Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Gyermek színházi szemle a Marczin

2013. november 11.

November 18. és 24. között rendezi meg a Marczibányi Téri Művelődési Központ a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét, amelyen összesen 22 produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők, köztük a fesztivál díszvendégének, a Kolibri Színháznak három előadását.

Az egyhetes programsorozat nemcsak szakmai találkozó: az ország minden részéből érkező előadásokra várják a II. kerületieket is.

A Marczi hosszú évek óta a gyermekszínjátszás és színházi nevelés fellegvára. A kétévente megrendezett szemle fontos esemény a hazai színházi életben, elsősorban a gyerekszínházak életében. 

– A szemlére a társulatok olyan 2011. január 1-je után bemutatott előadásokkal nevezhettek, amelyek nem szerepeltek a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén – tudtuk meg Takács Vera rendezőtől, a Gyermekszínházi Portál főszerkesztőjétől. 

A fesztiválon – korosztályi és műfaji kötöttségek nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat mutatnak be, beleértve az úgynevezett csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, illetve a színházi nevelési előadásokat is.

A bemutatókat követő színvonalas szakmai értékelések a társulatok terveit jelentős mértékben befolyásolják. Stílust, divatot teremtenek, sikersorozatok indultak már el a múltban is a szemlén kialakult vélemények nyomán. 

A fesztivál fővédnöke, kerületünk polgármestere, Láng Zsolt örömének adott hangot, amiért az országos jelentőségű rendezvény városrészünk nagy múltú intézményében, a Marczibányi Téri Művelődési Központban talált otthonra. 

– Kerületünkben, az országos tendenciáktól eltérően, évről évre nő a gyermekek száma. Az itt élők gondjait szívünkön viselve kötelességünknek érezzük, hogy e korosztály jelenét és jövőjét érintő kérdésekkel is komolyan foglalkozzunk. A gyermekintézményeink fejlesztése mellett igyekszünk támogatni azokat a közösségteremtő akciókat és programokat is, amelyek sajátos eszközökkel hatnak az óvodások és iskolások érzelemvilágára, amelyek fejlesztik a kamaszok képzeletét, alakítják a művészetek iránti fogékonyságukat. 

Az idei szemle zsűrijében Uray Péter koreográfus-rendező, művésztanár (Kaposvári Egyetem, Művészeti Kar), Réczei Tamás művészeti vezető (Kecskeméti Katona József Színház) és Rumi László rendező, bábszínész, utcai performer foglal helyet.

A fesztivál programjáról, a bemutatásra kerülő előadásokról és a zsűri tagjairól részletes információk találhatók a www.gyermekszinhaziszemle.hu honlapon.

Az idei fesztivál díszvendége a Kolibri Színház, amely egy különleges Pinocchio-előadást mutat be. Az előadás november 23-án 11 órakor kezdődik a Marczibányi Téri Művelődési Központban.