Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Naponta kimondott igen

2020. január 31.

Családterápiás tudással a párkapcsolatokért. A Házasság hetére készülve, mely idén országosan február 9–16. között lesz, a Kigyóssy házaspárral beszélgettünk.
 

Ők többekkel együtt elindítói a KétIgen programnak a kerületben, amely a házasságra készülő vagy néhány éve együtt élő pároknak segít a biztosabb alapok lerakásában és a mélyebb önismeretben. Andreával és Örssel egy budai kávézóban találkoztunk.

Jegyeseket, fiatal házasokat várnak a KétIgen programra – olyanokat, akik most indulnak arra az útra, amelyen önök már régóta járnak. Hogyan indult ez a közös út?

Örs: – Mindketten Szegedről származunk, de itt, Budapesten találkoztunk egy szakkollégiumban. Egy nagyon összetartó, egymást segítő közösségbe csöppentünk, ahol a saját egyetemi tanulmányainkon felül még számos közös program, előadás, lelkiséget erősítő alkalom volt.

Andi: – És ahol néhány kollégiumi társunk óva intett attól, hogy Örssel közelebbi kapcsolatba kerüljek. Mindenki tisztán látta, hogy mi nem vagyunk összeillő pár...

Örs: – És tényleg, nem is vagyunk azok! De nem gondolom, hogy lenne ilyen anélkül, hogy dolgoznánk az összetartozásunkon. Hiszen egy kapcsolat, a mienk is, a szerelemből indul, amely, mint tudjuk, vak… Aztán, ha ez a nagy érzelem elmúlik, az ember hirtelen rádöbbenhet: ami az elején tetszett a másikban, most idegesíti. Ugyanakkor arra is segít ez rádöbbenni, hogy összetartozunk, és ezért bizony nap mint nap tennünk kell. Velünk is így volt, így van.

Ugyanoda jártak egyetemre?

Nem, Andi jogászként végzett, én pedig építész vagyok, most is építészként dolgozom.

És most már házassággondozó szakemberek is...

Mindketten családterápiás képzésre járunk, a feleségem pedig a lelkigondozói képzést is végzi. Fontos része lett az életünknek a párkapcsolatukért tenni akaró emberekkel való foglalkozás.

Nemrég ért véget az önök által kigondolt és vezetett KétIgen program első turnusa. Milyenek a visszajelzések?

Úgy tűnik, egy valóban fontos hiányterületre sikerült rátalálnunk. Az őszi foglalkozásokon – amelyeket a II. Kerületi Önkormányzat is támogatott – 27 pár vett részt, ők a visszajelzések alapján nagyon hasznosnak találták és élvezték ezeket az alkalmakat. Tavasszal folytatni is akarjuk.

Miért van szükség arra, hogy valaki ilyen tudatosan készüljön az együttélésre, házasságra?

Azt szoktam mondani, hogy ha egy ejtőernyős ugrás előtt azt mondanák nekünk, ugye tudjuk, hogy átlagosan csak minden második ernyő nyílik ki, valószínűleg visszahőkölnénk. A házasságokról pedig ismerjük a statisztikákat, minden második válással végződik, mégis, a legtöbben teljesen felkészületlenül vágnak bele a közös életbe. Szeretnénk segíteni a párokat, képletesen szólva, hogy megtanulják a saját ernyőjük összehajtogatását.

Andi: – Azt tapasztaljuk, hogy nagyon hiányosak a minták, sok a széttöredezett család, de még ahol van is, keveset beszélnek a szülők arról, hogy miképpen rendezik el egymással a konfliktusaikat. A legtöbb mintát a média közvetíti, az pedig meglehetősen hamis képet fest. Épp ezért indítottuk el tavaly ősszel sokféle külföldi példa áttekintése után családterápiás és pszichológiai alapokon álló KétIgen programunkat. Ez tulajdonképpen egy hét alkalomból álló előadás-sorozat, amit aztán mindig egy mentorpárok által vezetett beszélgetés követ. A hangsúly ezen van: a közös feladatokon, azon, hogy a párok játékos szituációs gyakorlatokon keresztül olyan fontos témákat tudjanak átbeszélni, mint az önismeret, a közös anyagiak, az intimitás, hozott családi minták, a célok, vagy éppen a konfliktuskezelés.

Hogyan lett ez a téma ilyen fontos az önök számára?

Örs: – 2004-ben házasodtuk össze, a következő évben már meg is született az első gyermekünk, aztán sorra a többi. Kisgyerekesként kapcsolódtunk be az egyházi jegyesoktatásba.

Andi: – Évekig volt rendszeres programunk az, hogy miután fél 9 körül lefektettük a gyerekeket, utána a nálunk vendégségben lévő jegyespárokkal leültünk beszélgetni a szerelemről és a kapcsolatukról. Fokozatosan rácsodálkoztunk arra, hogy ezek a beszélgetések nekünk is milyen sokat segítenek, mi is milyen sokat kapunk belőlük. Persze a találkozások arra is nagyon jók voltak, hogy a nálunk vendégségben lévő fiatalok élesben lássák, hogyan is működik egy család.

És így azt is, hogy ez nem mindig olyan egyszerű...

Örs: – Igyekeztünk mindig is nyíltan beszélni a nehézségeinkről, a vitáinkról, arról, hogy nekünk is voltak mélypontjaink, hogy mi is ordibálunk egymással vagy éppen összeveszünk valamin. De arról is, hogy van tovább, ki lehet békülni, meg lehet oldani a problémákat, ha akarjuk, ha képesek vagyunk küzdeni a kapcsolatért. Tulajdonképpen a KétIgen program indulásakor azt ismertük fel, hogy ma Magyarországon a párok a kapcsolatuk elején csak a különböző egyházi felkészítésekre mehetnek el. Mi vagyunk az első szervezett, csoportos képzés, mely pszichológiai és családterápiás tudásra alapozva nyújt támogatást, pedig mindenkinek szüksége volna arra, hogy mielőtt elköteleződik, tudja, mit is vállal.

Hihetetlen energikussággal szervezik ezt, miközben öt gyermekük, felelősségteljes munkájuk van, és mellette még tanulnak is. Honnan van az erő mindehhez?

Andi és Örs: – Ez most kicsit rózsaszínűen fog hangzani, de: egymásból, a kapcsolatunkból. Nagyon sok mindenen átmentünk, megéltünk mélységeket is, de itt vagyunk, jól vagyunk. És ezt a tapasztalatot szeretnénk átadni másoknak is, hogy mindenki megértse, egy kapcsolaton – legyen az együttélés vagy házasság – napról napra dolgozni kell, és nemcsak egyszer, hanem mindennap újra meg újra igent kell mondanunk egymásra. Csak így fog működni.

Viczián Zsófia

 

Házasság hete a II. kerületben

• Külföldi vendégelőadók tanítanak a házasság értékeiről és kihívásairól "Erős házasságok nehéz időkben" címmel FEBRUÁR 16-án vasárnap délelőtt 10.30-kor a BudaSzíve Gyülekezetben. Gerry és Maria Hornsby-Odoi a 2=1 nemzetközi Családsegítő és Házas Misszió munkatársaiként 25 éves házassággondozói tapasztalattal rendelkeznek. 26 éve házasok, két fiúgyermekükkel együtt az Egyesült Királyságban, Londonban élnek. Tolmácsolást biztosítanak, a gyerekek pedig közben bibliaórán vehetnek részt (BudaSzíve Gyülekezet, Marczibányi tér 3. MEREK, előadóterem).


Gerry és Maria Hornsby-Odoi Londonból érkezik előadást tartani

• A Házas esték keretében Lothringer Éva SSS családterapeuta előadása "EGYEN súly, vagy kiegyensúlyozottság? A balansz művészete munka, család, feladatok, szolgálatok, pihenés, kapcsolatok terén a házasságban" címmel FEBRUÁR 13-án 19.30 órakor a Házasság hete programsorozat részeként.

Szerelmesek miséje a Házasság hete és Szent Valentin, a szerelmesek védőszentje ünnepén FEBRUÁR 14-én 19 órakor. (Országúti Ferences Templom, 1024 Margit körút 23.).

Csendesnap lesz a pasaréti reformátusoknál FEBRUÁR 15-én 10 órától 15.30-ig "Kitarthat-e a szerelem egy életen át?" címmel, ahová várják a házaspárokat és házasságra készülőket. Gyerekeknek külön foglalkozás a csendesnap ideje alatt. További infó: Nemeskéri Pál (+36 20 919-3518) Honlap: bhsz.hu E-mail: info@bhsz.hu (Pasaréti Református Templom, 1026 Torockó tér 1.).