Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

„Testből font jelbeszéd...”

2012. május 18.

A Nemzeti Táncszínházban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Berczik Sára Budai Táncklub május 5-én. A jubileumi gálaműsoron részt vettek a táncklub egykori és jelenlegi oktatói, számos növendék.

Emellett jelen voltak a nagyszabású ünnepségen a társintézmény, a Marczibányi Téri Művelődési Központ munkatársai, valamint a fenntartó II. Kerületi Önkormányzat képviseletében Schanda Tamás, a Közoktatási, Közművelődési, Sport és Informatikai Bizottság elnöke, aki Weöres Sándor A tánc című versének rövid részletével köszöntötte a vendégeket: „Testből font jelbeszéd/Tölti a csarnok holt terét./Éled a föld nehéz pora Felveri lábak halk dobaja.”

 

Az est első felében a volt és a mostani tanítványok léptek színpadra: bepillantást nyerhettünk egy élő zongoraszóval kísért művészi tornaórába, ahol óvodás kislányok hódították meg közönségüket ügyességükkel és bájukkal, láthattunk társastáncot a táncklub szenior arany társastánccsapatának előadásában, modern koreográfiákat és klasszikus balettet. A második rész olyan profi táncművészek produkcióiból állt össze, akik valamilyen módon kapcsolódnak a félévszázados intézményhez. A legnagyobb sikert a Botafogo Egyesület 1993-ban a formációs világbajnokság döntőjén szereplő csapata aratta Queen Fantázia című összeállításukkal, amelyet annak idején a jelenleg is a Berczik Sára Budai Táncklubban oktató Dalotti Tibor koreografált. Az előadás különlegessége az volt, hogy a táncosok tizennyolc év után kifejezetten a jubileumi gálára jöttek ismét össze, hogy még egyszer – ugyanolyan hévvel és lelkesedéssel – eltáncolják a hajdani sikerszámot. 

Az ünnepi est alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők megemlékezzenek a táncklub legendás alakjairól, elsősorban a névadó Berczik Sáráról, akit egy régi filmösszeállítás idézett a Táncszínház falai közé, valamint az intézmény első vezetőjéről, Szántó Kláráról, aki szinte élete utolsó percéig dolgozott mélységes elkötelezettséggel és szeretettel. A táncesten jelen volt Szántó Klára fia, Verebes István színész, rendező is, aki elmondta, hogy milyen sokat jelentett édesanyjának a Budai Táncklub. 

–Az én ars poeticám az életben az, hogy kapocs legyek a szüleim és a gyermekeim között – utalt az esten is fontos értékként megjelenő folytonosságra a színművész, majd hozzátette: – ha ebben az országban mindenki úgy gondolkodna, mint a táncklub munkatársai, akkor ennek az országnak van jövője, és hogy ennek az intézménynek ilyen jelene van, az az elmúlt fél évszázad munkájának köszönhető. 

Az évforduló alkalmából jubileumi emlékérmet bocsátottak ki, amelyet a nagyszabású eseményen vehettek át a táncklub hajdani és mostani vezetői, oktatói és dolgozói. 

PÉTER ZSUZSANNA

A TÁNC VILÁGNAPJÁN

1982 óta április 29-én ünnepeljük a tánc világnapját. Ebből az alkalomból idén kiállítást és workshopokat rendeztek a Kapás utcai Berczik Sára Budai Táncklubban. Az eseményen, amelyet a táncklubban tavaly rendeztek meg először, két képzőművészeti pályázat anyagait is megtekinthették a látogatók: fiatal tipográfusok „Tánciskola” témájú alkotásai, illetve az intézmény tanfolyamain részt vevő gyerekek rajzai kerültek ki a falakra, tükrökre. A paravánokra és a paravánok mellé a tánciskola történetéből válogattak – az itt oktatott műfajokról, valamint művelőikről − korabeli és mai újságcikkeket, fekete-fehér és színes fotókat, egyedi relikviákat. 

– A gyerekek művészeti nevelése a mozgás és a tánc területén nagyon fontos, hiszen ez az egészséges életmódra való felkészítésben is alapvető szerepet játszik – emelte ki Németh Katalin, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatónője, aki hozzátette: Kapás utcai társintézményük a művészeti pedagógia egyik legjelentősebb képviselője a kerületben.

A táncklub vezetője, Puskás Judit elmondta: az intézmény idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Örvendetes tény, hogy a klasszikus és a moderntánc tanfolyamok iránti érdeklődés az évek folyamán nem lankadt, ami annak is köszönhető, hogy ez idő alatt képesek voltak mindig megújulni. A Berczik-módszer hagyományainak megtartásával az újabb irányzatokat sikeresen integrálták az intézmény falain belül.

A délelőtti mozdulatművészeti workshopot Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat egyik alapítója vezette. A közösen végzett gyakorlatok előtt elmondta, hogy az idei év nemcsak a Budai Táncklub életében jeles évforduló, de a magyar mozdulatművészet szempontjából is fontos: a műfaj idén ünnepli 100. „születésnapját”. A mozdulatművészet (vagy más néven orkesztika) mozgásrendszerét 1912-ben foglalta egységes rendszerbe az iskola megteremtője, Dienes Valéria. Az ő nyomdokaiba lépett később számos XX. századi mozdulatművész, táncpedagógus, például Madzsar Alice, Szentpál Olga, Kállai Lili és Berczik Sára. Az említett öt hazai mozdulatművésznek köszönhető, hogy a – hungarikumnak is tekinthető – műfaj napjainkban is él, és a klasszikus alapokon tovább fejlődik. A rövid tánctörténeti ízelítőt gyakorlat követte. A workshop aktív résztvevőin túl a lelkes közönségnek is igazi esztétikai élményt nyújtottak a szépen kivitelezett gyakorlatok. 

SZILÁGYI ENIKŐ

TÁNCVIZSGÁK

A Berczik Sára Budai Táncklub évzáró vizsgaelőadásait az előző évekhez hasonlóan idén is a Marczibányi Téri Művelődési Központ (1024 Marczibányi tér 5/a) színháztermében mutatják be júniusban. Jegyeket a művelődési központban lehet vásárolni 1000 Ft-os egységáron.

 

Vizsgaidőpontok: Bárány Ilona növendékei: június 2.,19 óra, június 3., 11 óra. Dékány Éva növendékei: június 9., 19 óra. Hevesi Anna növendékei: június 3., 19óra. Szirányi Laura növendékei: június 9., 15 óra, június 10., 10 óra. Néveri Katalin és Kovács Ágnes növendékei: június 9., 15 óra. Vass Andrea növendékei: június 10., 15 óra. Puskás Judit növendékei: június 2., 15 óra, június 3., 15 óra. Varga Beáta növendékei: június 3., 19 óra. Szollás Erzsébet növendékei: június 8., 18 óra, június 9., 11 óra. Szabó Zoltán növendékei: június 2., 15 óra, június 3., 15 óra.