Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Mesén innen, valóságon túl

2019. július 5.

Magával ragadó novelláskötettel jelentkezett a II. kerületben élő ismert forgatókönyvíró, Czető Bernát László a június közepén megrendezett 90. ünnepi könyvhétre.

A Mesék a túloldalról című könyvben tizenhárom történet szerepel, hosszabbak, rövidebbek, régmúltban vagy napjainkban játszódók. Közös bennük az olvasót végig fogva tartó sejtelem, hogy létezik – legalábbis e könyv lapjain – egy valóságon túli valóság, egy sötét világ, amelynek árnyai időnként előbújnak…

A könyv bemutatójára a Gerbeaud cukrászdában került sor a szerző, az illusztrációkat készítő Kossuth-díjas grafikus, Gyulai Líviusz, a könyvet gondozó Hungarovox kiadó vezetője, Kaiser László, valamint Vennes Emmy színművész közreműködésével. Az esemény háziasszonya Rák Kati színművész volt.

Elsőként Kaiser László mesélt a történetekről, amelyek – saját bevallása szerint – első olvasásra lenyűgözték a bennük lévő realitások és irrealitások okán. Szerinte a szerző fantáziájával a körülöttünk és bennünk levő valóságra mutat rá. A műben benne van a férfi-nő kapcsolat, az érzékiség, a csodavárás, a bűn, a jóra való vágyakozás, mindez finom líraisággal, humorral, szinte filmszerűen megjelenítve. 

Kaiser László, Czető Bernát László és Gyulai Líviusz a könyv bemutatóján

Czető Bernát László eredetileg mese- és hiedelemkutatónak készült, majd a média világában kötött ki: filmeket, televíziós sorozatokat írt, dokumentumfilmeket szerkesztett, rendezett, több, mint száz tévéjáték és ötven színházi előadás dramaturgja volt. A prózaírásnak kedvtelésből ült neki. – Szeretem megnézni, hogy a valóságban mi a titok, mi a csoda, és hogy ezek a csodák kikkel és miként esnek meg – mondta el történeteiről a bemutatón, majd azt is elárulta, hogy az illusztrálást csakis Gyulai Líviusz rajzaival tudta elképzelni. Köszönetét fejezte ki a grafikusművésznek, valamint lányának, Gyulai Katinak, aki a kötet tipográfiáját és borítójának tervezését végezte.

Gyulai Líviusz szerint minden könyvillusztrálás egy nagy kaland, amelynek legnehezebb része a borító megtervezése – hiszen annak feladata az olvasó „becsalogatása”. Elmondása szerint, ahogy megkapta a kéziratot, egy szuszra elolvasta, és azonnal „szagot fogott”. Először a címlapot rajzolta meg, ami a számára legizgalmasabb és a szerző koncepciójáról talán legtöbbet eláruló Torta című írást illusztráló tollrajz. – Czető Bernát László minden hangszeren játszik ezekben a novellákban – összegezte benyomását a grafikus. – Mint minden jó meseíró, ő is tudja, hogy csapnivaló az a történet, amely nem elég érdekes ahhoz, hogy lekösse olvasóját. A novellának olyannak kell lennie, mint egy izgalmas detektívregénynek, ami ugyanakkor kérdőjeleket is hagy maga után és új és újabb gondolatokat is felvet.

Czető Bernát László Mesék a Túloldalról című könyve pontosan ilyen: letehetetlen, sejtelmes, kicsit borzongató, fordulatos, néha meghökkent, máskor megnevettet és elgondolkodtat.

Kedves Olvasó! Jó utazást a túloldalra és az emberi lélek legtitkosabb bugyraiba!

Péter Zsuzsanna

 

Czető Bernát László: Mesék a Túloldalról – tizenhárom mesés novella. Gyulai Líviusz illusztrációival. Megjelent a Hungarovox kiadó gondozásában 2019-ben. Ára: 2600 Ft.