Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Újítások a hagyományok szellemében

2010. augusztus 17.

Simonné Puskás Judit Nivó- és Berczik Sára-díjas balettpedagógus számára az új évad új kihívásokat tartogat, április elsejétől ő vezeti a Berczik Sára Budai Táncklubot.

 

– Nekem az egész életem összenőtt a Budai Táncklubbal – mondja mosolyogva Judit, miközben hellyel kínál a klub gyönyörű, patinás előtérben. Hároméves koromban kezdtem táncolni, balerina szerettem volna lenni. Gyerekkoromban klasszikus balettet tanultam itt, majd a Táncművészeti Főiskola elvégzése után 1985-től itt tanítok klasszikus balettet, jazz- és modern táncot. Pedagógusként sok mindent megvalósíthattam, és nagyon örülök a lehetőségnek, hogy most vezetőként talán még többet tehetek a táncművészetért.

Jut majd ideje a tanításra is?

 

Annyi nem, mint szeretném, de feltétlenül megtartok néhány csoportot. Nagyszabású terveim vannak, amelyek sok időt és energiát igényelnek.

Milyen újdonságok várhatók a táncklubban?

 

Mindenek előtt nagyon fontosnak tartom a hagyományaink megőrzését, Berczik Sári néni módszerét, amelyet szerencsére nekem is lehetőségem volt még személyesen figyelemmel kísérni. Ez intézetünk egyik legnagyobb értéke. A hozzánk jelentkezők számára a kulturált, művészi mozgásformák elsajátítása és az egészségmegőrzés az elsődleges cél. Ezért is volt nagyon népszerű a női torna zongorakísérettel. Az utóbbi időben kicsit megcsappant az érdeklődés a torna iránt, ezért szeptembertől olyan új oktatókat hívtunk, akik Sári nénitől leshették el a mozdulatművészeti módszerét. E mellett szakmai szempontból szeretném továbbfejleszteni a táncklubot. Fiatal pedagógusokat, Varga Beátát és Nyolczas Kingát hívtam, modern tánctechnikák és kortárs táncművészet oktatására. A tizenéves fiatalok, de akár a hölgyek számára is szeretnénk ezzel lehetőséget biztosítani, hogy ebben az új műfajban is képezhessék magukat.

Szeptember 19-étől új képzést indítunk Berczik Sára Alkotói Műhely címmel, amelynek célja, hogy Berczik Sára módszerét, mozgásanyagát megőrizzük, technikáját továbbadjuk. Elsősorban olyan pedagógusok és műkedvelők jelentkezésére számítunk, akik már valamilyen formában találkoztak a mozdulatművészet ezen ágával. A műhely szellemi „anyja” Szollázs Erzsébet lesz, de minden alkalomra hívunk vendég koreográfust is. Nem említettem még a Berczik Alapítvány Baráti Kört, a  BAB-Kört, amelynek tagjai az évi ötezer forintos tagdíj fejében egyéb tanfolyamainkon kedvezményesen vehetnek részt.

Megmaradnak a klub már hagyományosnak számító eseményei?

 

Novemberben megtartjuk Budai Gálaesteket, amikor az előző év sikeres vizsga-koreográfiáit láthatja a közönség. Ebben az évadban kilencedik alkalommal rendezzük meg a Berczik-emlékversenyt, amelyre az ország minden pontjáról várjuk a jelentkezőket. Fontos esemény lesz egykori kiváló pedagógusunk, Hajós Klára születésének századik évfordulója. Erre az alkalomra, valamint a tánc világnapja tiszteletére workshop-ot rendezünk számos nagyszerű előadóval.

Péter Zsuzsa

A Berczik Sára Budai Táncklub tanfolyamaira beiratkozni a helyszínen, szeptember 2-án, 3-án és 6-án 14.00-18.00 óráig lehet.

A táncklub egyéb tanfolyamai: sztepp, akrobatika, társastánc, Kerekítő bábos torna. Felvilágosítás és jelentkezés: 1022 Budapest, Kapás u. 55. Tel: 201-79-92, email: budaitancklub@marczi.hu, honlap: www.budai-tancklub.hu