Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

„Az improvizáció maga a szabadság”

2011. január 25.

Dés András beleszületett a zenébe. Édesapja, Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, számos filmzene és népszerű dal szerzője. Andrást kiskorától az ütős hangszerek vonzották.

Kezdetben világzenei- és etnózenekarok tagjaként játszott szefárd-zsidó, balkáni és ír-kelta népzenét, majd teljes odaadással a dzsessz felé fordult. Mint mondja, műsoraival szeretné ezt a különleges műfajt fókuszba állítani, mert szerinte méltatlanul kevés szó esik a nagyszerű hazai dzsesszkoncertekről és -előadókról. Szívesebben lép fel kis klubokban, mint a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, és úgy érzi, sohasem kellett megküzdenie híres papája árnyékával.
– Természetesen voltak nehézségeim amiatt, hogy édesapám kitűnő és közismert muzsikus, de ez csak addig tartott, amíg sikerült bebizonyítanom elsősorban magamnak, majd a kollegáimnak, hogy megállom a helyem a zenészvilágban – mondja a fiatal muzsikus, akiről az is kiderül, hogy ezer szállal kötődik kerületünkhöz. Előbb az Aranka utcában lakott, később az Apostol utcában, ahol a szülei a mai napig élnek.
– A Marczibányi tér volt valamikor a dzsessz fellegvára, ahol apukám az Interbrass együttessel rendszeresen fellépett. Itt ismerte meg édesanyámat, így mondhatom: a Marczival kezdetektől jó a viszonyom.
Dés András maga is rendszeres vendége a művelődési központnak, legközelebb február 5-én gyerekeknek tart zenésztársaival, Barcza Horváth Józseffel és Szabó Dániellel (közös játékra és improvizációra épülő) interaktív koncertet.
– Nem idegen tőlem, hogy óvodás, kisiskolás gyerekeknek játsszam, hiszen évek óta fellépek Szalóki Ági gyermekműsoraiban. Tőle sokat el lehet lesni, ráadásul Ági minket, zenészeket is bevon a közös játékba, éneklésbe. Emellett immár két kisfiú apukája is vagyok:
Matyi három-, Misi egyéves.
A Zenei játszótér című műsorral már tavaly is felléptek a művelődési központban.
Az alapötlet az volt, hogy a gyerekekkel közösen felépítünk egy mesét. A műsor lényege az improvizáció, hiszen dzsesszzenészek lévén ez izgat minket, ez a zenénk fő mozgatórugója. Magyarországon a gyermeknevelésben sajnos nem kap kellő hangsúlyt az improvizáció, holott az nemcsak a zenében, hanem az emberi kommunikációban is hasznos lehet: kellő nyitottsággal és kockázatvállalással, a másikra való odafigyeléssel számos helyzetet és váratlan akadályt meg lehet oldani. Az improvizáció maga a szabadság. Nem véletlen, hogy a dzsessz sokáig tiltott, de legalábbis nem támogatott műfaj volt Magyarországon. Érdekes, hogy ez a lefojtottság még a mai gyerekeken is érezhető. Én legalábbis még több interakciót és együttműködést szeretnék kihozni belőlük a mostani koncerten.
Tanulható az improvizációs készség?
Aki ezt a zenében gyakorolja, az az élet más területein is tudja alkalmazni. Ebben tudunk talán segíteni a gyerekeknek, miközben mi magunk is rengeteget tanulhatunk tőlük. Ők a frissességet, az előítélet-mentes nyitottságot, a játék felhőtlen élvezetét adják; mi meg azt, hogy miként lehet mindezt átültetni a zenébe – dallammá, harmóniává, ritmussá.
A gyerekműsor mellett a − havi rendszerességgel jelentkező − Konzervnyitó Akciócsoport tagjaként is fellép a művelődési központban.
Tavaly szeptemberben költözött át a program a Fonóból a Marczibányi térre. Annyiban hasonló a két műsor, hogy itt is kiemelkedő szerepet kap az interakció, itt is fontos számunkra a közönség együttműködése. Minden alkalomra kitalálunk egy témát, amihez hívunk egy vendéget, és amihez zeneszámokat komponálunk. Így minden est − a várhatóan izgalmas beszélgetés mellett − egyben ősbemutató is. Mindig törekszünk arra, hogy a meghívott vendéggel igazi párbeszéd alakuljon ki, ami azt jelenti, hogy ő is kérdezhet minket, illetve a közönség soraiból is bárki felteheti kérdését. A beszélgetést pedig jótékonyan oldja és tagolja a muzsika. Nagyon örülök annak, hogy sikerült itt egy olyan kis közösséget teremtenünk, ahová visszajárnak az emberek, mert úgy érzik: kapnak valami fontosat.
Péter Zsuzsa

*********

Február 5., 16.00: Zenei játszótér – interaktív koncert gyerekeknek.
A Konzervnyitó Akciócsoport legközelebbi bevetései: Február 19., 20.00: A meglepetés. Vendég: Rényi András. Március 18., 20.00: Nem félünk a kortárstól! Vendég: Rácz Zoltán. Április 2., 20.00: Jazz és bor. Vendég: Heimann Zoltán. Május 21., 20.00: A mese. Vendég: Berecz András.