Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Felhőcirkusszal a gyerekek gyógyulásáért

2017. október 10.

 Juhász Kata koreográfussal II. kerületi otthonában, két terrierének a társaságában beszélgettünk arról, hogyan került kapcsolatba a Szent János kórházzal, és miért próbál segíteni a Felhőcirkusz című zenés előadásával a gyermekosztálynak. 

 Három éve láthatja a közönség az előadást, sok helyen játszottuk, fesztiválozunk vele. Független koreográfusként magam állítom össze a csapatot egy-egy munkámhoz. A Felhőcirkuszban Daragó Dorina, az egyik volt tanítványom a főszereplő, de a többi szereplővel is dolgoztam már korábban együtt. A Weöres Sándor verseire épülő előadás egy műhelymunka során született meg, a dramaturggal, Budaházi Attilával találtuk ki az évszakok szerint alakuló történetet. A versek maguk nem szólalnak meg, csak fontos motívumaik, hangulataik, képeik, ritmusaik köszönnek vissza. Az előadást élőzene kíséri.

Kihez szól az előadás?

Volt olyan fesztivál, ahol a csecsemőkortól 99 éves korig ajánlották, én ezzel teljesen egyetértek. Kicsiket és nagyokat is igyekszünk elvarázsolni, a produkció ötvözi a táncot, az újcirkuszt és a zenét. Van olyan házaspár, amelyik a gyerekükkel már ötször megnézte, de rajtuk kívül is sok visszatérő nézőnk van.

Hogyan jött az életébe a tánc és az orvoslás?

Kora gyerekkorom óta táncolok, kezdetben jégen, majd szárazon, többek közt Jeszenszky Endre balettiskolájában tanultam. Amikor elsőéves voltam az orvosin, akkor egy barátnőm elvitt a Vígszínház West Side Story-válogatására és bekerültem a produkcióba. Ott kezdődött a táncos pályafutásom. Ösztöndíjjal Párizsban tanultam, ezért az orvosin halasztottam, de aztán folytattam a tanulmányaimat. Frenák Pál társulatához kerültem, és nyolc éven át maradtam, sokat utaztunk. Aztán hazajöttem és megszülettek a gyerekeim – akik az előadásaim legjobb kritikusai –, és közben lépésről lépésre visszakerültem az orvosi képzésbe. Most Máriaremetén és Hidegkúton végzem a háziorvos rezidensképzést, a János kórházas gyakorlatomon ismertem meg Madarasi Anna főorvos asszonyt.

Miért gondolt arra, hogy támogatja a gyerekosztályt?

A viziteken láttam, hogy gondot jelent alapvető dolgok, például az OEP által nem finanszírozott gyógyszerek, vagy a gyerekek kényelmét javító eszközök beszerzése. Úgy éreztem, ha csak egy kicsit is, de megpróbálok segíteni a magam eszközével, a Felhőcirkusszal. A nézők speciális támogatói jegyeket vásárolhatnak előadásainkra, a befolyt összeget pedig az Aprónép Alapítvány kapja, amely a kórházat segíti.

Novák Zsófi Aliz