Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Zenélő II. kerület

2019. május 23.

Ötödik évadába lépett a Zenélő Budapest elnevezésű ingyenes nyári koncertsorozat, amelynek keretében júniustól augusztusig Budapest legszebb pontjain csendül fel a muzsika a fővárosiak és a turisták gyönyörűségére.

Az idei év újdonságaként II. kerületi helyszínen, a Millenárison is részesei lehetünk az egyedülálló kulturális eseménynek.
A II. kerületi helyszín bevonása nemcsak azért érthető, mert a Millenáris ideális helyszíne lehet sokféle szabadtéri rendezvénynek, hanem mert a Zenélő Budapest művészeti vezetője, Götz Nándor klarinét- és szaxofonművész, zeneszerző negyed százada kerületünk lakója.
- Muzsikusként bejártam a világot, és minél több helyet megismertem, annál inkább megerősödött bennem, hogy Budapest egy csoda, amire büszkék lehetünk. Ahogy az utcákat járom, még ma is új szegleteket, új épületeket fedezek fel.
Hogyan kezdődött a Zenélő Budapest története?
Kvartettemnek, a Götz Szaxofon Kvartett volt egy New Yorki séták című műsora, amelyben vetítés segítéségével jártuk végig New York nevezetességeit, és ehhez kapcsolódott a zene is. Ebből született az ötlet, hogy valódi helyszíneken, valódi sétával is lehetnek koncerteket tartani – és hol máshol, mint Budapesten. A főváros helyszínei nagyszerű koncert lehetőségeket kínálnak: a Magyarság Házánál magyar szerzőket, a Mátyás templomnál szakrális zenét, a Műcsarnoknál pedig az Egy kiállítás képeit játsszunk. Egy hétvége alatt csodás zenés városnézést lehet szervezni – volt rá példa, hogy turisták biciklit béreltek, és úgy mentek egyik helyszínről a másikra.
Édesapámmal, Götz Béla díszlettervezővel együtt találtuk ki, és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központtal valósítottuk meg a programsorozatot. A helyszínek kiválasztása összefügg a zenei koncepcióval, és a Millenáris parkja és épületei teljesen megfelelnek elképzelésinknek. Bízom benne, hogy hosszú távú kapcsolat alakul ki a Millenárissal, azért is, mert nekem a szívem csücske. Rengeteget jártunk ide a kislányommal különböző gyerekprogramokra, de a felnőtt közönségnek is nagyon jó és változatos programokat kínált és kínál ma is a hely.
Mit lehet majd látni, hallani a Millenárison?
Idén nyáron, júniusban négy gyermek- és négy ifjúsági koncertet tartunk a Nemzeti Táncszínház teraszán. A nézőteret színes pokrócokkal fogjuk kialakítani – délelőtt a gyerekeknek, este pedig a fiataloknak. Összesen nyolc gyermekkoncertet tervezünk, ebből az első négynek ad helyet a Millenáris, a többi a Nemzeti Múzeum kertjében lesz. A Fiatal tehetségek a könnyűzenében című sorozat szintén nyolc részből áll, és itt is az első négyet tartjuk a táncszínház teraszán, a második négyet pedig a Várkert Bazár Szárazárok színpadán.

A Zenélő Budapest projekt messze túlmutat egy szokványos zenei programon, ahogy az Ön tevékenysége is nagyon sokrétű.
Művészcsaládban élek, a feleségem hegedűművész, kislányunk szintén zeneművészettel foglalkozik. Szüleim színházi emberek, és magam is erősen kötődöm a színházhoz. Írtam színházi zenéket és Antonius kardja címmel egy crossover operát, amit külföldön is sikerrel mutattunk be. A Zenélő Budapest keretein belül is igyekszem mindig újdonságokkal is előállni. Tavaly például a Nemzeti Galéria előtt csináltunk egy kis performanszt: két festőművész és két dzsesszgitáros közösen improvizáltak. Ez is kitekintés volt a társművészetekre, ahol a helyszín meghatározó volt. Meggyőződésem, hogy egyik művészeti ág sem létezik önmagában, egymásból merítenek és erősen hatnak egymásra. Lehet, hogy ez nem tűnik fel zenehallgatás közben, de mégis minden zeneműben ott van a világ, amiből táplálkozik.