Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Csillagok háborúja a Marczibányi téren

2019. augusztus 29.

A kendo története egészen a VII. századig nyúlik vissza, Japánban ma is az egyik legnépszerűbb sportág.

Magyarországon talán kevésbé ismert mint a dzsúdó vagy a karate, és hazai története is csak a nyolcvanas években kezdődött, ám azóta egyre több űzője és követője van a japán vívásnak, ami egyszerre sport, harcművészet és filozófia.

A magyarországi kendo alapítója és fellegvára kerületünkben található. A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub a Marczibányi téri Kodály iskolában tartja edzéseit, ahová folyamatosan várják a régi és új, gyermek, junior és felnőtt tagokat.

– A klub tagjai között a nyolc-tíz éves gyermekektől a senior korosztályig minden generáció megtalálható – nyilatkozta érdeklődésünkre a klub hétdanos elnöke és oktatója, a négyszeres magyar bajnok Bárány Tibor. – Szeptembertől már hetente háromszor tartunk edzést, és Gasparin Szabolcs kendo- és gerincjóga-oktató jóvoltából Magyarországon egyedülálló módon egy olyan új elemet is bevittünk az oktatásba, amivel javítjuk a helyes testtartást és mozgást, és ezzel megelőzzük az esetleges sérüléseket.

Idősebbek is elkezdhetik?

Bárki bármikor belevághat. A kendo annyira megterhelő csak, amennyire azt a vívó megengedi magának. Szinte nem fordul elő sérülés, hiszen ennél a sportnál nem a fizikai erő, hanem a technika kerül előtérbe, így akár gyerekek és felnőttek is együtt tudnak edzeni, és a lányok sincsenek hátrányban a fiúkhoz képest. Nem könnyű sport, nagymértékben erősít, de mivel nincs fizikai kontaktus a felek között, a kard használatának technikája a döntő. Akárcsak az európai vívás, a kendo is szellemi és taktikai sport is egyben, ahol nem az győz, aki erősebb, hanem az, aki jobb stratégiát épít fel. Az idősebb generáció számára az is előnyös, hogy nincsenek benne forgó, tekerő mozgások, egyenesen kell vívni, ami kíméletes az izmok és ízületek számára.

Annyiféle sportolási lehetőség létezik. Miért érdemes a kendót választani?

Aki érdeklődik a japán kultúra iránt, annak mindenképpen érdemes a japán vívással is megismerkednie. Japánban ez a legnépszerűbb harcművészet, közel kétmillió regisztrált kendós űzi. Ennek egyik oka, hogy szerepel a nemzeti alaptantervükben, tehát az iskolákban kötelezően oktatják, a másik ok pedig arra vezethető vissza, hogy a mozgásformák közül a kendo áll legközelebb a japán szellemiséghez. A vívásnak óriási hagyományai vannak Japánban, a legkorábbi feljegyzések a VII. századból erednek. A kardozás egész történelmüket és kultúrájukat végigkíséri, és nagyon büszkék arra, hogy az ősi kardforgatás a mai napig fennmaradt. A kendót nem is sportágnak tekintik, hanem szamuráj-hagyományaik továbbélő formájának.

A tradíciók megismerése mellett az is fontos, hogy a kendo nagyon jól fejleszti a koncentrációs képességet, ami a mostani, felpörgött világban élő gyerekeknél egyre több nehézséget okoz. Egyszerűsége és strukturáltsága okán segíti a figyelem összpontosítását.

És a ruházat is vonzó lehet…

A gyerekek nagyon szeretik felölteni a páncélt és a sisakot. A Csillagok háborújának rendezője, George Lucas is a japán mitológiából merített filmjéhez. Darth Vader ruházata egyértelműen a szamurájpáncélzat

lemintázása, a filmbéli fénykardozás pedig a kendózás elemeit használja. Mi is éppen úgy fogjuk és forgatjuk a kardot, mint Luke Skywalker.

A klub nemcsak versenyzőket nevel ki, hanem nyitott az amatőr sportolók előtt is.

Nagyon fontosnak tartom, hogy tagjaink amatőr szinten is megélhessék a sportolás, a versenyzés, az edzőtáborozás élményét. Nem célunk, hogy kizárólag favoritokat neveljünk, azt szeretnénk, hogy itt mindenki olyan többletet kapjon, amit az élete más területein nem.

Péter Zsuzsanna

 

Bővebb információk a kendo történetéről és magyarországi eseményeiről, valamint a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klubról a www.budapestkendo.hu oldalon találhatók. A klubhoz folyamatosan lehet csatlakozni, érdeklődni a (06 20) 373-9932-es számon lehet.