Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tízéves könyvtár a százéves házban

2013. március 22.

A budapesti százéves házakat idén április 6-án és 7-én ünnepelik fővárosszerte. Az ott lakók és dolgozók már javában szervezik az előző évekhez hasonló, izgalmasnak ígérkező programokat. 

A II. kerületben több lakóház is csatlakozott a rendezvényhez, így a Hűvösvölgyi úton található híres Márkus-villa is, amely ma egy nyolclakásos társasház, és többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár II/1-es fiókkönyvtárának ad otthont.

Júliusban lesz tíz éve, hogy a hidegkúti Petőfi Művelődési Házból ideköltözött a könyvtár – meséli a könyvtárat vezető Vargáné Szigethy Mónika. – Véletlen és szerencsés egybeesés a könyvtár és a villa jubileuma, amit szeretnénk méltóképpen megünnepelni, ezért csatlakoztunk a Budapest 100 rendezvénysorozathoz: április 6-án, szombaton kinyitjuk a ház kapuit. Lesz egy idegenvezetőnk, Süle Ágnes művészettörténész, aki az épület történetét meséli majd el, 15 órakor pedig dr. Sirató Katalin művészettörténész előadását hallgathatják meg az érdeklők a villa egykori tulajdonosáról, Márkus Emíliáról, korának híres színésznőjéről.

 

Hogyan ünnepelik meg a könyvtár kerek évfordulóját?

Szinte a kezdetektől nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Nyék-Kurucles Egyesülettel. Velük közösen szervezzük a rendezvényeinket. Idén – az egyesület egyik tagjának felajánlása nyomán – arra gondoltunk, hogy az eddigi előadások fotóiból készítenénk egy kis összeállítást, amit levetítenénk, és ennek kapcsán beszélgetnénk a meghívott vendégekkel, olvasókkal, felidézve az elmúlt évek eseményeit. Ezt az összejövetelt május végére tervezzük. Előtte, áprilisban kiállítást rendezünk kicsik és nagyok számára: Tóthné Fábián Eta és Csekő Etelka játéktervező-iparművészek Lányiskola című babakiállítását mutatjuk be. 

Milyen rendezvények voltak eddig?

Különböző témájú ismeretterjesztő és irodalmi előadásokat szerveztünk, amelyeket térítésmentesen látogathatott a közönség. A vendégeink legtöbbször II. kerületben élő művészek, tudósok voltak. Járt nálunk többek között Csernus Mariann, Hűvösvölgyi Ildikó, Bánffy György díszpolgárunk – ő sajnos, 2010 őszén elhunyt –, ezenkívül Cseke Péter, Lukács Sándor és Papp Zoltán színművészek. Tartott már nálunk előadást a II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett R. Várkonyi Ágnes történész, Ritoók Pál művészettörténész, Baranyi Judit textilművész, Tőry Klára fotótörténész, Bein Klára Ferenczy Noémi-díjas ruhatervező, Bernard Le Calloc’h, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett francia professzor, valamint Schulek János építőmérnök is. Különleges alkalom volt, amikor 2010-ben Nizsinszki-Márkus Tamara, Márkus Emília unokája látogatott el hozzánk. Az Amerikában élő színésznőt 90. születésnapján köszöntöttük, egyben emléktáblát avattunk Márkus Emília születésének 150. évfordulója alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közösen, a könyvtárban pedig kiállítást rendeztünk Márkus Emília személyes tárgyaiból.

 

Sokan látogatják a könyvtárat?

Tavaly közel 1500 beiratkozott olvasónk volt. A kölcsönzők mellett olyanok is eljárnak a könyvtárba, akik csak helyben olvasnak, tanulnak vagy interneteznek. Szeretnek ide járni, mert csönd van, nyugalom, családias a légkör. A könyvtár állományában közel kilencezer dokumentum található. Igyekszünk minél szélesebb választékot biztosítani az újdonságok terén, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő könyvet. Könyvtárunk tizenhétféle folyóiratot járat, ezeknek a régebbi példányai szintén kölcsönözhetőek. Gyengénlátók számára úgynevezett „öregbetűs” könyveket emeltünk ki az állományból, ők ingyen kölcsönözhetnek hangoskönyveket is. A gyerekeknek barátságos gyerekkuckót alakítottunk ki, ahol sok új képes- és mesekönyvvel várjuk a kicsiket, a tizenéveseket pedig klasszikus és modern ifjúsági regényekkel. 

Az olvasók miket keresnek mostanában?

A többségük a szórakoztató irodalmat kedveli, de ma is sokan olvassák a klasszikusokat, illetve az eddig „száműzött” magyar írók (Nyírő József, Wass Albert) műveit. Ugyanakkor a kortárs magyar és külföldi írók könyvei is keresettek mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

Péter Zsuzsanna

 

Lapunk az 1998. február 5-ei számában A Márkus-villa sorsa címmel cikket közölt a most százéves épületről. Ebből idézünk:

„P. Márkus Emma 1912-ben költözött a Rákóczi út és a Múzeum körút sarkán lévő bérházból a Hűvösvölgyi út 85-be (valamikor Hidegkúti út 51/a). Itt Janszky Béla tervei alapján épült a neoreneszánsz stílusú villa. A földszinten hatalmas márvány hall, könyvtárszoba – az első férj, Pulszky Károly után maradt könyvtár nagy része is ide került –, a híres zöld szalon, ebédlő, az emeleten hálószobák; a toronyban kétszobás lakosztályt alakítottak ki. Az I. világháború idején itt lakott Márkus Emília lánya, Pulszky Romola, és az ő világhíres, ekkor már beteg férje, Nizsinszkij. […]

A két világháború között a villa a magyar kulturális élet egyik fontos találkozóhelye volt, de sok idelátogató külföldi is Márkus Emília vendége lehetett. […] A II. világháború megviselte a villát, az egykor gyönyörű berendezésnek csak a romjai maradtak. A híres Pulszky-könyvtár szétszóródott. Ha nem is szegényen, de a korábbiakhoz képest mindenképpen szerényebb körülmények között élt Márkus Emília. 1949. december 24-én, nyolcvankilenc éves korában halt meg, alig két hónappal élte őt túl Nizsinszkij, akit 1950 februárjában ért a halál Londonban. A villát később államosították, számos budai villa sorsára jutott: felosztották, önkormányzati bérházzá lett, a földszinten sokáig egy női kozmetika üzemelt.”

 

INFO:
A könyvtár címe: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 85. Telefon: 200-1098. E-mail: fszek0201@fszek.hu. A könyvtár újdonságairól, rendezvényeiről a honlapon is tájékozódhatnak az érdeklődők: http://www.fszek.hu/konyvtaraink/huvosvolgyi_ut_85_ Nyitva tartás: hétfőn és szerdán 12.00−18.00-ig, kedden és pénteken 10.00−16.00-ig, csütörtökön zárva.

Százéves házak a II. kerületben: Ady Endre utca 15–17., Buday László utca 5/b, Érmelléki utca 3., Gábor Áron utca 16., Hűvösvölgyi út 85., Hűvösvölgyi út 116., Hűvösvölgyi út 94., Lövőház utca 26., Margit körút 44., Tölgyfa utca 16., Török utca 10.