Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Keksz, tea és irodalom

2010. október 27.

Tíz éve hónapról hónapra nyújt felhőtlen szórakozást tíz fiatal a Marczibányi Téri Művelődési Központ – nemcsak fiatal – közönségének. A KEX és TEA elnevezésű irodalmi estek a kortárs magyar irodalmat igyekeznek közelebb hozni hallgatóságukhoz.

Céljuk rádöbbenteni őket arra, amire a Momentán Társulat tagjai – mert hogy róluk van szó – maguk is rájöttek: attól, hogy modern, még nem biztos, hogy érthetetlen.
Keksz és tea valóban jelen van az esteken, amit a szellemi falatok mellé bátran fogyaszthat a közönség, akárcsak a kis mécsesek az asztalokon és a zongora a sarokban. Így teljes a kávéházi hangulat.
Az elmúlt évtizedben irodalmi életünk olyan kiválóságai voltak a társulat vendégei, mint például Esterházy Péter, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kányádi Sándor, Kukorelly Endre, Lackfi János, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina vagy Varró Dániel; Szabó Magda, Lázár Ervin és Petri György szellemét pedig emlékesteken idézték meg.
– A társulat többsége bölcsész végzettségű, ami meghatározza közös érdeklődési köreinket – meséli Harsányi Bence társulatvezető az októberi jubileumi (B)est of KEX és TEA című előadás előtt, amelyen az eddigi estek kedvenc szövegeiből mazsolázott a csapat. Az irodalmi est ötlete Simonyi Balázstól származik. Ő biztatott bennünket arra, hogy gyűjtsünk olyan kortárs irodalmi szövegeket, amelyek könnyen befogadhatók, sőt élvezetesek. Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy sok és sokféle – különböző nemű, korú, vallású és pártállású – szerzőtől olvassunk mi magunk, és mutassuk be először csak barátainknak, majd lassan a szélesebb közönségnek is. Így születtek rendhagyónak mondható irodalmi estjeink, amelyek fő szervezési elve a társulat ízlése.
Az elhangzó műveket kinyomtatva ki szoktuk készíteni, hogy ha tetszett, haza lehessen vinni, otthon újra elolvasni. A legjobb visszajelzés számunkra, ha elfogynak a papírjaink.
Nagyon hálásak vagyunk a Marczibányi Téri Művelődési Központnak, hogy immár tíz éve otthont ad a programnak. Az ő segítségükkel alakítottuk ki a műsor szerkezetét, amelynek szerves része a szerző maga, aki az első részben a közönség soraiban hallgatja meg válogatásunkat, a másodikban pedig egy kötetlen beszélgetés résztvevője. Mindig öröm, ha azt látjuk, hogy a szerző is jól érzi magát a felolvasáson. Esterházy Péter például így köszönte meg meghívásunkat: Köszönöm, hogy időt pocsékoltak rám!”
A Momentán Társulat az irodalmi estek mellett rögtönzéses színházi előadásaival is belopta magát a közönség szívébe. Októbertől új, állandó helyszínen, IMPRÓ – kreatív töltőállomás elnevezésű helyükön (a VI. kerület Ó utca 4. szám alatt) várják mindazokat, akik improvizációs előadásokat szeretnének nézni, hogy „felszabaduljanak, átéljék a kreativitás örömét, és kihívás elé állítsák az imprószínészeket”.
KEX és TEA legközelebb november 9-én lesz a Marczin, akkor Rakovszky Zsuzsa lesz a társulat vendége, december első keddjén pedig Garaczi Lászlóval találkozhat az irodalmat kedvelő közönség.
Péter Zsuzsa