Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Idén tizedik alkalommal adták át a Budai díjakat

2019. április 30.

A II. Kerületi Önkormányzat idén már tizedik alkalommal adhatta át az oktatási és nevelési munkát segítő kiadványok elismerését, a Budai díjat a Millenárison zajló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, április 28-án.

Az ünnepélyes díjkiosztón Biró Zsolt, a Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottság elnöke köszöntötte Láng Zsolt polgármester és az önkormányzat nevében a megjelenteket. Sajnálatos tényként említette az olvasás háttérbe húzódását és azt a kutatást, amiből kiderült, hogy Magyarországon 15 és 33 százalék közé teszik a funkcionális analfabéták számát. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy megszerettessük az olvasást a felnövekvő nemzedékkel, ami egyfajta szellemi szabadságot jelent, ugyanakkor segíti a közösségteremtést és egymás megértését. Az iskolát olyan fórumnak nevezte, ahol mindenki találkozik könyvekkel, ezért kiemelkedően fontos, hogy legyenek olyan művek, amik megszerettetik az olvasást a tanulókkal.

Ötvös Zoltán és Biró Zsolt adta át a Budai díjat Kuczogi Szilviának

– Minden könyvnek megvan a maga sorsa – idézte a régi rómaiakat Biró Zsolt –, és előnyös lehet, ha egy könyv története úgy kezdődik, hogy Budai díjjal ismerik el. A díjakat a II. kerületben élő keramikus, Szemereky Teréz készíti. Visszatérő madármotívumai a szárnyalás, a szabadság és az öröm mellett a mindennapoktól való elszakadást is jelképezik – fogalmazott a bizottsági elnök. 
Ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, ez alkalommal is Osváth László elnökletével, a Móricz Zsigmond Gimnázium tanáraiból álló szakmai zsűri tett javaslatot a díjazott kiadványokra. Idén a Háy János: Kik vagytok ti? – Kötelező magyar irodalom című kötet kiadásáért az Európa Kiadó, valamint az immár egyéves múltra visszatekintő kezdeményezés, a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő projektje, a Poket Zsebkönyvek könyvautomatája részesült az elismerésben. 
Osváth László indoklása szerint Háy János műve témaválasztásának, stílusának és nyelvezetének köszönhetően is egyértelműen elnyerte a zsűri elismerését. Új megközelítésben, a diákok és tanárok számára egyaránt szórakoztató módon kalauzolja végig az olvasót a magyar irodalom történetén. Osváth szerint minden magyar iskola könyvtárában ott lenne a helye egy-két példánynak a kötetből, amiből a tanárok is inspirációt meríthetnének. 
Egészen kitűnő, izgalmas és újszerű ötletnek nevezte a magyartanár a könyvautomaták hálózatának létrehozását. Bevallotta, hogy először csokoládé-automatának nézte a szép színes, zsebrevágható méretű tárgyakkal felszerelt szekrénykét, közelebb menve viszont látta, hogy a kínálat nem édesség, de igazi irodalmi csemege: klasszikus és kortárs művek, versantológiák elérhető áron. A kínálat és a kínálás módja is ember-, diák- és kultúrabarát – hangsúlyozta.


A díjakat Biró Zsolt és Ötvös Zoltán, az önkormányzat Humánszolgáltatási Igazgatósága Intézményirányítási Osztályának vezetője adta át. 
Kuczogi Szilvia, az Európa Könyvkiadó igazgatója a díj átvételekor elmondta, nincs megtisztelőbb díj, mint amivel a tanárok és a diákok ismernek el egy könyvet. 
– Háy János kötete két hete látott napvilágot, azóta vezeti az eladási listákat – pedig minden ellene szól: nagy, nem is olcsó, ráadásul rá van írva, hogy kötelező. Rácáfol mindenre, amit az olvasásról gondolunk: a könyvfesztiválbeli bemutatóra alig lehetett beférni, a dedikálás még akkor is tartott, amikor a rendezvény már bezárt. A könyv, bár egy kis fricskát ad a magyar irodalomnak, a legmélyebb szeretettel beszél az írókról, költőkről. Az összesen harminc szövegben Bornemissza Pétertől Víg Mihályig a teljes magyar irodalom felvonul. A könyv számomra legkedvesebb mondata: Petőfi a kokárdánk – ez mindent elmond a könyv hőfokáról. Háy szerint, ha akarjuk, az irodalom ott van az életünkben. Azt gondolom, hogy a kötettel a szerző ezt elérte. 

Idén szintén Budai díjat kapott Vecsei H. Miklós


Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze és a Poket-projekt ötletgazdája a díj átadásakor külföldön tartózkodott, de e-mailben küldött szerkesztőségünknek néhány gondolatot az elismerés kapcsán:
– Elsődleges célközönségünk a fiatalok voltak. Az okostelefonnal felnőtt generációnál azt figyeltük meg, hogyha kínossá válik a csend, mindig benyúl a zsebébe valami történés iránt, és szerettük volna, ha ezt a „valamit” felváltja egy könyv, egy olyan történet, ami közös lehet, és ami fölött össze lehet nézni. Nagyon örültünk a díjnak, hiszen pont az volt a célunk, hogy a pedagógusok is felismerjék, mekkora igény van a fiatalokban az olvasásra és a közösségteremtésre, és úgy látjuk, hogy a Poket alkalmas lehet erre. 
Igyekszünk olyan csomópontokra telepíteni az automatákat, ahol több korosztály is eléri, de figyelünk arra, hogy minél több iskola legyen a közelükben. A Poket második évében épp az egyetemi városokban való megjelenés a cél. Szerencsére, a visszhang nagyon pozitív, egyre többek kezében látunk Poketeket a metrón, és sokan írnak nekünk, hogy visszakerült az olvasás az életükbe. Nagy szerepet játszanak ebben nagyköveteink, akik kivétel nélkül mind jó barátainkká váltak és jó velük együttgondolkozni a közös ügyeken.
Péter Zsuzsanna

A Poket Zsebkönyvek eddigi kötetei: Szerb Antal – Utas és holdvilág, Esterházy Péter – „És mesélni kezdtem”, Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk, Csáth Géza – Egy elmebeteg nő naplója, Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakái, Virginia Woolf – Orlando, Karinthy Frigyes – Utazás a koponyám körül, Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg, 100 szóban Budapest 2018+ (különkiadás), Bohumil Hrabal – Gyöngéd barbárok, Lewis Carroll – Alice Csodaországban, Hajnóczy Péter – A halál kilovagolt Perzsiából, Kira Poutanen – A csodálatos tenger, Rejtő Jenő – Csontbrigád és A tizennégy karátos autó, Háy János – Sztreccs, V01. A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából (versantológia), előkészületben: Viktor Pelevin – Kristályvilág