Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A családi élet alakulása a nők kezében van

2017. november 20.

  A családi béke letéteményesei a nők: anyák és nagymamák, menyek és anyósok. Egymáshoz való viszonyuk meghatározza a széles család légkörét. Ezért fontos, hogy ne legyen közöttük feloldhatatlan konfliktus, tudjanak együttműködni, egymást támogatni.

 Ez persze nem megy mindig magától, ahogy azt a sokszor meglehetősen gonosz anyósviccek is mutatják. Süttő Márta tanár, mentálhigiénés szakember, pszichodráma-vezető és Szikora Ildikó gyógypedagógus, bibliodráma-vezető – nem mellesleg mindketten sokgyermekes anyák és anyósok – nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy segítsék a hozzájuk fordulók családi kapcsolatainak javítását. Ezért hívták életre az Anyóssulit.

 – Az Anyóssuli ötlete a fiataloktól származik – meséli Márta. – A férjemmel tartunk jegyesoktatást, és az ottani házasulandók fogalmazták meg, hogy ne csak nekik mondjuk, hogy el kell szakadni a szülői háztól, hanem a szülőknek is, hogy engedjék el fiaikat, lányaikat. Az igazság az, hogy a szülőknek van nehezebb dolguk: a fiatalok új életet kezdenek, de a szülők magukra maradnak és nekik is újra kell építeni az életüket, az identitásukat. Sokan magányosnak és feleslegesnek érzik ilyenkor magukat, ezért kapaszkodnak a gyerekeikbe.

– A kulcsszó a kommunikáció – fűzi hozzá Ildikó. – Meg kell tanulnunk beszélni az érzéseinkről. Az eddigi két kurzus tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy az anyósok vágynak arra, hogy jobbá tegyék kapcsolatukat a fiatalokkal. Nem biztos, hogy ezt meg tudják tenni, de aki eljön hozzánk, az szeretne változtatni.

Hogyan zajlik az „oktatás” ebben a suliban?

S. M.: – Van egy tematikánk, de természetesen alkalmazkodunk a résztvevők igényeihez, dolgozunk az általuk felvetett problémákon. Két célt tűztünk ki. Az egyik a személyiségfejlesztés. Ez azt jelenti, hogy a hölgyek rá tudjanak nézni arra, hogy ők hogyan működnek a családban, hogyan tudnak megbirkózni a megváltozott helyzettel a gyerekek kirepülése után. A másik cél a készségfejlesztés, ami alapvetően a kommunikációról szól: hogyan kell kérni, hogyan kell kifejezni az igényeket, hogyan kell megmondani, hogy valami nem tetszik, anélkül, hogy megbántanánk a másikat. Az is lényeges, hogy nem adunk tanácsot, hanem igyekszünk rávezetni mindenkit a maga megoldására.

Sz. I.: – Fontosnak tartom, hogy az idősebb generáció tagjai is megtanuljanak „játszani”. Nem kell mindent véresen komolyan venni, lehet kicsit könnyedebben is. Többek között erre igyekszünk megtanítani hallgatóinkat.

Csak hölgyeknek szól a kurzus? A férfiakkal nincs semmi baj?

Sz. I.: – Ezt így nem mondanám, de kétségtelen, hogy a családokban az anyós-meny viszony a legkiélezettebb. Igazság szerint, a családi élet alakulása a nők kezében van – fiatalok és idősebbek esetén egyaránt. A nők nyitottabbak, könnyebb megszólítani őket, és ha ők változtatni tudnak, az a férfiakra is kedvező hatással van – legalábbis ezt reméljük.

Meg lehet tanulni jó anyóssá válni?

S.M.: – Tanulás helyett inkább fejlődést mondanék. Ha valaki nagyon tüskés, annak oka van. Ez lehet önértékelési probléma, illetve egy gyermek- vagy fiatalkori sérülés, lehet, hogy gondjai voltak az édesanyjával. Az önismeret hozzásegít ahhoz, hogy megértőbbekké, elfogadóbbakká váljunk. Érdekes helyzetet teremt, amikor szerepcserét játszunk, azaz az anyósok lesznek a menyek, és onnan kell reagálniuk az adott problémára. Ez mindig nagyon izgalmas, hiszen a szereplők megtapasztalják és talán meg is értik a másik fél érzelmeit.

Kaptak visszajelzést az eddigi kurzusok résztvevőitől?

Sz. I.: – Volt egy hölgy, akinek sok gondja volt a menyével. A tanfolyam végére már képes volt bizonyos dolgokat nemcsak elmondani, hanem meg is tenni, és ettől lényegesen javult kettőjük viszonya. Mostanában többször is találkoztam vele, azt mondta, jól vannak.

S.M.: – Számomra a legkedvesebb visszajelzés, hogy egy meny írt a plébániára. Azt kérte, a jegyesoktatásba is kerüljön be ez a téma, mert az ő anyósa járt hozzánk az Anyóssuliba, és ettől sokat javult a kapcsolatuk.

Péter Zsuzsanna

 

ANYÓSSULI: NOVEMBER 24-től 6 alkalommal kéthetente két és fél órában a Kájoni közösségi házban (1025 Szilfa utca 4.). Ára: 4000 Ft/alkalom. A program a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat támogatásával jött létre. Az Anyóssuli mellett a szakemberek új tréning indítását is tervezik Menyek, vejek sulija címen.