak a frusztrált színházi rendezők, akik nem forgattak eleget, és néhány idióta igazgató szereti a hatalmát fitogtatni és betartani a színészének. Olyankor a filmes autók záróvonalakon át száguldanak, hogy a színész időben a színházába érjen és ne legyen botrány. Béla nem ilyen. Eljutok mindenhová.

A sorozat után a fél ország megismerte. Hogyan őrzi meg a józanságát?

Elkaphat a gépszíj, fontos, hogy azok, akik igazán szeretnek, figyelmeztessenek, ha olyan mondat szalad ki a számon, aminek nem kéne. Ha nincs kontroll, akkor az ember, akár mert népszerű, akár, mert gazdag, megmondóemberré válhat. Csúnyán fogalmazva, hülye, mint a seggem, de életmódtanácsokat ad, mert azt hiszi, hogy mindenhez ért. Egyre sallangmentesebben kellene fogalmazni és egyre szolidabbá kellene válni. Az élet minden évvel sűrűbbé tesz.

Szakmáján kívül mihez ért igazán, miről beszélne bátran?

Sportról és a sport lélektani dolgairól, utóbbi nagyon izgat. Sokáig fociztam. Egy komoly stadionban hetvenezer néző őrjöng, ilyenkor a játékos különleges izgalmi állapotba kerül. Ez számomra még a színházban elképzelhető. 

Színészként is erre vágyott?

Igen. De már az iskolában is szórakoztattam, tanárokat parodizáltam, dumáltam és éreztem, hogy hatással vagyok a hallgatóságomra. Ha interjút adok, akkor is mindig keresem az izgalmas pillanatokat. Nehéz az embernek frissítenie a mondandóját, mint egy szoftvert, de ha sikerül, az önmagát is szórakoztatja. Törőcsik Mari mondja mindig, hogy nem ad több interjút, aztán pár hét múlva megint ott látod a magazin címlapján. Imádja, ha kérdezik, ezt nem lehet abbahagyni. 

Novák Zsófi Aliz