Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Ínycsiklandó illat a Fény utcai piacon

2021. február 5.

December közepén új bisztró nyitott meg a Fény utcai piac Retek utca felé eső bejárata mellett.

A név – „Buja disznó(k)” – már sokak számára ismerősen csenghet, hisz ilyen néven 2015 óta működött étterem a Hold utcai piacon. Míg ott be kellett szüntetniük a működésüket, itt, a II. kerületben a járvány hozta korlátozások ellenére is nagy sikerrel indultak.

Sikerrel, hisz a Fény utcai piac nagyon jó helyen van, egy forgalmas közlekedési csomópont közelében, bevásárlóközpont, irodák, hivatalok, park szomszédságában. Az is hozzájárul a jó budai induláshoz, hogy most a vírushelyzet miatt megnőtt az otthonról dolgozók száma: a piacról jól megközelíthető több kerület is, így nagyon sokan rendelnek tőlük házhoz szállítással friss ételt. És a piacozók is benéznek persze, ha erre járnak, így személyesen is sokan visznek el a „disznóságokból”.

Az „emberes méretű” rántott hús 35 dekányi húsból készül, így kirántva közel félkilós

A bisztrót az „emberes méretű” rántott hús tette ismertté – a szelet 35 dekányi húsból készül, így kirántva közel félkilós! De emellett sok olyan különlegességük van, ami jól illik a piaci hangulathoz. Mostanában már reggelit is kínálnak: egy friss fasírtos zsemlét jólesik bekapni egy fagyos téli délelőttön... Persze még jobb volna, ha mindezt a teraszon lehetne elfogyasztani, de erre, sajnos, még várni kell. (És így a hagymás sült vérre is: az csak frissen jó!)

Forgács Zoltán, az étterem tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a vendéglátás egyre inkább fontos a piacok fenntartása szempontjából: ma már az emberek nem azért mennek piacozni, amiért öt-tíz éve. Friss gyümölcsöt, húst, zöldséget sokfelé lehet kapni, nem feltétlenül ezért érdemes erre kanyarodni. A világon mindenütt – Barcelonától Lyonig – tapasztalható, nem csak Magyarországon vagy Budapesten, hogy kezdtek elmaradozni a vásárlók.

Kell hát a piacokra valamilyen külön élmény! A Buja disznó(k) Buda étterem tulajdonosai éppen ezt ismerték fel. Új színt – és néhány régi, klasszikus finom ízt – vittek be első fecskeként az akkor már félig üresen kongó Hold utcai csarnokba, ahol aztán néhány év alatt igazi gasztronómiai központ alakult ki. És visszatértek ezzel együtt a vásárlók is. Hisz a fiatalabb vevők ma már sokkal inkább egy jó rántott disznófülért indulnak el a piac felé, nem pedig néhány kiló almáért. De az a tapasztalat, hogy ha már betértek a piacra, biztosan megakad a szemük a zöldséges standok friss választékán is. A Fény utcai piacon nagy szükség van tehát a közönséget vonzó finom ételekre (és a csalogató finom illatokra), hogy újra élettel teljen meg a hely.

Bíró Lajos séf

És hogy miért „buják” a disznók, vagy inkább azok, akik megeszik őket? A Bíró Lajos séf nevével fémjelzett étterem megnevezése azt sugallja: élni és egy igazán jót enni valódi élvezet. Így, piacosan: könnyedén, önfeledt életörömmel, lazán, kötöttségek nélkül. És persze jó társaságban – amint lehet…

Kiss Ferenc, a Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. ügyvezetője szerint a piaci büféknek mindig is megvolt a maguk varázsa. – A vásárlók szeretnek a bevásárlás és ügyintézés után vagy közben megpihenni egy finom reggelire vagy ebédre. Ugyan most a koronavírus miatt ez nincs engedélyezve, azonban elvitelre lehet vásárolni. Szerencsére úgy tűnik, hogy van egyfajta trend, és mi magunk is végeztünk felmérést a vásárlási szokásokról, látszik, hogy a fiatalok egy része is szívesen jár piacra. A programjaink jó része, az újonnan nyíló divatos „street food” vendéglátóegységek erősíthetik a fiatalabb célközönség érdeklődését a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ iránt – tette hozzá.    Viczián Zsófia