Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Igazi mesterművek, híres mesefigurák

2018. április 3.

 A Pannónia Stúdió ötödik időszakos kiállítása Cakó Ferenc, Dargay Attila, Sajdik Ferenc munkásságának azon részét mutatja be, amely Csukás István népszerű meséihez kapcsolódik.

 Hírneves rajzfilmsorozatok képeiből áll a március 22-én nyílt tárlat. A rajzok alkotóit sokan ismerik, hiszen rengeteg szeretett mese kötődik nevükhöz, Sajdik Ferencéhez például A nagy ho-ho-horgász, Dargay Attila rendezte a Szaffit, a Vukot és a Lúdas Matyit. Egyedi homok­animációs munkáival vált világhírűvé Cakó Ferenc, a Sebaj Tóbiás gyurmafilmsorozat rendezője, aki a Mirr-Murr barátja, Oriza Triznyák kalandjairól szóló könyvet is illusztrálta.

A megnyitón a stúdió képviselője, Füle Viktória elmondta, hogy a tárlat idejére egyedi programot állítottak össze az iskolások számára. Majd köszönetet mondott a II. Kerületi Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Filmarchívum támogatásáért, amelynek hála kulturális programjaikon már több száz gyerek és felnőtt vett részt az épület újranyitása óta.

Ezután az egyik kiállító, Cakó Ferenc, alkalmazott grafikus, animációs filmrendező vette át a szót. Mint mondta, annak idején báb- és gyurmafilmeket készített, a Pannónia Stúdió épületében pedig az utómunkákat – hangosítás, vágás – csinálta több mint két évtizeden át. Mesélt a rajzfilm születéséről, a könyvillusztráció kialakulásáról is. – Régen gondot okozott, hogy az alkotások nem jutottak el a nagyközönséghez, de a nyomdatechnika fokozatosan fejlődött. Az illusztráció először az újságok mellékes részeként jelent meg, és a gyerekkönyvek csak később születtek meg. – Az illusztrációk száz év alatt fejlődtek ki. Sokféle létezik, másképp készül a vers vagy a regény grafikája. Ma már szakosodtak a rajzolók, hiszen aki szép naturális rajzokat készít, nem biztos, hogy tud gyerekkönyvet illusztrálni. De egy biztos, hihetetlen jó dolog illusztrációt készíteni otthon, zenehallgatás közben – mondta nevetve.

A grafikus szerint a 21. századra elképesztően átalakult az emberek gondolkodásmódja, mind a rajz, mind a film területén. – Érdekes, hogy a kicsi gyerek a leegyszerűsített rajzot is azonnal megfejti. Milyen óriási nagy a különbség egy valódi macska és Mirr-Murr között, a gyerekek mégis elfogadták ezt a figurát is cicának. Az emberi agy a végtelenségig tud egyszerűsíteni, óriási absztrahálásokra képes – magyarázta. Megjegyezte, régebben a rajzfilmeken rengetegen dolgoztak, ezért is volt ésszerű egyszerű formákból felépíteni a figurákat. – A rajz és a film segíti egymást, egyre inkább összemosódnak és különleges élményt adnak – zárta előadását a grafikus.

Az eseményen részt vettek a kiállítók egykori kollégái, barátai is, a II. Kerületi Önkormányzatot Riczkó Andrea képviselte.

NZSA